Türkçenin yabancı dil olarak uzaktan öğretiminde dijital içerik geliştirme
Development of digital content for distance teaching of Turkish as a foreign language
  1. Tez No: 765863
  2. Yazar: KARDELEN ŞENDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. EMRAH BOYLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan eğitim, dijital içerik geliştirme, Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi, öğretmen öz yeterlilikleri, Distance education, digital content development, Teaching Turkish as a foreign language, teacher self-efficacy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 334
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkçenin yabancı dil olarak uzaktan öğretiminde dijital içerik geliştirme konusundaki mevcut durumu tespit etmektir. Bu bağlamda araştırmada veriler nicel araştırma desenlerinden bir olan betimsel tarama modeli ile toplanmıştır. Araştırmada, yabancı dil olarak Türkçe öğretenlerin dijital öğretim materyali geliştirme öz yeterlikleri ve ilgili alanda kullanılabilecek web 2.0 araçları tespit edilmiştir. Bu bağlamda Türkçeyi yabancı dil olarak uzaktan öğretenlerin dijital öğretim materyali geliştirme öz yeterlikleri Korkmaz, Arıkaya ve Altıntaş (2019)“Dijital Öğretim Materyali Geliştirme Öz-Yeterlik Ölçeği”ile demografik bilgileri araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”ile, dil becerilerinin geliştirilmesinde kullanılabilecek dijital araçlar ise literatür taraması ise toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 21 paket programı kullanılmıştır. Alanda kullanılabilecek dijital araçlar ise literatür taraması ise toplanmış ve içerik analizi ile sınıflandırılmıştır. Bu bilgiler kapsamında araştırmada Türkçeyi yabancı dil olarak uzaktan öğretenlerin ölçekten alınan puanlara bağlamında dijital öğretim materyali geliştirme öz yeterliklerinin“yüksek”düzeyde olduğu görülmektedir. Araştırmada katılımcıların ölçekten aldıkları puanlar ile cinsiyet, öğrenim durumu, mezun olunan bölüm, görev yapılan birim, mesleki deneyim, uzaktan Türkçe öğretiminde dijital materyal geliştirme programına katılma durumu ve uzaktan Türkçe öğretiminde dijital öğretim materyaline ihtiyaç duyulan beceri arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık bulunamamıştır. Bu bilgilere ek olarak katılımcıların yaş, hâlihazırda uzaktan Türkçe öğretimi yapma, uzaktan Türkçe öğretimiyle ilgili eğitim alma, uzaktan Türkçe öğretiminde dijital materyal geliştirme ve son olarak uzaktan Türkçe öğretimi için dijital öğretim materyali geliştirme konusunda kendilerini yeterli hissetme değişkenleri anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Bu bilgilere ek olarak Türkçenin yabancı dil olarak uzaktan öğretiminde dijital içerik geliştirmek için kullanılabilecek dijital araçların neler olduğu ve bunlardan nasıl yararlanılabileceğine yönelik 16 Web 2.0 aracı tespit edilmiş ve bu araçlardan seçilen Halo AR, Storyjumper, Chegg Prep, Genial.ly, Memoji, Rytr, Blackout Poetry, Classtools, Mindmeister" uygulamaları detaylı bir şekilde amaçlanan dil gelişim alanı bağlamında (dil becerileri, dil bilgisi, kelime bilgisi) adım adım açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to assess the present state of digital content creation for Turkish language distance learning. In this context, the data was collected with a descriptive survey model, one of the quantitative research patterns. The study has attempted to identify the self-sufficiency of Turkish instructors in developing digital teaching material and web 2.0 tools that can be used in the relevant field. In this context, the digital teaching material development self-efficacy of those who teach Turkish as a foreign language from a distance was collected with the“Digital Teaching Material Development Self-Efficacy Scale”by Korkmaz, Arıkaya, and Altıntaş (2019). Demographic information was collected with the“Personal Information Form”prepared by the researcher, and digital tools that can be used to develop language skills were collected through a literature review. The researcher's“Personal Information Form”was used to gather demographic data, and a literature review was used to gather data on digital tools that could be used in the field. The package application SPSS 21 was used to analyze the data. The digital tools used in the area were collected by literature review and classified by content analysis. In light of this information, it can be observed from the research that the self-efficacy of developing digital teaching materials is at a“high”level when compared to the results of individuals who teach Turkish as a foreign language remotely. In the study, no statistically significant difference was found between the scores obtained by the participants from the scale and gender, education level, department graduated, the unit of work, professional experience, participation in the digital material development program in distance Turkish teaching, and the skill needed for digital teaching material in the distance Turkish teaching. In addition to this information, it has been determined that there are significant differences in variables such as age of the participants, currently teaching Turkish at a distance, receiving training in distance Turkish teaching, developing digital materials in distance Turkish teaching, and finally feeling competent in developing digital teaching materials for distance Turkish teaching. Along with this knowledge, sixteen Web 2.0 tools have been recognized as digital tools that can be utilized to create digital content in Turkish language distance learning. Applications from this list, including Halo AR, Storyjumper, Chegg Prep, Genial.ly, Memoji, Rytr, Blackout Poetry, Classtools, and Mindmeister, are step-by-step described in the context of the target language development area (language skills, grammar, vocabulary).