3 boyutlu nesnelerde 2 boyut algısı ve grafik tasarımda uygulanması
Perception of 2 dimensions in 3 dimensional objects and its application in graphic design
  1. Tez No: 664378
  2. Yazar: SİMGE YÜCEEL DİNÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEYDA ÜSTÜNİPEK
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Anamorfik Sanat, Grafik Tasarım, 3 Boyut, 2 Boyut, Görsel Algı, Anamorphic Design, Graphic Design, 3 Dimension, 2 Dimension, Visual Perception
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Grafik tasarımın temel ve değişmeyen ilkeleri teknolojinin tasarıma katkılarıyla yeni biçim ve ifadelere bürünmektedir. Teknolojinin özellikle de dijital teknolojinin hızla ilerleme sürecinde grafik tasarımın kitle iletişimindeki rolü de zorlaşmakta ve tasarımcıları yeni ve daha yaratıcı görsel bir dil arayışına sürüklemektedir. Bu yeni görsel dil, görsel algının değiştirilmesiyle gerçekleşebilmektedir. Kökeni Rönesans sanatı olan anamorfik sanat ve onun uygulanış biçimleri, insanların algısını değiştiren dikkat çekici özelliği ile günümüz sanatçı ve tasarımcıları için önemli bir kaynak olmuştur. Hali hazırda heykeltıraşlar ve ressamlar tarafından kullanılan bu teknik grafik tasarımda henüz yeni bir uygulamadır. Algı ve görsel algıyı biçimlendiren etmenler 2 boyut ve 3 boyut kavramı, mekân, derinlik ve perspektif sanatın temel prensipleri olarak yüzyıllar içinde kullanılmış farklı yorumlama ve yanılsamalar şeklinde sanatları biçimlendirmiştir. Grafik tasarımın mekân içinde bir bütün olarak düşünülüp, farklı bir boyut katılarak kullanımı, 3 boyutlu bir tasarım içinde 2 boyutlu bir tasarım biçiminde uyarlanması ve bunun görsel bir yanılsamayla biçim bulması tez kapsamındaki uygulamaların temelini oluşturmaktadır. Günümüz sanatçı ve tasarımcılarının yöntem ve yorumları incelenerek ve onların çalışmalarını da temel alan, yeni bir görsel dil yaratılmaya çalışılmıştır. 20. yüzyıl modernizmi, sadeleşme ve geometrinin ifadesi ve işlevsellikle gelişmiştir. Biçimsel olarak, Kübizm, Konstrüktivizm ve Op-Art akımları, geometrinin boyut, yapı ve perspektifle farklı yorumlamalarıyla yaratılmıştır. İşlevsellik modernizmin en önemli yapı taşıdır. Tez kapsamında gerçekleştirilen uygulamalar, anamorfik sanata temelli, geometri, boyut ve açıların yönlendirilmesiyle biçimlenmiş tipografi yorumlamalarıdır ve aynı zamanda kamusal alanda kullanılış biçimleri ile işlevsel boyutuyla da ele alınmışlardır.
Özet (Çeviri)
With the contribution of the new technologies, basic and static principles of graphic design begins' to take new forms and expressions. With the rapid progress in technology, especially in digital technology, the role of graphic design in mass communication is getting harder and that consequently leads designers in search for a new and more creative visual language. This new visual language can be established by altering the visual perception. The application forms of anamorphic art, which has its origins in Renaissance art, has become an important resource for todays artists and designers with its remarkable feature that alters people's perception. This technique, which has been embraced by sculptors and painters, is yet a new practice in graphic design discipline. Application of the factors that form the perception and the visual perception as the concepts of 2-dimension and 3-dimension, space, depth and perspective have shaped art with their application in various interpretations and illusions over centuries. Considering graphic design as a whole in the space and adding a different dimension, adapting it as a 2D design form in a 3D design and taking its form with a visual illusion forms the basis of the applications within the scope of this thesis. By investigating the methods and interpretations of the contemporary artists and designers, a new visual language based on their work is tried to be discovered. 20th century modernism has evolved with the expression and functionality of simplicity and geometry. Formally Cubism, Constructivism and Op-Art movements are created by different interpretations of geometry with size, structure and perspective. Functionality is the most important building block of modernism. The applications performed within the scope of the thesis are typography interpretations based on anamorphic art and shaped by orientation of geometry, dimensions and angles. They are also approached within terms of their application in public space and in a functional extent.