Ege bölgesindeki elit ve bölgesel gelişim ligi futbolcularının zihinsel dayanıklılıklarının karşılaştırılması
Comparison of mental toughness of elite and regional development league football players in Aegean region
  1. Tez No: 664159
  2. Yazar: MURAT ANGIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞATAY DERECELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Bölgesel lig, elit lig, futbolcu, zihinsel dayanıklılık, Elite league, footbal players, regional league, mental toughness, Regional league
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu araştırma Ege Bölgesindeki elit ve bölgesel gelişim ligi futbolcularının zihinsel dayanıklılıklarının karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır.. Araştırmanın verileri Nazilli Belediye Spor, Manisa Futbol Kulübü, Karşıyaka ve Bodrum Belediyesi Bodrum Spor ile elit ligde mücadele eden Yukatel Denizli Spor, Altay, Göztepe A.Ş ve Altınordu takımlarındaki 15-19 yaş arası 527 futbolcudan elde edilmiştir. Veri toplama aracı olarak, Spor ortamında Zihinsel Dayanıklılığı belirlemek amacıyla Sheard ve ark, (2009) tarafından geliştirilen, Altıntaş ve Koruç (2016) tarafından Türkçe geçerlilik ve güvenirlik çalışması yapılan Zihinsel Dayanıklılık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Nazilli Belediye Spor, Manisa Futbol Kulübü, Karşıyaka ve Bodrum Belediyesi Bodrum Spor ile elit ligde mücadele eden Yukatel Denizli Spor, Altay, Göztepe A.Ş ve Altınordu takımlarındaki 15-19 yaş arası 527 futbolcu oluşturmaktadır. Örneklem seçiminde G-Power analizi kullanılmış ve 527 kişiye ulaşılmıştır. Veriler; ikili değişkenler için Mann-Whitney U testi, ikiden fazla değişkenler ise Kruskal Wallis H Testi ile analiz edilmiştir. Ölçeğin Cronbach's Alpha katsayısı Elit ligler için 0,85 Bölgesel gelişim ligi için 0,79 bulunmuştur. Araştırma sonucunda futbolcunun zihinsel dayanıklılık düzeyleri ile yaş, eğitim durumu, kulüp, lig kategorisi, spor yaşı, şampiyonluk sayısı ve şampiyonluk deneyimi yaşama değişkenleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Futbolcunun zihinsel dayanıklılık düzeyi ile yaş değişkeni arasında ilişki incelendiğinde elit ligde istatistiksel olarak anlamlı farklılığa sahip değilken (p>0.05); bölgesel gelişim liginde istatistiksel olarak anlamlı farklılığa sahiptir (p0.05). Kulüp değişkenine göre inceleme sonuçlarında ise hem elit ligde hem de bölgesel gelişim liginde herhangi bir anlamlı farklılık görülmemektedir (p>0.05). Lig kategorisinde incelendiğinde elit ligde istatistiksel olarak anlamlı farklılığa sahip değilken (p>0.05); bölgesel gelişim liginde istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardır (p0.05); bölgesel gelişim liginde istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardır (p0.05). Şampiyonluk deneyimi yaşama değişkeninde ise hem elit ligde hem de bölgesel gelişim ligi değişkeninde istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktur (p>0.05).
Özet (Çeviri)
This research was conducted to compare the mental toughness of elite and regional development league football players in the Aegean Region. It was obtained from 527 football players aged 15-19. As a data collection tool, the Mental toughness Scale, which was developed by Sheard ve ark (2009), and whose Turkish validity and reliability study was conducted by Altıntaş and Koruç (2016), was used to determine the Mental toughness in the sports environment. The universe of the research consists of 527 footballers between the ages of 15-19, who are competing in the elite league with Nazilli Municipality Sports, Manisa Football Club, Karşıyaka and Bodrum Municipality Bodrum Spor in the elite league. In the sample selection, G-Power analysis was used and 527 people were reached. Data; For the binary variables, Mann-Whitney U test was analyzed and more than two variables were analyzed with the Kruskal Wallis H Test. Cronbach's Alpha coefficient of the scale was found 0.85 for the Elite leagues and 0.79 for the regional development league. As a result of the research, the relationship between the mental toughness levels of the football player and the variables of age, education, club, league category, sports age, number of championships and experience of championship were examined. When the relationship between the mental toughness level of the football player and the age variable was examined, there was no statistically significant difference in the elite league (p> 0.05); has a statistically significant difference in the regional development league (p 0.05). According to club variable, there is no significant difference in both elite league and regional development league (p> 0.05). When analyzed in the league category, there is no statistically significant difference in the elite league (p> 0.05); There is a statistically significant difference in the regional development league in the regional development league (p 0.05). There is a statistically significant difference in the regional development league in the regional development league (p 0.05). There is no statistically significant difference in the championship experience variable both in the elite league and regional development league variable (p> 0.05).