Stoklarda hile ve tespit: Perakende sektöründe bir uygulama
Cheating and detection in stocks: An application in the retail sector
- Tez No: 665008
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞÇE UZUN KOCAMIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Fraud, Stock, Stock Management, Retail Industry
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Büyüyen ve gelişen dünyamızda teknoloji hayatımızı bütünüyle etkilemektedir. İşletmelerin teknolojiyi olabildiğince doğru ve etkin yöntemler ile kullanarak, gelişmeleri yakından takip etmeleri yönetimlerini kolaylaştırmaktadır. İşletmeler teknolojiye kendi istediği gibi yön vermeye çalışsa da insan faktörünü yönetmek göründüğü kadar basit değildir. İnsanın olduğu yerde yanlışın, hatanın, hilenin ve suiistimalin olması olasıdır. Stok hatalarını sıfırlamak mümkün olmasa da iyi bir stok yönetimi sistemi ile hatalar minimuma indirilerek kabul edilir seviyeye çekilebilir. Bu çalışma ile işletmelerin stokları olumsuz yönde etkileyen ve bozulmasına neden olan hata, hile ve suiistimal ihtimallerini minimuma indirmek ve hile denetimini yapabilmek için hile türlerinin ve özelliklerinin bilinmesi gerektiği anlatılmaya çalışılmıştır. Perakende sektöründe faaliyet gösteren örnek işletmede karşılaşılan hileler incelenmiş ve çözüm önerileri ortaya konulmuştur. Anahtar Kelime: Hile, Stok, Stok Yönetimi, Perakende Sektörü
Özet (Çeviri)
In our growing and developing world, technology affects our lives completely. By using technology with the most accurate and effective methods possible, businesses follow the developments closely, making their management easier. Although businesses try to direct technology as they wish, managing the human factor is not as simple as it seems. Wherever there are people, it is possible that there is false, error, fraud and abuse. Although it is not possible to reset stock errors, with a good stock management system, errors can be minimized and reduced to an acceptable level. In this study, it was tried to explain that the types and characteristics of cheating should be known in order to minimize the possibility of error, fraud and abuse that negatively affect the stocks and cause deterioration and to perform fraud control. The tricks encountered in the exemplary business operating in the retail sector were analyzed and solution suggestions were put forward.