Ekonomik gelişme sürecinde tarımın katkısı: Türkiye örneği
The contribution of agriculture in economic development: The case of Turkey
  1. Tez No: 663715
  2. Yazar: SAİD AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEKİP YAZGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İktisadi Kalkınma, Tarım Sektörü, Türkiye, Economic Development, Agriculture Sector, Turkey
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Tarım sektörü gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için stratejik bir sektör olarak değerlendirilmektedir. Tarım sektörünün stratejik bir sektör olarak değerlendirilmesinin arka planında, tarım sektörünün ülkelerin iktisadi gelişmelerine başlıca beş temel alanda katkıda bulunduğu düşüncesi yer almaktadır. Johnston ve Mellor (1961) tarafından ortaya konulan bu düşünceye göre tarım sektörü, toplumun beslenmesine olan katkı, ihracat yoluyla sağlanan döviz gelirleri, sanayi için işgücü, sanayi sektörü için tasarruf ve sermaye ve son olarak sanayi sektörünün üretimi için pazar katkılarıyla ülke ekonomilerinin iktisadi gelişmelerine katkı sağlamaktadır. Bu kapsamda tezde, tarım sektörünün Türkiye ekonomisine katkılarının Johnston ve Mellor (1961) tarafından çizilen çerçeve içerisinde ortaya konulması amaçlanmaktadır. Kuruluşundan günümüze kadar geçen süre içerisinde, Türkiye'nin geçirdiği yapısal dönüşüm neticesinde tarım sektörünün gayri safi yurtiçi hasıla ve istihdam içerisindeki payının azaldığı görülmektedir. Tarım sektörünün sanayi ve hizmetler sektörüne oranla nispi öneminin azalmasına karşın çalışmada tarımın, ülkenin artan nüfusu için gıda temini, tarımsal ürünlerin ihracatıyla elde edilen döviz gelirleri, tarım kesiminden sanayi kesimine işgücü transferi, tarıma dayalı olan sanayi kollarının gelişimi boyutlarıyla ülke ekonomisinin gelişimine olumlu katkılarının devam ettiği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The agriculture sector is considered as a strategic sector for developed and developing countries. In the background of the agriculture sector being evaluated as a strategic sector, there is the idea that the agricultural sector contributes to the economic developments of the countries in five basic areas. The agricultural sector contributes to the economic development of the countries' economies through providing food products for the society, foreign exchange income obtained through exports, manpower for the industry, saving and capital for the industrial sector, and market contributions for the production of the industrial sector Johnston and Mellor (1961). From the establishment of the Republic of Turkey until today, there has been a decrease in the agricultural sector's share in output and employment, and the gross domestic product as a result of the structural transformation of the agricultural sector in Turkey. In this context, based on the framework constructed by Johnston and Mellor (1961), this thesis examines the contributions of the agriculture sector to the Turkish economy. Although the relative importance of the agricultural sector has decreased compared to the industry and services sector, this study evaluates the positive contributions of agriculture to the development of the country's economy such as providing the food supply for the growing population of the country, affording foreign exchange revenues obtained from the export of agricultural products, subsidizing manpower transfer from the agricultural sector to the industrial sector , and contributing the development of industrial branches based on agriculture.