Malign endobronşiyal lezyonların tanısında konvansiyonel bronkoskopik yöntemlerin kombine edilmesinin tanıya katkısı
Diagnostic contribution of combined conventional bronchoscopic methods in malignant endobronchial lesions diagnosis
  1. Tez No: 664040
  2. Yazar: ERDAL TATLIDİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKÜ AKA AKTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: bronkoskopi, forceps, iğne aspirasyonu, fırçalama, akciğer maligniteleri, bronchoscopy, forceps, needle aspiration, brushing, lung cancer
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Kalp Damar Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Göğüs Hastalıkları alanında yaygın olarak kullanılan tanı yöntemi fiberoptik bronkoskopidir. Özellikle malign hastalıklarda tanı değeri oldukça yüksektir. Biz de çalışmamızda hastanemize başvuran ve akciğer malignitesi yönünden şüpheli bulunan endobronşiyal lezyonu olan hastalarda konvansiyonel bronkoskopik yöntemlerin birlikte kullanımının tanıya olan katkısını incelenmeyi amaçladık. Gereç ve yöntemler: Kasım 2019 ve Ocak 2021 tarihleri arasında hastanemize başvuran ve radyolojik olarak akciğer kanseri şüphesi bulunan ve tanısal amaçlı bronkoskopi yapılan hastalardan endobronşiyal lezyonu olan 75 hasta çalışmaya alındı. Deneyimli bronkoskopistler tarafından endobronşiyal lezyonları olan bu hastalarda sırasıyla EBİA (endobronşiyal iğne aspirasyon biyopsisi), EBFB (endobronşiyal forceps biyopsi), BF (bronş fırçalama), BL (bronş lavajı) işlemleri uygulandı. Tüm hastalarda yapılan işlemler ve gelişen major komplikasyonlar kayıt altına alındı. Alınan tüm materyaller akciğer patolojileri konusunda deneyimli aynı patoloji uzman hekimi tarafından değerlendirildi ve raporlandı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastalara uygulanan bronkoskopik yöntemler EBİA, EBFB, BF ve BL'nin tek başına tanı değerleri sırasıyla %49,3, %70,7, %54,7 ve % 8 olarak tespit edildi. Bu tekniklerin kombine edildiğindeki tanısal verimleri de hesaplandı. BL'nin tek başına tanı koydurduğu olgu olmadı ve diğer yöntemlere eklenmesi tanısal değeri arttırmadı. EBFB+EBİA, EBFB+BF, EBİA+BF kombinasyonlarının tanısal değeri sırayla %77,3, %74,7 ve %70,7 olarak saptandı. Bronkoskopik konvansiyonel yöntemler endobronşiyal malign lezyonların tanısında kombine edikldiğinde tanı değerinin istatiksel olarak anlamlı şekilde arttığı gözlendi (p:0,001). Üçlü olarak yapılan kombinasyonda EBFB+EBİA+BF tanı değeri %86,7 olarak saptandı, ikili kombinasyonlara göre tanı değerindeki artışın çok daha belirgin olduğu gözlendi (p:0,001). Sonuç: Bronkoskopik işlemlerde endobronşiyal lezyonu olan olgularda forceps biyopsinin tanısal verimi yüksek olsa da iğne aspirasyonbiyopsisi ve fırçalama yöntemleri ile birlikte kombine edilirse tanı başarısı anlamlı şekilde yükselmektedir. Bizim çalışmamızda BL'nin tanıya katkısı yoktur . Akciğer malignitelerinin tanısında endobronşiyal lezyonu olan hastalarda bronkoskopik biyopsi yöntemleri tek olarak değil kombine edilerek kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Our aim is to evaluate the diagnostic value of combined different conventional bronchoscopic methods in malignat suspected patients whom have endobronchial lesions during brochoscopy. Material and methods: FOB is performed on 75 patients who are admitted to our hospital and had radiological lung cancer suspicion between November 2019 and January 2021. The included patients had endobronchial lesions in bronchoscopy. EBNA (endobronchial needle biopsy), EBFB (endobronchial forceps biopsy), BB (bronchial brushing) and BL (bronchial lavage) procedures are respectively performed in patients with endobronchial lesions by experienced bronchoscopists. The procedures performed on all patients , clinical demograhic radiological and pathological data were recorded. All materials obtained from bronchoscopy are evaluated by the same pathology physician experienced in lung cancer. Results: The diagnostic values of the applied bronchoscopic methods EBNA, EBFB, BB, and BL are respectively determined as 49.3%, 70.7%, 54.7%, and 8%. When these techniques are combined, their diagnostic performance is also calculated. On our study BL had no diagnostic contribution to other methods. BL does not increase the diagnsotic yield . The diagnostic value of the combinations of EBFB+EBNA, EBFB+BB, EBNA+BB are respectively calculated as 77.3%, 74.7% and 70.7%. The increases in these combinations are statistically significant compared to their single usage (p:0,001). The diagnostic value of EBFB + EBIA + BB is determined as 86.7% in the triple combination and its height compares to binary combinations is considered to be statistically significant (p:0,001). Conclusion: Although the diagnostic performance of forceps biopsy is high in patients with endobronchial exophytic lesions, the diagnostic success rate increases significantly if it is combined with needle aspiration and brushing methods In the diagnosis of lung malignancies, bronchoscopic methods should not separately be used, they should be used in combination durin bronchoscopy.