İkinci Yeni şiirinde romantizmin izleri
The traces of romanticism in the poetry of ikinci Yeni (Second New)
  1. Tez No: 664211
  2. Yazar: MUCAHİDE KARAKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SECAATTİN TURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Romantizm, İkinci Yeni Şiiri, Modernite ve Kapitalizm Eleştirisi, Romanticism, The Poetry of İkinci Yeni (Second New Poem), Modernity and the Critique of Capitalism
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
Çalışmamızın ismi“İkinci Yeni Şiirinde Romantizmin İzleri”dir. Bu çalışmada Romantizm edebiyat akımının modernite ve kapitalizm karşıtlığı yönüne dikkat çekerek İkinci Yeni Şiiri'nde bu yönler tespit edilip Sezai Karakoç, Ece Ayhan, Edip Cansever, Cemal Süreya, İlhan Berk ve Turgut Uyar'ın şiirlerinde romantizmin izleri sürülmüştür. Çalışmamız müstakil bir romantizm çalışması olmadığından Giriş bölümünde İkinci Yeni Şiiri'nde izlerini aradığımız modernite ve kapitalizm karşıtlığı bağlamında romantizmin bu yönlerine dair bilgileri kısaca verdik. Giriş bölümünde kısaca açıkladığımız noktaları ana bölümlerde açımlayarak araştırmamızı sürdürdük. Çalışmamızın temeli Romantizm akımının modernist edebiyatın öncüsü olduğu ve romantik tavrın günümüze kadar devam ettiği fikrine dayanmaktadır. Araştırmamızda Erken Alman Romantikleri ve onlardan etkilendiğini tespit ettiğimiz sosyolog ve filozofların fikirlerini temel aldık. Buna göre çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde İkinci Yeni Şiirinde bireysellik konusunu ele aldık. Romantik bir tema olarak bireysellik konusunun İkinci Yeni şiirinde nasıl görünüm kazandığını tespit ettik. İkinci bölümde medeniyet algısını ele alarak şairlerin kent, medeniyet ve teknoloji karşıtlığı bağlamında eleştirilerini tespit ederek açıklamalarda bulunduk. Son bölümde ise tabiat algısını inceleyerek şairlerin modernite ve kapitalist sistemin doğayı tahakküm altına alışına karşı eleştirilerini yorumladık. Sonuç kısmında ise çalışmamızla tespit ettiğimiz yeni bakış açılarını kısaca belirttik.
Özet (Çeviri)
The name of our work is Traces of Romanticism in the poetry of İkinci Yeni (Second New) Poem. In this study, drawing attention to anti-modernity and capitalism aspect of the Romanticism literary movement, these aspects were determined in the poetry of İkinci Yeni (Second New) and traces of romanticism were traced in the poems Sezai Karakoç, Ece Ayhan, Edip Cansever, Cemal Süreya, İlhan Berk and Turgut Uyar. Since our thesis is not an independent work of romance, we briefly provided information on those aspects of romanticism in the context of modernity and anti-capitalism, whose traces we seek in the poetry of İkinci Yeni (Second New) in introduction. We continued our research by explaining the points we briefly explained in the introduction section, in the main sections. The basis of our work is based on the idea that Romanticism is the pioneer of modernist literature and that the romantic attitude continues until today. Our research was based on the ideas of the Early German Romantics and the sociologists and philosophers we identified as influenced by them. Accordingly, our study consist of three parts. In the first chapter, we discussed the subject of individuality in the poetry of İkinci Yeni (Second New). We determined how the subject of individuality as a romantic theme appears in the Second New poem. In the second part, we clarified the perception of civilization and made explanation by determining the criticisms of the poets in the context of opposition to city, civilization and technology. In the last part, we examine the perception of nature and interpret the criticisms of poets again modernity and capitalist system's domination of nature. In the conclusion part, we briefly stated the new perspectives we identified in our study.