Konjenital hepatik fibrozis (41 vakanın analizi)
Congenital hepatic fibrosis in childhood (presentation of 41 cases)
  1. Tez No: 663774
  2. Yazar: MEHMET GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURTEN KOÇAK, PROF. DR. NASİH ŞİNASİ ÖZSOYLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Konjenital hepatik fibrozis, Portal hipertansiyon, Hepatomegali, Congenital hepatic fibrosis, Portal hypertension, Hepatomegaly
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
1970-1993 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Pediatrik Gastroenteroloji bölümünde tanımlanan ve takip edilen 41 Konjenital Hepatik Fibrozisli hasta retrospektif olarak klinik ve laboratuvar bulguları, tedavi ve prognozu yönünden incelenmiştir. Yaşları 4 ay-14 yıl (median yaş 5 yıl) arasında değişen hastaların 32'si erkek (% 78), dokuzu kız olup (%22) %57'sinde anne-baba arasında akrabalıkbulunmuştur. En sık görülen semptom karın şişliği (%60) olup, hepsinde hepatomegali, %93'ünde Hepatosplenomegali. %90'ında büyüme geriliği, %73'ünde Portal hipertansiyon ve %45'inde değişik derecelerde böbrek patolojileri saptanan hastaların tanısı karaciğer biyopsisi ile kanıtlanmıştır. Hastaların dördünde kronik böbrek yetersizliği ve arteriyel hipertansiyon, üçünde kolanjit gelişmiştir. Tedavi olarak propranolol alan 17 hastanın yedisinde ve skleroterapi yapılan üç vakanın ikisinde kanama tekrarlamıştır.Ortalama on ay süreyle kolşisin verilen 14 hastada bulgularda değişik gözlenmemiştir. İzlenen hastaların dördü gastrointestinal kanama ve hepatik ensefalopati, biri böbrek yetmezliği ile kaybedilmiştir (% 12).
Özet (Çeviri)
Fourty-one patients with congenital hepatic fibrosis who had been diagnosed between 1970-1993 at Hacettepe University Pediatric Gastroenterology Unit were evaluated retrospectively in respects of clinical and laboratory findings, treatment and prognosis. The age ranged between 4 months and 14 years (medium 5 years). Thirty -two of them were male and nine female. Consanguinity among the parents was present in 57%. The most common symptom was abdominal distention. All of the patients had hepatomegaly, 93% had hepatosplenomegaly. 90% growth retardation, 73% portal hypertension and 45% different renal abnormalities. The diagnosis was confirmed by liver biopsy. In four patients chronic renal insufficiency and arterial hypertension, in three patients cholangitis developed. Seven of 17 patients used proprandol and two of three patients performed sclerotherapy had recurrent bleeding. Fourteen patients given colchicin for medium ten months showed no clinical improvement. Four of patients with bleeding and hepatic encephalopathy and one with renal Insufficiency were lost (12%).