Enerji politikaları çerçevesinde Türkiye'nin nükleer enerjiye olan ihtiyacı ve Türkiye'nin nükleer enerji santrallerinin kullanımında güvenliği
The need of nuclear energy in Turkey within the framework of energy policies and Turkey's safety of the use of nuclear power plants
  1. Tez No: 664388
  2. Yazar: TETYANA İBİŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ÖZLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Kamu Yönetimi, Energy, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, enerji politikaları, nükleer enerji, acil durum ve afet yönetimi, Akkuyu NGS, Turkey, energy policy, nuclear energy, emergency and disaster management, Akkuyu NPP
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Devletlerin egemenliğinin klasik egemenlik anlayışından sıyrıldığı günümüzde, enerji, ekonomi ve ekoloji dengelerinin devam ettirilebilmesi amacıyla, devlet politikalarının belirlenmesinde, ülke içi resmi aktörlerin yerine küresel aktörlerine daha fazla önem verilmektedir. Disiplinler arası yaklaşım sergileyen araştırmamda, bu“Dünya Düzeni”içinde Türkiye'nin nükleer enerji kullanmaya başlamasından sonra elde edeceği faydalar ve karşılaşabileceği riskler üzerinde durulmuştur. Türkiye'nin nükleer enerji kullanarak elde edeceği faydaların belirlenmesi amacıyla, hem çevreye zarar verme açısından sıkıntılı kabul edilen fosil kaynaklarının ülkemizde elektrik üretimindeki miktarları, hem de onlara alternatif olabilecek yenilenebilir kaynakların potansiyel imkanları incelenmiştir. Ayrıca fosil enerji kaynaklarında Türkiye'nin dışa bağımlılığı bilinirken, 'Akkuyu' NGS'nin çalışmaya başlamasından sonra olacak değişimlere değinilmiştir. Riskler konusunda ise ağırlıklı olarak nükleer kaza ihtimali üzerinde durulmuştur. Şimdiye kadar meydana gelmiş en büyük kazalardaki, nükleer reaktörlerin tipleri ve kaza nedenleri incelendikten sonra, bugün aynı kazaların tekrar oluşmasının teorik olarak imkan dahilinde olmadığı sonucuna varılmıştır. Türkiye'nin güvenliği açısından Akkuyu NGS'de reaktörlerde kullanılacak olan teknolojinin güvenlik sistemlerinin ne olacağı, işletme süresi boyunca ve sökümü süreçlerinde güvenliğin nasıl sağlanacağı incelenip irdelenmeye çalışılmıştır.“Afet bir olay değil, olayın doğurduğu sonuçtur”anlayışını temel alan afet risk yönetiminde, aşırılıktan uzak, doğru risk algısı konseptine sahip afete dirençli toplumun yaratılması, nükleer ve radyolojik afetlerin sonuçlarının belirlenmesinde başat önemdedir. Hem görevli devlet kurumlarının hem de Sendai Çerçevesinde diğer paydaşlar olarak kabul edilen belediyelerin, özel sektörün, sivil toplum ve düşünce kuruluşlarının, üniversitelerin ve her bir vatandaşın afete hazırlıkta yeri ve görevine bakılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the present day, when the sovereignty of the states stands out from the classical understanding of sovereignty, more emphasis is placed on global actors rather than domestic official actors in the determination of state policies in order to maintain and to continue on the balance of energy, economy and ecology. Exhibiting an interdisciplinary approach in my research, it has been focused on the benefits and potential risks that Turkey may face in this“New World Order”after the start of using nuclear energy. In order to determine the benefits of Turkey using nuclear energy, both the amount of electricity generation by fossil resources which are considered distressed in terms of damage and harms to environment in our country and the potential possibilities of renewable resources in electricity generation that may be alternatives to fossils have been both examined. In addition, while Turkey's foreign dependence on fossil energy resources is well known, the changes which will happen on energy production have been mentioned just after the start of 'Akkuyu' Nukleer Power Plant. The risks are mainly focused on the possibility of a nuclear accident. After examining the types of nuclear reactors and causes of accidents in the biggest accidents to date, it has been concluded that the recurrence of the same accidents is not theoretically possible again today. In terms of the security of Turkey, it has been studied by investigating what the technology that will be used in reactors in Akkuyu NGS and how to ensure security for the duration of the operation and dismantling process. In Disaster risk Management, which is based on the concept of“Disaster is not an event, it is the result of the event”, with the concept of the correct risk perception and being away from extremism, the creation of a disaster-resistant society is of essentially great importance in determining the consequences of nuclear and radiological disasters. in preparation for disaster preparedness, the role and duties were considered and examined of both government institutions in charge and other stakeholders within the Sendai Framework such as the municipalities, private sector, civil society and think tanks, universities and each citizen.