Siyasal kültüre yansımaları açısından Türkiye'de seçim sistemleri ve iletişimi
Election systems and communication in Turkey in terms of their reflections on political culture
  1. Tez No: 664463
  2. Yazar: SEYRA KESTEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE YAVAŞGEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Political Science, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Political Culture, Electoral System, Electoral Communications, Political Propaganda, Political Communication
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 310
Özet
Bu çalışmada, 2000 ve 2020 yılları arasındaki Milletvekili Genel Seçimlerinde uygulanan seçim sistemlerinin, Türkiye siyasal kültürüne yansımalarını ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, 21. yüzyılın başlangıcını temsil eden bu dönemde, Türkiye'de uygulanan seçim sistemleri ve iletişiminin, Türkiye siyasal kültüründe nasıl etkiler bıraktığı sorgulanmıştır. Araştırma kapsamında, siyasal kültür kavramı; kuramsal yaklaşımlar, siyasal davranış ve Türkiye'de siyasal kültür unsurları perspektifinde araştırılmıştır. Seçim sistemleri ise uygulanış biçimleri, işlevleri ve seçim iletişimi açısından değerlendirilmiştir. Tezin metodolojik bölümünde ise seçim sistemi ve iletişiminin, siyasal kültüre yansımalarını ortaya koymak amacıyla, Türkiye'de 2000 ve 2020 yılları arasında gerçekleşen Milletvekili Genel Seçimlerinde uygulanan seçim sistemleri ve seçim iletişimi araştırılmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda, iki ayrı bilimsel araştırma yönteminden yararlanılmıştır. Seçim sistemleri istatistiksel betimsel yöntem ile; seçim iletişimi kapsamında resmi propaganda konuşmaları ise eleştirel söylem çözümlemesi ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak, 2000 ve 2020 yılları arasındaki seçim sistemi ve iletişiminin, Türkiye siyasal kültüründe; siyasal istikrar, temsilde adalet, parti ve seçmen davranışları açısından etkilere sahip olduğu ortaya konmuştur. 21. yüzyılın başlangıcı olan bu dönem, Türkiye siyasal kültürü açısından da dönüşümün başladığı bir süreci kapsamaktadır. Anahtar Kelimeler: Siyasal Kültür, Seçim Sistemi, Seçim İletişimi, Siyasal Propaganda, Siyasal İletişim
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to reveal the reflections of the electoral systems applied in the general parlamentary elections between 2000 and 2020 on the political culture of Turkey. For this purpose, it is questioned that how the electoral system and communication in Turkey affected the political culture of Turkey, in this period representing the begining of the 21th century. Within the context of the study, the concept of political culture is investigated in the perspective of theoretical approaches, political behavior and political culture elements in Turkey and the electoral systems are evaluated in terms of their application forms, functions and electoral communications. In the methodological part of the thesis, the electoral systems applied in the general parliamentary elections in Turkey between 2000 and 2020 and electoral communications are investigated, in order to reveal the reflections of the electoral communications on political culture. For the purpose of the research, two different scientific research methods were used. Selection systems were analyzed with statistical descriptive method; while offical propaganda speeches within the cpncept of electoral communications on political culture. As a result, the electoral system and communication between 2000 and 2020 are revealed to have various effects of Turkey's political culture, in terms of political stability, fairness in representation, party and voter behaviors. This period, which is the begining of the 21th century, contains the process which also includes the start of transformation in terms of Turkey's political culture.