Yakın bölge yer hareketlerinin çelik bir bina üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of near region ground movements on asteel building
  1. Tez No: 663803
  2. Yazar: MOHAMMED MAHYOUB ABDO SAIF
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKET ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deprem Mühendisliği, Earthquake Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Faya Yakın, Çelik Yapı, Ölçeklendirilmiş Deprem Kayıtları, Zaman Tanım Alanında Analiz, Near Fault, Far Fault, Steel Structure, Scaled Earthoque Records, Time History Analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu tez çalışmasında, faylara yakın böglelerde yer hareketlerinin çelik yapılar üzerindeki etkileri ele alınmıştır. Çelik yapıların uzak fay ve yakın fay yer hareketleri etkisi altındaki davranışı incelenmektedir. On bir yakın fay ve üç uzak fay yer hareketi kayıtları PEER veri bankasından tasarım ivme spektrumlarına uygun olacak bir şekilde, deprem büyüklüğü ve faya olan uzaklık dikkate alınarak seçilmiştir. SeismoMatch programı ile ölçeklendirme işlemleri tamamlandıktan sonra, analizde kullanılmak üzere yaklaşık on dört ölçeklenmiş kayıtlar elde edilmıştır. Bu ölçeklendirilmiş kayıtlar ve gerçek kayıtlarla birlikte, SAP2000 programında oluşturulan çelik yapının zaman tanım alanı analizinde kullanılmıştır. Hazırlanan bu çalışma, dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde yakın fay tanımı ve özellikleri ve yön etkisi anlatılmıştır. İkinci bölümde üç boyutlu modeli SAP2000 programında oluşturulmuş ve modeller analiz edilmiştir. Üçüncü bölümde, ölçeklendirilmiş ve ölçeklendirilmemiş kayıtların analiz sonuçları, maksimum ivme, hız ve yer değiştirme değerlerinin yanı sıra moment, kesme kuvvetleri ve normal kuvvetlerin maksimum değerlerinin grafikleri ile karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Dördüncü Bölümde, en önemli sonuçlar ve öneriler açıklanmıştır. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar incelendiğinde, ölçeklendirilmemiş kayıtların analiz sonuçlarının ölçeklendirilmiş kayıtlara göre genellikle daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca uzak fay ve yakın fay yer hareketleri için elde edilen analiz sonuçları karşılaştırılarak, deprem yer hareketlerinin bina davranışı üzerindeki etkileri vurgulanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effects of ground motions on steel structures in areas near to faults are discussed. The behavior of steel structures under the effect of far-fault and near-fault scaled ground motions are examined. Eleven ground motion records near to the fault and three far faults records were selected from the PEER database in accordance with the design acceleration response spectra, taking into account the magnitude of the earthquake, fault mechanism, soil properties and the distance to the fault. After the scaling process were completed with the SeismoMatch program, nearly fourteen scaled records were obtained to be used in the analysis. These scaled records and real records were used in the time history analysis of the steel structure modelled in the SAP2000 program. This study prepared consists of four chapters. In the first chapter, the definition and properties of near faults, and the directional effect are explained. In the second part, three-dimensional models were created in the SAP2000 program and the models were analyzed. In the third part, the analysis results of scaled and unscaled records are evaluated by comparing the graphs of maximum acceleration, velocity and displacement values as well as the maximum values internal forces of structural members. In Chapter Four, the most important results and recommendations are explained in this study. When the results obtained from this study were examined, it was noticed that the analysis results of the unscaled records were generally more than ten times more than the scaled records. In addition, by comparing the analysis results obtained for far faults and near fault ground motions, the effects of earthquake ground motions on building behavior were tried to be emphasized.