Examination of project management methodology: Factors affecting the success of project firms in the construction sector
Proje yönetim metodolojisinin incelenmesi: İnşaat sektöründe proje firmalarının başarısını etkileyen faktörler
  1. Tez No: 664184
  2. Yazar: HANDE ANKARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALAEDDİN TİLEYLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Project Yönetimi Metodolojisi, Proje Yönetimi, Proje Başarısı, İnşaat Sektörü, Project Management Methodology, Project Management, Project Success, Construction Industry
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
İnşaat sektörü yarattığı katma değer ve istihdam olanaklarıyla ülke ekonomileri için büyük bir öneme sahiptir ve dünya üzerindeki ekonomik faaliyetlerin başında gelen sektörlerden biridir. Günümüzde rekabetin artarak uluslararası hale geldiği inşaat sektöründe, Proje Yönetiminin profesyonel ve etkin kullanımı projelerde küresel olarak değer yaratmaktadır ve inşaat sektöründe varlığın sürdürülebilirliğinde önemli bir katkı sağlamaktadır. Bir inşaat projesi başlangıcından projenin tamamlanmasına kadar geçen tüm süreçlerde yoğun bir iş kapasitesine sahiptir. Her geçen gün gelişmekte olan inşaat sektöründe, karmaşıklaşan projelerin daha kapsamlı ve kompleks bir yapıya sahip olmasıyla proje yönetimi gün geçtikçe zorlaşmaktadır. Sektördeki rekabetçi ortam, firmaların eş zamanlı olarak birçok projeyi aynı anda yürütmelerini gerektirmektedir. Bunun için de iyi bir planlama yapmak gerekmektedir. Proje yönetimi, inşaat projesinin yürütülmesi sırasında ortaya çıkacak tüm bu risklere ve sorunlara karşı projenin belirlenen hedefler doğrultusunda gerçekleşmesini sağlamakta yardımcı olmaktadır. Proje yönetimi metodolojisinin etkin kullanımı projelerde süre, maliyet ve kalite performansları açısından başarı sağlamaktadır. Kaynakları israf etmeden kurumsal yetenekleri ürün, hizmet ve sonuçlara dönüştürebilmek profesyonel proje yönetim ile mümkün olmaktadır. Şirketlerin başarıya ulaşması doğru ve gerçekçi vizyonların belirlenmesine, belirlenen vizyonların strateji ve hedeflere dönüştürülmesine bağlı olduğu gibi; hedeflerin projelere dönüştürülmesi, projelerin de bilimsel veriler ışığında çağın gerektirdiği profesyonellik anlayışına uygun olarak yürütülmesine de bağlıdır. Proje yönetim süreçlerinin ve tekniklerinin kullanılması proje amaç ve hedeflerinin gerçekleştirilmesinde sağlam bir temel oluşturmaktadır. Kurumsal Proje Yönetimi güncel eğilimlerle uyumlu, planlı ve organize bir metodolojiye dönüştürülebildiğinde projeleri verimli sonuçlara götürmektedir. İnşaat sürecinin karmaşıklığı ve farklı proje paydaşlarının senkronize olarak çalışma gerekliliği göz önünde bulundurulduğunda bir projenin başarılı olması için birçok faktörün dikkatle irdelenmesi gerekmektedir. Bu çalışmada inşaat sektöründeki proje firmalarının uyguladıkları Proje Yönetim Metodolojisi üzerine detaylı bir çalışma yapılmıştır. Ayrıca Proje Yönetim Kriterlerinin inşaat sektöründeki proje firmalarının başarısına etkisi de incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The construction sector is of great importance for the economies of countries around the world thanks to the added value and employment opportunities it provides, and it is one of the leading sectors for the economic activities in the world. Today, in the construction sector, in which the increasing competition has reached to international levels, the professional and effective use of Project Management ensures value to be gained in the global projects, and it makes a significant contribution to the sustainability of the presence in the construction sector. A construction project has an intense work capacity in all processes starting from the beginning to the completion of the project. Project management is becoming more difficult by the time, since the projects getting more complex in the construction sector that is progressing day by day, have a more comprehensive and complex structure. The competitive environment in the industry requires companies to carry out many projects simultaneously. Thus, making a good plan becomes a major necessity. Project management helps ensuring the realization of the project in line with the determined goals against all these risks and problems that may arise during the execution of the construction project. Effective use of project management methodologies provides success in terms of time, cost and quality performances in projects. Turning corporate talents into products, services and results without wasting any resource is only possible through a professional project management. The success of companies depends both on the determination of correct and realistic visions, the transformation of the determined visions into strategies and goals, and the transformation of the goals into projects and the execution of the projects in accordance with the professionalism required by the age in the light of scientific data. The use of project management processes and techniques constitutes a solid baseline in the realization of project goals and objectives. When Corporate Project Management can be transformed into a planned and organized methodology that is compatible with current trends, it leads projects to productive results. Given the complexity of the construction process and the need for different project stakeholders to work in sync, many factors should be carefully examined for a project to be successful. In this study, a detailed analysis has been made on the Project Management Methodology applied by the project companies in the construction sector. Besides, the effect of Project Management Criteria on the success of project companies in the construction sector has also been examined.