Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenenlerin dil bilgisi ve kelime bilgisi düzeyleri ile yazma becerileri arasındaki ilişki
The relationship between grammar and vocabulary levels and their writing skills of those who learn Turkish as a foreign language
- Tez No: 664479
 - Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER ÇAĞIRAN
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Dil Bilgisi, Kelime Bilgisi, Yazma Becerisi, Regresyon, Grammar, Vocabulary, Writing Skill, Regression
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 146
Özet
Yazma, insan hayatında ciddi ihtiyaç duyulan bir dil becerisiyken bu beceriyle zihinsel beceriler de geliştirilir ve çağın bilgileri saklanılarak gelecek kuşaklara aktarılır. Ayrıca yazma, bireylerin yazdıkları konuyla bilgisini, yaşantısını, zihinsel birikimini, sözcük dağarcığını ve anlatım gücünü ortaya koymakta onları araştırmaya, eksiklerini tamamlamaya, yanlışlarını düzeltmeye yöneltmektedir. İnsanların bilgi edinmesini, zihince olgunlaşmasını ve tutarlı düşünme alışkanlığı kazanmasını sağlamaktadır. Yazma becerisi araştırmalarda yazmada yaşanan sorunların bilişsel, duyuşsal ve psikomotor faktörlerden kaynaklandığına işaret edilmektedir. Literatürdeki araştırmalar; yazmayla ilişkili bilişsel giriş davranışları, dil bilgisi ve kelime bilgisi değişkenlerinin önemli bir yer tuttuğunu düşündürmektedir. Literatüre bakıldığında yabancı dil olarak Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenenlerin yazılı anlatım becerisinin dil bilgisi ve kelime bilgisi değişkenleri arasındaki ilişkiyi ortaya koyabilecek bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu kapsamda araştırmada dil bilgisi ve kelime bilgisi yazma becerisi arasındaki ilişkinin belirlenmesi hedeflenmektedir. Bu araştırmada Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenenlerin dil bilgisi ve kelime bilgisi değişkenlerinin yazma becerisi üzerindeki yordayıcı etkisinin incelenmesi ve yazma becerisi üzerinde etkili değişkenlerin anlamlılık durumlarının belirlenmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
While writing is a language skill that is seriously needed in human life, mental skills are also developed with this skill and the knowledge of the age is kept and transferred to future generations. In addition, writing reveals the knowledge, life, mental accumulation, vocabulary and expressive power of individuals with the subject they write, and directs them to research, complete their deficiencies and correct their mistakes. It enables people to acquire knowledge, mature mentally, and acquire consistent thinking habits. Writing skill studies indicate that the problems experienced in writing are caused by cognitive, affective and psychomotor factors. Studies in the literature; This suggests that cognitive input behaviors associated with writing, grammar and vocabulary variables have an important place. In the literature, there is no study that can reveal the relationship between the variables of written expression, grammar and vocabulary of students who learn Turkish as a foreign language. In this context, it is aimed to determine the relationship between grammar and vocabulary writing skills. In this study, it is aimed to examine the predictive effect of grammar and vocabulary variables on the writing skill of students who learn Turkish as a foreign language and to determine the significance of the variables that affect the writing skill.