Aile kurumunun Z kuşağının siyasal katılım davranışına etkisi
The effect of family's Z generation on political participation behavior
  1. Tez No: 664391
  2. Yazar: OSMAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMA MÜGE ÖZDEMİRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Kurumu, Siyasal Katılım, Z Kuşağı, Family Institution, Political Participation, Generation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bireylerin yaşamı üzerinde doğumundan ölümüne kadar önemli bir etkisi olan aile, farklı kuşakların bir arada yaşadığı ve toplumun en küçük birimi olarak aynı zamanda bireylerin siyasal katılımla ilgili tutum ve davranışları üzerinde de etkilidir. Çalışmada bu etkinin yeni seçmen kitlesi olarak nitelendirilen Z kuşağı mensupları üzerindeki durumunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda çalışmanın ilk bölümünde aile kavramı ve kuşak kavramı irdelenmiş, ikinci bölümünde ise siyasal katılım kavramı tanımlanarak siyasal katılımın türleri ve siyasal katılım davranışını etkileyen faktörler üzerinde durulmuştur. Üçüncü ve son bölümde ise çalışmanın amacı doğrultusunda yapılmış alan araştırmasının detaylarına ve bulgularına yer verilmiştir. Aile kurumunun Z kuşağının siyasal katılımla ilgili tutum ve davranışları üzerindeki etkisini ölçebilme amacı doğrultusunda gerçekleştirilen alan araştırmasında verilerin elde edilebilmesi için Konya'da öğrenim gören 405 Z kuşağı mensubu üniversite öğrencisi üzerinde anket çalışması uygulanmış ve elde edilen veriler doğrultusunda SPSS 25.00 programı kullanılarak araştırmanın hipotezleri test edilmiştir. Elde edilen analiz sonuçlarına göre, ailenin etkisinde meydana gelen 1 birimlik artış Z kuşağının siyasal katılımla ilgili tutum ve davranışları üzerinde 0,266 birimlik artışa neden olmaktadır. Bu doğrultuda ailenin,“Z”kuşağı mensuplarının siyasal katılımla ilgili tutum ve davranışları üzerinde etkisi olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The family, which has an important effect on the lives of individuals from birth to death, as the smallest unit of society where different generations live together, also affects the attitudes and behaviors of individuals regarding political participation. It is aimed to evaluate the situation on the members of the generation Z, who are described as the new constituency. In line with this purpose, the concept of family and generation was examined in the first part of the study, and in the second part, the concept of political participation was defined and the types of political participation and the factors affecting political participation behavior were emphasized. In the third and last part, the details and indication of the field research conducted in line with the purpose of the study are given. In order to obtain data in the fieldwork carried out with the aim of measuring the effect of the family institution on the attitudes and behaviors of generation Z regarding political participation a survey was conducted on 405 Generation Z university students studying in Konya and the hypotheses of the research were tested by using the SPSS 25.00 program in line with the data obtained. According to the results of the analysis, 1 unit increase in the influence of the family causes an increase of 0.266 units on the attitudes and behavior of Generation Z regarding political participation. Accordingly, it has been observed that the family has an influence on the attitudes and behaviors of“Z”generation members regarding political participation.