Alopesi areata hastalarında nörotrofinler ve psikolojik stres ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between neurotrophins and psychological stress in alopecia areata patients
- Tez No: 665111
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL KAYA ERDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: alopesi areata, nörotrofin, psikolojik stres, alopecia areata, neurotrophin, psychological stress
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmaya 01.06.2019-01.06.2020 tarihleri arasında son 1 aydır sistemik te-davi almamış 50 alopesi areata (AA) hastası ile kontrol grubu olarak hastalarla yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş, diğer yönlerden sağlıklı, hastane personelinden oluşan 50 gönüllü dahil edildi. Bir sosyodemografik veri formu hazırlanarak katılımcıların yaşı, cinsiyeti, medeni hali, eğitim durumu gibi demografik verileri kaydedildi. Hasta-larda ayrıca AA'nın klinik alt tipi, AA başlangıç yaşı, geçirilen atak sayısı, hastalığın toplam süresi, en son gelişen AA atağının ay olarak süresi ve hastalık şiddeti kaydedil-di. Psikolojik stres durumunun değerlendirilmesinde sıkıntıya dayanma ölçeği (SDÖ) ve depresyon anksiyete stres ölçeği-21 (DASS-21) kullanıldı. AA ve nörotrofin ilişki-sinin değerlendirilmesi amacıyla beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BDNF), sinir bü-yüme faktörü (NGF), nörotrofin-3 (NT-3) ve nörotrofin-4 (NT-4) serum düzeyleri ölçüldü. Çalışmamızda AA hastalarında toplam DASS-21 ve depresyon, anksiyete, stres alt ölçeklerinin puanları daha yüksek, toplam SDÖ ve tolerans, regülasyon, özye-terlilik alt ölçeklerinin puanları daha düşük bulunmuştur. Çalışmamızda serum BDNF ve NT-3 seviyeleri hasta ve kontrol grubu arasında anlamlı farklılık göstermezken, se-rum NGF seviyesi AA grubunda kontrol grubuna göre anlamlı yüksek, NT-4 seviyesi ise anlamlı düşük saptanmıştır. Çalışmamızın sonuçları AA'nın depresyon ve anksiyete gibi psikolojik faktörler ve nörotrofinler ile ilişkisini desteklemektedir. Selektif nörotro-fin reseptör agonistleri ve antagonistleri ilerleyen dönemlerde tedavi hedefi olarak görü-lebilir ve bu sayede mevcut tedavi rejimlerine yenileri eklenerek AA'nın daha iyi yöne-timi sağlanabilir. AA'nın ve çeşitli psikiyatrik hastalıkların ortak patofizyolojisinin daha iyi anlaşılması için AA ve stres nöroimmünolojisi ilişkisini araştıran daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted between 01.06.2019-01.06.2020 with 50 alopecia areata (AA) patients who had not received systemic treatment for the last 1 month and 50 otherwise healthy, hospital personnel as a control group were included. A sociodemographic data form was prepared and demographic data of the participants such as age, gender, marital status and educational status were recorded. The clinical subtype of AA, the age of onset of AA, the number of attacks, the total duration of the disease, the duration of the most recent AA attack in months, and the disease severity were also recorded in AA patients. In the evaluation of the psychological stress state, the distress tolerance scale (DTS) and the depression anxiety stress scale-21 (DASS-21) were used. In order to evaluate the relationship between AA and neurotrophin, serum levels of brain derived neurotrophic factor (BDNF), nerve growth factor (NGF), neurotrophin-3 (NT-3) and neurotrophin-4 (NT-4) were measured. In our study, scores of total DASS-21 and depression, anxiety, and stress subscales were found to be higher, scores of total DTS and tolerance, regulation, and self-efficacy subscales were found to be lower in AA patients. In our study, serum BDNF and NT-3 levels did not differ significantly between the patient and control groups, while the serum NGF level was found to be significantly higher in the AA group compared to the control group, and the NT-4 level was found to be significantly lower. The results of our study support the relationship between AA and psychological factors such as depression and anxiety, and neurotrophins. Selective neurotrophin receptor agonists and antagonists can be seen as treatment targets in the future, and thus better manage-ment of AA can be achieved by adding new ones to existing treatment regimens. More studies are needed to investigate the relationship between AA and stress neuroimmu-nology to better understand the common pathophysiology of AA and various psychiat-ric diseases.