Sürdürülebilir kalkınma çerçevesinde Türkiye'nin nükleer enerjiye ilişkin politikalarının değerlendirilmesi
Evaluation of nuclear energy policies of Turkey with in the framework of sustainable development
  1. Tez No: 356377
  2. Yazar: ECE KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM AYDINLI, YRD. DOÇ. KEMAL YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, Enerji, Türkiye'de Enerji Politikaları, Nükleer Enerji, Sürdürülebilir Kalkınm, Environment, Energy, Energy Policies of Turkey, Nuclear Energy, Sustainable Development
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
İnsanın doğa ile ilişkisi insanlık tarihi kadar eskidir. Bu uzun sürenin tersine insanın doğa ilişkisinin bozulması ve çevrenin kirlenmesi Sanayi Devrimi ile son 100- 200 yıl gibi kısa sürede gerçekleşmiştir. Bilimsel gelişmelerle doğaya karşı güçlü hale gelen insanın çevre ve enerji sorunlarına yol açması sadece makineleşme ve teknolojide yaşanan ilerlemelerle gerçekleşmemiştir. Doğa ile uyumlu bir yaşam anlayışından evrenin mekanik işleyen bir yapı olarak görülmesi sonucu yaşanan zihinsel dönüşümün de katkısı çok büyüktür. Günümüzde nüfus artısı ve teknolojik ilerlemelerin de etkisiyle, enerjiye olan ihtiyaç büyük bir hızla artmaktadır. Enerji tüketimi, uluslararası alanda ekonomik büyüme ve ülkelerin kalkınma düzeylerini belirlemede önemli bir ölçüdür. Ancak doğal kaynakların ve fosil yakıtların sınırlılığı sonucu artan enerji ihtiyacını karşılamak için yeni teknolojiler geliştirilirken nükleer enerji öne çıkmaktadır. Bu çalışmada, günümüzde önemli bir tartışma alanı olarak beliren nükleer enerji konusu, yine bir diğer güncel başlık olan sürdürülebilir kalkınma anlayışı çerçevesinde incelenmiştir. Bu doğrultuda Türkiye?deki nükleer enerji ile ilgili yapı, mevzuat, süreçler, konu ile ilgili tartışmalar ve sorunlar tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu unsurların sürdürülebilir kalkınma bağlamında değerlendirilmesi çalışmanın ana konusunu oluşturmaktadır. Türkiye?de uygulanan enerji politikaları incelendikten sonra nükleer enerjinin Türkiye?nin sürdürülebilir kalkınması ve enerji probleminin çözümü için uygun bir alternatif olup olmadığı tartışılmıştır. Bunu yaparken uluslararası arenadaki mevcut durum ile enerji- çevre ilişkisi bağlamında çevre sorunlarına farklı bir bakış açısıyla yaklaşan ekoloji düşüncesinden de yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Man?s relationship with nature is as old as human history. In contrary to this long time degradation of men and nature relationship and environmental pollution was occur in such short time between the last 100-200 years. Scientific developments that have made human strong against nature lead to environment and energy problems not just occurred with advances in mechanization and technology. As a result of mental transformation from the understanding of life to live in harmony within nature to see universe as a structure that functions mechanically have a great contribution. Nowadays, due to population growth and technological progress, the need for energy is increasing at a great pace. Energy consumption has become an important criteria in determining economic growth and development levels of countries in international arena. Because of limited natural resources and fossil fuels while developing new technologies to meet growing energy needs nuclear energy stands out. This study examined nuclear energy issue appears today as an important area of debate within the framework of sustainable development which is another current topic. In this direction structure, legislation, processes, debates and problems related to nuclear energy in Turkey tried to evaluate. After examining energy policies implemented in Turkey, sustainable development of nuclear energy whether suitable alternative or not for the solution of energy problem is discussed. In doing so, the current situation in the international arena in the context of energy-environment relationship is used also benefited from the idea of ecology which assesses environmental issues from a different perspective.