'Suç/olay mahalli' üzerine görsel çözümlemeler
Visual analysis about 'crime/incident scenes'
  1. Tez No: 664377
  2. Yazar: SEVGİ BAYRAM KORKUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Olay, Mahal, Suç, Adli, Cinayet, Sanat, Incident, Venue, Crime, Forensic, Murder, Art
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Sanatın, insanoğlunun var oluşundan bu yana gelişim, değişim göstererek ilerleyen bir olgu olması gibi, diğer bazı olgular da insanlığın var olduğu ilk zamandan itibaren hayatın içinde olmuştur. Bunlardan biri de suç olgusudur. Suç, olay ve olay mahali olguları; kavram ve biçim ilişkisi açısından yüzyıllardır bazı sanatçıların, sanatta ifade aracı olarak yer almaktadır. Aynı zamanda bu olguların, görsel kompozisyonu, doğallığı ve içeriksel çarpıcılığı pek çok sanatçı için önemli kaynak olmuş, sanatçılar bu verilerden özgün yorumlamalar çıkarmışlardır. Bu bağlamda bu araştırmada“Olay ve Suç Mahali”özelinde adli konuları içeren sanatsal çalışmalar incelenmiş ve elde edilen verilerle, kavram ve biçim ilişkisi açısından yakın görülen, araştırmacının üretim sürecindeki çalışmaları ilişkilendirilerek açıklanmaya çalışılmıştır. Olay ve Suç Mahali ile ilgili sanatsal çalışmalar incelendiğinde; sanatçıların suç ve olay olgularını Adli Sanat bakış açısı ve ondan farklı olarak sabit kurallar çerçevesi dışında, daha esnek ve özgürce yaklaşabildiği çağdaş sanat anlayışı ile ele aldıkları görülmüştür. Sanatçılar genellikle mekâna özgü bir ifade biçimi olan yerleştirme sanatı, arazi sanatı (Land art), performans sanatı (Performance art) ve video sanatı (Video art) gibi yeni açılımların kullanılması ile çağdaş sanatın ifade biçimlerini öne çıkartmışlardır. Sanatçılardan bazıları suç ve olay olgusu ile ilgili çalışmalarını gerçek olay mahali ve kurbanlarla yapmayı denerken, bazıları da belli kurgularla ve modellerle çalışmışlardır. Nitekim kurgu ve gerçek olay arasında organik bir bağ olduğu bu bakımdan, olayın etki gücünün izleyiciye aktarımı açısından ikisinin de oldukça yakın olabileceği görülmüştür. Genel olarak çalışmalarda, suç, ölüm, cinayet vb. kavramların; toplumsal olarak herkesin sakınmaya çalıştığı, konuşulmasından çekindiği buna rağmen hayatın içerisinde yer alan kavramlar olduğuna vurgu yapılmış ve izleyiciler için bir yüzleşme sağlanmıştır. Bu araştırmada, araştırmacı tarafından, suç ve olay mahali olgusunu işleyen 17 kişisel eser üretilmiş, Adli Sanat ve çağdaş sanat bağlamında diğer çalışmalarla karşılaştırılarak sunulmuştur. Kişisel çalışmalardaki üretim sürecine bakıldığında; kimi zaman katil, kimi zaman kurban, kimi zaman adli uzman rollerine girilmiş ve bu yaklaşım ile psikolojik olarak öz değerlendirme yapma ve eserlerini yaratırken farklı açılardan bakabilme konusunda deneyim sağlanmıştır. Bu araştırmada, gündelik yaşamımızda giderek yaygınlaşan suç olgusuna sanatın gözünden bakarak, insanları bilinçlendirme, sanatın enstrümanları ile izleyiciye yeni bir sorgulama alanı yaratma çabası yatmaktadır.
Özet (Çeviri)
Art has been around since the beginning of existence as some concepts have also been a part of life for as long as humanity existed. One of these concepts is the phenomenon of crime. Crime, incident and crime scene facts; In terms of the relationship between concept and form, it has been a means of expression of some artists in art for centuries. At the same time, the visual composition, naturalness and contextual strikingness of these phenomena have been important sources for many artists, and artists have drawn original interpretations from these data. In this context, in this study, artistic works including forensic subjects specific to“Crime and Crime Scene”were examined and the data obtained were tried to be explained by correlating the researcher's work in the production process, which were seen as close in terms of concept and form relationship. When the artistic works about the crime and the crime scene are examined; It has been observed that the artists dealt with the criminal and incident phenomena with the understanding of contemporary art, which they can approach more flexibly and freely, apart from the viewpoint of Forensic Art and fixed rules. Artists have highlighted the expressions of contemporary art with the use of new expansions such as installation art, land art, performance art and video art, which are generally a spatial form of expression. While some of the artists have tried to do their work on crime and incident with real crime scenes and victims, others have worked with certain fictions and models. As a matter of fact, it has been observed that there is an organic connection between the fiction and the real event, and that both of them can be quite close in terms of transferring the effect power of the event to the audience. In general, crime, death, murder and so on. of concepts; It was emphasized that, socially, everyone tries to avoid and hesitate to talk about it, but it is emphasized that they are concepts that take place in life and a confrontation has been provided for the audience. In this study, the researcher produced 17 works of art that works with crime and crime scenes, and these are presented in comparison with other works in Forensic Art and contemporary art. The researcher experienced the perspective of the murderer, the victim and the investigator, viewing her work from different aspects while going through a psychological self-evaluation. The study contributes to the view of art as it proves that people should take another look at crime and the criminal to start questioning things, as it is apparent that the society is not ready for criminal art although crimes are common in our daily lives.