Avlonyalı Mehmed Ferid Paşa'nın Konya Valiliği (1898-1902)
The Governoship of Avlonyalı Mehmed Ferid Pasha in Konya (1898-1902)
- Tez No: 664290
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN MUŞMAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Avlonyalı Mehmed Ferid Pasha, Konya, Education, Reconstruction and Prosperity, Health, Goversorship
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
XIX. yüzyılda Osmanlı Devleti'nin farklı memuriyet kademelerinde görev yapan Avlonyalı Mehmed Ferid Paşa, 27 Mart 1898 ile 30 Kasım 1902 tarihleri arasında yani yaklaşık dört buçuk yıl boyunca Konya Valiliği vazifesinde bulunmuştur. Disiplinli ve çalışkan bir devlet adamı olan Ferid Paşa, buradaki görevini layığıyla yerine getirebilmek için çok çalışmış; eğitim, sağlık, ticaret, ulaşım ve ziraat ile sosyal, kültürel ve endüstriyel (sınai) alanlarda Konya'nın ıslahını sağlamıştır. Aynı zamanda Vali, Konya vilayetinin genelinde asayiş ve güvenliği temin etmiş, çeşitli faaliyetlerle bölgenin ekonomik yapısına katkıda bulunmuş, gerçekleştirdiği bayındırlık ve imar faaliyetleri ile de ahalinin takdirini ve sevgisini kazanmıştır. Bununla birlikte eğitim ve kültürel alanda başarılı sonuçlar elde ettiği çalışmaları diğer vilayetler için örnek teşkil etmiştir. Konya vilayetindeki bu başarılı çalışmalarından dolayı Paşa, padişah tarafından da takdirle karşılandığından sadrazamlık vazifesine tayin edilmiştir. Dolayısıyla bu tez çalışmasında, Ferid Paşa'yı sadrazamlığa terfi ettiren Konya vilayetindeki ıslahatları ve diğer çalışmaları incelenmiş ve Paşa'nın Konya'ya yaptığı katkıları ve bunların önemi tespit edilmeye çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler Avlonyalı Mehmed Ferid Paşa, Konya, Eğitim, İmar ve Bayındırlık, Sağlık, Valilik
Özet (Çeviri)
In the 19th century, Mehmed Ferid Pasha of Avlonya, who served in different civil service levels of the Ottoman Empire, was the Governor of Konya between 27 March 1898 and 30 November 1902, that is, for approximately four and a half years. Ferid Pasha, a disciplined and hardworking statesman, worked hard to fulfill his duty here properly; provided the improvement of Konya in education, health, trade, transportation and agriculture and in social, cultural and industrial areas. At the same time, the Governor ensured the order and security of the Konya province in general, contributed to the economic structure of the region with various activities, and gained the appreciation and love of the people with the public works and development activities. Due to his successful works in Konya province, Pasha was appointed as grand vizier, as he was gained appreciation by the sultan. Therefore, in this thesis study, the reforms in Konya province, which promoted Ferid Pasha to the grand vizier, and other works were examined and the contributions of Pasha to Konya and their importance have been tried to be determined.