Şanlıurfa ilindeki bankaların kurumsallaşma düzeyleri ile çalışanlarının performans düzeyleri arasındaki ilişki: Kamu ve özel banka karşılaştırılması
The relationship between the institutionalization levels of the banks in Şanlıurfa and the performance levels of the employees: Comparison of public and private bank
- Tez No: 664163
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsallaşma, Performans, Bankacılık, İş gören, Özel ve Kamu Bankacılığı, Institutionalization, Performance, Banking, Employee, Private and Public Banking
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Günümüz rekabet ortamında hem özel hem de kamu sektör çalışanlarının performansı, işletmelerin devamlılığını sürdürebilmeleri açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmanın amacı; finans sektöründe faaliyet gösteren bankalarda kurumsallaşmanın, çalışan performansı üzerine etkisini incelemektir. Ayrıca, kurumsallaşma unsurları olan; formalleşme, kültürel güç, sosyal sorumluluk, profesyonelleşme, tutarlılık ve hesap verebilirliğin, çalışan performansı üzerine etkisi ortaya konmuştur. Çalışmanın, kurumsallaşma ve çalışan performansı teorisine katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Araştırmanın örneklemini, Şanlıurfa ilinde faaliyet gösteren 135 kamu ve 135 özel olmak üzere toplamda 270 banka çalışanı oluşturmaktadır. Tez çalışmasının araştırılmasında veri toplama yöntemi olarak yüz yüze anket formu kullanılmıştır. Bu çalışmada elde edilen veriler kodlanarak bilgisayar ortamına aktarılmış ve SPSS paket programında analiz edilmiştir. Bunun sonucunda veriler Cronbach Alpha, Faktör Analizi, Normallik Testi, Mann Whitney U Testi, Kruskal Wallis H Testi ve Spearman Korelasyon ile değerlendirilmiştir. Çalışma sonuçları incelendiğinde veri analizinde normallik testi yapılmış ve normal dağılım varsayımı sağlanamadığı tespit edilmiştir. Kurumsallaşma unsurlarının, çalışan performans düzeyi arasındaki ilişkiye bakmak için Şanlıurfa ilindeki tüm banka çalışanlarına korelasyon testi yapılmış, iş gören performansı ile kurumsallaşma unsurları arasında istatistiksel olarak anlamlı, pozitif yönlü ve orta düzey bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. İş gören performansı skorlarının, çalışanların demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediği hipotez testleri ile incelenmiştir. Kamu kurumunda çalışan bireylerin skorlarının, özel banka çalışan bireylere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Çalışmamızın ilk bölümünde; kurumsallaşma kavramı ve boyutları, ikinci bölümünde performans olgusu ile ilgili kavramlar, üçüncü bölümünde ise, kurumsallaşma ile çalışan performansı arasındaki ilişki ve kurumsallaşmanın çalışan performansı üzerine etkisini belirlemeye yönelik Şanlıurfa ili kamu ve özel banka çalışanları araştırma konusuna dahil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's competitive environment, the performance of both private and public sector employees is very important for businesses in means of maintaining their continuity. This study aims to examine the effects of institutionalization on employee performance in banks operating in the financial sector. Additionally, the elements of institutionalization; the effects of formalization, cultural power, social responsibility, professionalization, consistency and accountability on employee performance have been revealed. It is considered that the study will contribute to institutionalization and employee performance theory. The sample of the study consists of a total of 270 bank employees, 135 of which are public and 135 private, operating in Şanlıurfa. Questionnaire was performed as data collection method in conducting the thesis study. The data obtained in this study were encoded and transferred to computer and analyzed in SPSS package program. As a result, the data were evaluated with Cronbach Alpha, Factor Analysis, Normality Test, Mann Whitney U Test, Kruskal Wallis H Test and Spearman Correlation. When the results of the study were examined, normality test was performed in the data analysis and it was found that the normal distribution assumption could not be achieved. In order to examine the relationship between institutionalization elements and employee performance level, correlation test was performed on all bank employees in Şanlıurfa province, and it was determined that there is a statistically significant, positive and medium level relationship between employee performance and institutionalization elements. Whether the employee performance scores differ according to the demographic characteristics of the employees was examined with hypothesis tests. It has been determined that the scores of the individuals working in the public institution are higher than the individuals working in private banks. In the first part of the study; the concept of institutionalization and its dimensions, in the second part concepts related to the fact of performance and in the third part the public and private bank employees in Şanlıurfa province were included in the research subject to determine the relationship between institutionalization and employee performance and the effect of institutionalization on employee performance.