(2,4,4) üçgensel grubunun alt grupları
Subgroups of (2,4,4) triangle groups
- Tez No: 664518
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN MELEKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Grup, Üçgensel grup, 4) üçgensel grubu, Temel bölge, Bölüm uzayı, Group, Triangle group, 4) triangle group, Fundamental region, Quotient space
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmanın amacı (2,4,4) üçgensel grubunun alt gruplarını incelemek ve bunları bölüm uzaylarına göre sınıflandırmaktır. Birinci bölümde kısaca tez özetlenmiştir. İkinci bölümde tez çalışması için gerekli olan temel bilgilere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde (2,4,4) üçgensel grubunun alt grupları incelenmiş ve bunlar bölüm uzaylarına göre sınıflandırılmıştır. Son bölümde ise (2,4,4) üçgensel grubunun indeksi 10 dan küçük veya eşit olan bazı alt grupları ve bunların her biri için birer üreteç kümesi belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the subgroups of (2,4,4) triangle group and classify them according to their quotient spaces. In the first chapter the thesis is summarized briefly. The second chapter is devoted to basic concepts that are required in the later chapters. In the third chapter, the subgroups of (2,4,4) triangle group have been investigated and they are classified according to their quotient spaces. In the last chapter, some of the subgroups of (2,4,4) triangle group of index less than or equal to 10 with a generating set have been determined.