Kadınların siyasi katılımı ve kalkınmadaki rolü: Somaliland örneği
Women political participation and their role to development: The case of Somaliland
  1. Tez No: 664291
  2. Yazar: HAMDA HASSAN MOHAMED
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYATİ AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Siyasal Bilimler, Economics, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal katılım, Siyasal katılım hakkı, Kadınların siyasal katılımı, Birleşmiş Milletler, Karar-verme mekanizmaları, Political participation, Women's political participation, United Nation, Decision making
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı kadınların siyasal katılımının Somaliland'in kalkınması üzerindeki etkisini ortaya çıkarmak ve tanımlamaktır. Çalışmanın kapsamında, geçmişte üzerinde yeterince araştırma yapılmamış 'kadınların siyasal katılımı' ve 'kadınların ülke kalkınmasındaki rolü' adlı iki değişken arasında önemli bir farklılık veya ilişki olup olmadığının tespiti ve bu bilimsel boşluğun doldurulması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmada nicel veri toplama tekniği kullanılmıştır. Araştırmacı, kadınların Somaliland'in kalkınmasındaki rolü ve siyasal katılım düzeyleri hakkında veri toplamak amacıyla bir anket geliştirmiştir. Öte yandan, araştırmacının nitel bir veri türü olarak betimsel istatistikler kullanmaya karar vermesinden ötürü, birincil verileri desteklemek amacıyla ikincil veriler kullanılmış olup, bu veriler yayınlanmış ve yayınlanmamış kaynaklar, çeşitli kurumların belgeleri ve diğer kayıt ve internet kaynakları taranarak elde edilmiştir. Bulgular: Bulgular Somalilandli kadınların siyasal katılımının 'önemli' olduğunu göstermiştir . Bulguların ortaya çıkardığı“Erkekler karar alma toplantılarında kadınların katkılarını ve önerilerini ciddiye almazlar çünkü geleneksel olarak kadınların erkeklerle toplantılara katılmasına izin verilmez”maddesi kadınların ülke siyasetine ve karar alma süreçlerine aktif katılım sağladığını göstermiştir önemli olarak yorumlanmıştır. Ankete katılanların çoğunluğunun kadınların Somaliland siyasetine katılımını, toplumun refahını arttırdığı için oldukça önemli bulduğu saptanmıştır. Sonuç: Geride kalan yıllar içerisinde Somaliland siyasetine katılan kadınların sayısı artış gösterse de Somalilandli kadınların üst düzey siyasi makamlara siyasal katılım oranı oldukça düşük seviyede kalmıştır. Ön saflardaki bu kadınlar birçok genç kadına moral vermiş ve siyasete katılım heveslerini arttırmıştır. Bu bağlamda, Somalilandli kadınların siyasal katılımında olumlu bir eğilim olduğu görülmektedir. Son yıllarda kadınların okuryazarlık düzeyinin artması da kadınların siyasal katılımında itici bir faktör olarak görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study was to find out and describe the impact women's political participation to the development of the country. This study was aimed at knowing if there was significant difference or relationship between these two variables 'women's political participation and development' which was not adequately sought out in the context in which this study covered, and to fill the gap. Methods: This study employed quantitative type of data collection; the researcher developed a questionnaire to collect data about women's role in Somaliland's development and their level of political participation. On the other hand, as the researcher decided to use descriptive statistics, a qualitative data types, as a result secondary data was used to supplement primary information and are expected to obtain from reviewing published and unpublished sources, documents of various institutions and other records and internet sources. Finding: findings show that women's political participation was Important, findings also revealed that the“Men do not seriously consider women's contributions and suggestions in the decision making meetings because traditionally women were not allowed to attend meetings with men”has embarked the active participation of women in politics and decision making process of the country and interpreted as important. It was also discovered that most of the respondents believe that women's participation in Somaliland politics is very important aspect as it enhances the welfare of our society. Result: the level of women political participation in higher political offices in Somaliland is very minimum even though the number of women in the politics in Somaliland has increased over the past years, these women in the forefront have boosted the morale and ambition of many young females. In that connection, the trend shows that there is a positive implications towards women's political participation in Somaliland. The increase of literacy level of women over the past years is also seen as a driving factor for women's political participation.