Ebeveynlerin ateş hakkındaki bilgileri ve ateşli çocuğa yaklaşımlarının değerlendirilmesi
Evaluation of parents' knowledge about fever and their approach to febrile child
  1. Tez No: 664904
  2. Yazar: HİLAL EDEPLİ SERT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLÜFER EMRE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ateş, çocuk, ateş yönetimi, ebeveyn bilgi ve uygulamaları, Fever, child, fever management, parents' knowledge and applications
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Ateş; vücudun savunma mekanizmalarından biridir ve çocukluk döneminde sık karşılaşılan bir semptomdur. Fizyolojik bir yanıt olan ateş; ailelerde endişeye neden olup uygunsuz müdahalelere, gereksiz acil servis başvurusuna yol açabilmektedir. Ebeveynlerin sosyodemografik özellikleri, ateş konusundaki bilgileri, sağlık personelinden bilgi alma durumları, endişe düzeyi gibi faktörler ailelerin ateş yönetimini etkilemektedir. Bu çalışmada, ebeveynlerin ateş hakkındaki bilgileri ve ateşli çocuğa yaklaşımları; bunu etkileyen faktörlerin saptanması hedeflenmiştir. Araştırmamıza Pamukkale Üniversitesi Çocuk İzlem Polikliniği'ne başvuran 396 ebeveyn dahil edilmiştir. Araştırmada kullanılan veriler oluşturduğumuz açık ve kapalı uçlu toplam 43 sorudan oluşan anket formu ile elde edilmiştir. Ailelerin %82,8'inin evinde ateş ölçer bulunmaktaydı ve %58,8'i normal vücut sıcaklığını, %55,6'sı 'kaç derecenin üzerine ateş dendiğini'(termometre okumayı) bilmekteydi. Çocukları ateşlendiğinde giysilerini çıkarmak, ılık duş aldırmak ve ateş düşürücü ilaç vermek ilk yapılan uygulamalardı. Ailelerin çocukları ateşlendiğinde sirkeli su, soğuk su, kolonya ile kompres yapma, üzerine bir şey örtüp terletme gibi geleneksel uygulamalara devam ettikleri görülmüştür. En sık tercih edilen ilaç parasetamoldür ve evde ateş düşürücü ilaç bulundurma yaygındır (%81,8). Ailelerin yaklaşık yarısı (%49,0) çocukları ateşlendiği zaman çok endişeleniyordu. İlk olarak havale (%69,9) ve sonrasında Covid-19 (%39,1) aileleri en çok endişelendiren durumdu. Ebeveynlerin ateş konusunda bilgilerinin yetersiz olduğu ve ateş yönetimi konusunda eğitime ihtiyaçları olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Fever; it is one of defense mechanisms for body and common symptom in childhood. Fever, which is a physiological response; It can be concern for families so may lead to inappropriate interventions and unnecessary emergency service admissions. Factors such as the sociodemographic characteristics of the parents, their knowledge about fever, the state of getting information from healthcare personnel, and the level of anxiety affect the fever management of families. In this study, parents' knowledge about fever and their approach to a febrile child; It was aimed to determine the factors affecting this. This study inclued in 396 volunteer parents who utilized health care services in Healthy Children Outpatient Department of a Pamukkale University. A 43-item questionnaire was applied to the parents. 82.8% of the families had a thermometer at home and 58.8% knew normal body temperature, 55.6% knew 'fever degrees limits ' (reading a thermometer). It was revealed that parents was taking off the clothes of their children, were bathing them, and were giving antipyretics as the first approach against fever. When their children had a fever, it was observed that families continued traditional practices such as compressing with vinegar water, cold water, cologne, covering them up and sweating. The most preferred drug is paracetamol and it is common to have antipyretic drugs at home (81.8%). 49.0% of the families were very worried when their children had a fever. Febrile convulsion (69.9%) and Covid-19 (39,1%) was that the most concern for parents. Consequently, parents haven't enough knowledge about fever and they should be educated fever management.