El ve el bilek yaralanmaları ile acil servise başvuran hastaların klinik ve demografik özellikleri
Patients presenting with hand and wrist injuries to the emergency department of clinical and demographic characteristics
  1. Tez No: 424907
  2. Yazar: MAHMUT YAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP DURSUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: El travması, Acil servis, Demografik özellik, İş kazası, Hand trauma, Emergency services, Demographic characteristics, Work accident
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Acil servise başvuran travma olgularında üst ekstremite travmaları yaygın olarak görülür ve özellikle el ve el bileğinin sıklıkla etkilenmesi söz konusudur. Bu tür yaralanmalar acil servise başvuruların %10-30'undan sorumludur. Acil servise genellikle 15-30 yaş arası erkek hastalar başvurur ve yaralanmadan sonra hastaların günlük yaşam kaliteleri çok etkilenir. Bu vakalara nadir de olsa diğer sistem travmaları da eşlik edebilmektedir. Bu çalışmada 1 Ocak 2014 – 31 Aralık 2014 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servis birimine el ve el bileği travması nedeniyle başvuran olguların acil servis kayıtları, Ortopedi ve Travmatoloji servisi ile Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi servisine yatırılarak tedavi edilen hastaların dosyaları tarandı. Olguların klinik ve demografik özellikleri ayrıca operasyon gereksinimleri ve sonuçlar retrospektif olarak incelendi. Öncelikle acil poliklinik defteri taranarak el ve el bileği yaralanması nedeniyle başvuran hastaların isimleri ve acil servis poliklinik protokolleri çıkarıldı. Bu isim ve protokol numaraları kullanılarak arşivden acil servis hasta muayene kartları çıkarıldı ve uygun hastalar çalışmaya dahil edildi. Hasta verileri“El ve El Bilek Travması Formu”kullanılarak toplanmıştır. Çalışmaya 12 aylık dönemde toplam 600 hasta alınmıştır. İlave el dışı organ yaralanması olanlar, major travmalı hastalar çalışma dışı bırakılmıştır. İzole el ve el bilek travmalı 474 vaka incelenmiştir. Çalışmaya 346'sı erkek 128'i kadın toplam 474 hasta dahil edildi. Hastalarımızın yaş ortalaması 21.8±17.8 idi. Erkeklerin yaş ortalaması 22.6±16.6 iken kadınların yaş ortalaması 19.5±20.5 idi Sonuç olarak acil servise el travması ile başvuran hastaların büyük bir kısmını çalışan, genç erkek hastalar oluşturmaktadır. İncelenen hastalardaki yaralanmaların çoğu dikkatsizlik ve eğitimsizlikten kaynaklanmakta olup gerekli basit tedbirlerin alınması ve mesleki eğitim programlarının yaygınlaştırılması ile bu yaralanmaların önüne geçilebilir. Bu alandaki çalışmaların son yıllarda belirgin olarak artmasına rağmen el ve el bileği yaralanmalarının oluşmasına katkıda bulunan biyomekanik, davranışsal ve çevresel faktörlerin karmaşıklığı nedeniyle daha büyük çapta ve uzun vadeli çalışmalara gerek vardır.
Özet (Çeviri)
Upper extremity trauma are common cases which apply emergency department and particularly hand and wrist mostly effeckted. Such injuries are responsible for 10-30% of the cases which are applied emergency department. Usually male patients between 15-30 years of age apply emergency services for such as injuries and because of that their daily activities affected. Although rare, it may be associated with other systems of trauma in these cases are. In this study, records of hospitalized patients at orthopedics and traumatology service and plastic and reconstructive surgery services and the emergency services files of the patients who are admitted because of hand and wrist trauma to Dicle University, Faculty of Medicine, Emergency Department between 1 January 2014 - 31 December 2014 were reviewed. Clinical and demographic characteristics of the patients were retrospectively also operational requirements and results had studied. Firstly the register of emergency department are scanned and outpatient protocols of the patients who admitted to emergency department because of hand and wrist trauma were examined. By using the name and protocol number, emergency services patient examine cards are taken from archive and appropriate patients were included in the study. Patient data“Hand and Wrist Injury Form”was collected. In a 12 month study period a total of 600 patients were included. Patients with additional organ injury, major trauma were excluded from study. Isolated hand and wrist trauma, 474 cases were investigated. The study included 128 men, 346 women were included in the total of 474 patients. The average age of our patients was 21.8 ± 17.8. The mean age of 22.6 ± 16.6, while men's average age of women was 19.5 ± 20.5 Consequently, a major part of the patients that admitted to emergency department with a hand injury was consisted of working, young men. Majority of the injuries observed in the patients examined were the injuries due to inadvertency and lack of education, which can be prevented by taking simple but necessary measures and by disseminating the vocational training programs.