Çanakkale kentinde suçun coğrafyası
Geography of crime in Çanakkale
- Tez No: 249162
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VEDAT ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Sosyoloji, Geography, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Çanakkale, suç, suç coğrafyası, suç dağılışı, Çanakkale. crime, crime of geography, crime distribution
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 335
Özet
Suç tarihin en eski devirlerinden itibaren var olan, nedenleri ve sonuçlarıyla geniş dağılış gösteren bir olgudur. Son yıllarda farklı bilim dallarında, kendi disiplinlerine özgü metodoloji ile suç olgusu üzerine çalışmalar yapılması önemli gelişmeler sağlamıştır. Gerçekleştirilen çalışma ile Çanakkale'de seçilmiş bazı suç türlerinin dağılışı ve bu dağılışa etki eden faktörler Coğrafya biliminin prensipleri ve yöntemleri ile ele alınmaya çalışıldı. Çalışmada öncelikle suç kavramı tanıtılarak, coğrafya biliminin suç olgusu ile ilişkisine yer verilmiş ve bazı coğrafi faktörlerin Çanakkale kentindeki suçlar üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Çalışmada, 2007 yılında Çanakkale kentinde meydana gelen ve bu çalışmada seçilen suç türleri bazı coğrafi faktörler açısından sınanarak, mahalleler ölçeğinde incelenmiştir. Ele alınan suç türleri trafik kazaları (maddi hasarlı ve yaralanmalı), hırsızlık (evden, işyerinden, otodan, araç ve diğer hırsızlıklar), kasten yaralama-öldürme ve aile fertlerine kötü muamele-darp-tehdit-hakaret suçlarıdır. Bu suç türlerine ait vaka sayılarına ayrıca il ölçeğinde de yer verilmesi, bazı kıyaslamalara olanak sağlamıştır. Çanakkale Emniyet Müdürlüğü'nden alınan günlük olay tutanaklarından, günlük veriler doğrultusunda saptanan suç mahalli bilgilerinin koordinatları ile noktasal dağılış haritaları hazırlanmıştır. SPSS istatistik programıyla ise suç türlerinin özellikleri ve meteorolojik parametreler arasında Frekans ve Classification Tree testi uygulanmıştır. Daha sonra, belirlenen suç türleri doğrultusunda Çanakkale ili çeşitli illerle karşılaştırılmıştır. Elde edilen bulgular ışığında Çanakkale kentinde bazı suç türlerinin önlenebilmesine, azaltılabilmesine ilişkin öneriler sunulmuştur.Bu çalışmayla, ele alınan suçların, mekânın bazı coğrafi özelliklerine göre dağılış gösterdiği saptanmıştır. Kentte suçların türlerine göre dağılışında mekânsal farklılaşma belirgindir. Suç üzerinde pek çok faktörün etkisi bulunmakla birlikte sosyo-ekonomik faktörlerin ve sosyal çevre özelliklerinin etkisinin oldukça güçlü olduğu belirlenmiştir. Benzer çalışmalar arttığında, bazı kıyaslamaların yapılması daha olanaklı olacaktır. Bu nedenle bu türden, katkıda bulunacak çalışmaların çoğalması, kapsamlı değerlendirmeler için veri sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Crime is a universal phenomenon. It has been existed since old ages of history. It is expected that it will go on in the future with the emerging of new types of crime. Crime is a phenomenon that can be seen in every culture, but it sometimes includes different evaluations. In one way, crime is a contradiction between one?s manners and behaviors and the conventional codes of society in which one lives. As this contradiction necessarily exists everywhere and every time, it constitutes a general and universal phenomenon. In spite of the difference of crimes such as murder and theft, in one way crime conserves its existence with the necessity of being searched scientifically and being a part of science as a phenomenon.In this study, the city Çanakkale that we handle as a place in terms of geography and crime is placed Northwestern part of Turkey. It is located on the Biga Peninsula and Gelibolu Peninsula which are respectively placed on the South and the North of the Dardanelles that have a strategic importance. However, the place has been more localized and turned out to be Çanakkale city center because of the difficulties of the study subject. In our study, primarily the term crime, geography and criminology, the affect of some physical and humane factors on crime have tried to be explained with the examples from Turkey and World. Afterwards, this state has been evaluated for the city Çanakkale. The types of crime that we choose such as Traffic Accidents (resulting in material damage and injury), theft (house, office, car and other thieves), ınjury-murder, and Ill-treatment of family members-pounding-threat-affront have been examined in detail across the streets of Çanakkale city center by taking the geographic factors into consideration. Also, the distribution of the types of crime to the provincial-wide has been allowed. The places where the types of crime are committed have been compiled from Çanakkale Police Department in the direction of the daily reports of year 2007 and these places have been mapped with the help of CBS. The Classification Tree Test and the Frequency Test have been applied between the types of crime with the SPSS statistics programme and the meteorologic parameters that have been taken from State Meteorology Affairs. Afterwards, in the direction of determinated types of crime, Çanakkale has been compared to the other different cities. Lastly, the results have been evaluated and the proposals have been brought forward.With this study, it is designed that the types of crime are distributed according to the physical and the human geography of the place. It is indicated that many factors have an affect on crime, but socio-economic factors are the most effective ones compared to the others. The speedy urbanization process of Çanakkale becomes an important point in the formation of crime in this city. Furthermore, it is thought that this study will set an example for the following studies.