Operasyon öncesi hidronefroz derecesinin retrograd intrarenal cerrahide taşsızlık ve komplikasyonlara etkisi
Effect of pre-operational hydronephrosis degree on stone free and complication rates in retrograd intrarenal surgery
- Tez No: 665159
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK BOZKURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Böbrek taşı, Taş cerrahisi, Hidronefroz, Taşsızlık, Komplikasyon, Renal calculi, Stone surgery, Hydronephrosis, Stone freeness, Complications
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Çalışmamızda Retrograd İntrarenal Cerrahi (RİRC) operasyonunda pre operatif hidronefroz derecesinin post operatif taşsızlık ve komplikasyonlara etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Ocak 2016 ve Temmuz 2019 tarihleri arasında RİRC uygulanan çalışma kriterlerine uygun 280 hasta çalışmaya dahil edildi.Tüm hastaların preoperatif hidronefroz derecesi Society of Fetal Urology (SFU) hidronefroz sınıflamasına göre,pre operatif kontrastsız tüm abdomen BT'ye bakılarak grade 1'den grade 4'e kadar derecelendirildi. Grade 1 ve grade 2 hidronefrozlu hastalar grup 1 hidronefroz; grade 3 ve grade 4 hidronefrozlu hastalar grup 2 hidronefroz olarak gruplandırıldı.Tüm hastaların RİRC sonrası taşsızlık ve komplikasyon oranına bakıldı. Gruplar arası post operatif taşsızlık ve komplikasyon oranı karşılaştırıldı. Bulgular:Çalışmamızda taşsızlık oranı %76.7 (215/280) olarak tespit edildi. Hastalar postoperatif taşsız olan ve olmayan olarak ikiye ayrılarak çeşitli değişkenlerle karşılaştırılarak incelendi. Buna göre taşsız olan ve olmayan gruplar arasında taş çapı, alt kalikste taşı varlığı, operasyon süresi, hastanede kalış süresi, hidronefroz varlığı ve komplikasyon olup olmaması açışından anlamlı fark görülmüştür (p=0.001, p=0.001, p=0.001, p=0.014, p=0.031, p=0.002,sırasıyla).Çalışmamızda taşsızlık üzerine etkili olan faktörler de analiz edilmiştir.Tek değişkenli analiz sonucunda; taş çapı, hidronefroz grubu ve alt pol taş varlığı anlamlı faktörler olarak belirlenmiştir (p=0.001, p=0.032, p=0.001 sırasıyla). Hastalar hidronefroz gruplarına göre de iki gruba ayrılarak perioperatif ve postoperatif değişkenler açısından incelendi. Yaş,cinsiyet,BMI,taraf,taş dansitesi,alt kalikste taş var olup olmaması,hastanede kalış süresi ve komplikasyon açısından iki grup arasında farklılık izlenmedi (p=0.255, p=0.658, p=0.140, p=0.382, p=0.694, p=0.778, p=0.453, p=0.310, sırasıyla). Ortanca taş boyutunun ve ortanca ameliyat süresinin Grup 2'de Grup 1'e oranla istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek olduğu görüldü (p=0.021, p=0.002 sırasıyla). Grup 1'de taşsızlık oranının vii Grup 2'ye oranla anlamlı derecede yüksek olduğu belirlendi (%81 vs %77, p=0.031) . Sonuç: Preoperatif hidronefroz derecesinin postoperatif taşsızlık ve komplikasyonla anlamlı derecede ilişkili bulunmuştur. Çalışmamız RİRC öncesi başarıyı tahmin eden skorlama sistemlerinde,değişken olarak preoperatif hidronefrozun da bulunması gerektiğini göstermiştir. Bu durumun belirlenmesi için daha yüksek hasta sayısı ile prospektif çok merkezli çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In our study, we aimed to investigate the effect of pre-operative hydronephrosis degree on postoperative stone-free and complication rate in retrograde intrarenal surgery (RIRS) operation. Materials and Method: Two hundred and eighty patients who underwent RIRS between January 2016 and July 2019 who met the study criteria were included in the study. Preoperative hydronephrosis degree of all patients was graded from grade 1 to grade 4 according to SFU hydronephrosis classification. Patients with grade 1 and grade 2 hydronephrosis were grouped as group 1 hydronephrosis and patients with grade 3 and grade 4 hydronephrosis were grouped as group 2 hydronephrosis. Post-operative stone-free and complication rates were compared between the groups. Results: In our study, the stone-free rate was found to be 76.7% (215/280). The patients were divided into two postoperative grouped as stone-free and non- stone-free patients, and were compared with various variables. Accordingly, there was a significant difference between stone-free and non-stone-free groups in terms of stone diameter, presence of stones in the lower calix, duration of operation, length of hospital stay, hydronephrosis, and the presence of complications (p = 0.001, p = 0.001, p = 0.001, p = 0.014, p = 0.031, p = 0.002, respectively). In our study, factors affecting stone-free rate were also analyzed. As a result of the univariate analysis; stone diameter, hydronephrosis group and lower pole stone presence were determined as significant factors (p = 0.001, p = 0.032, p = 0.001, respectively). The patients were divided into two groups according to the hydronephrosis groups and were examined in terms of perioperative and postoperative variables. There was no difference between the two groups in terms of age, gender, body mass index, side, stone density, presence of stones in the lower calix, length of hospital stay, and complications (p = 0.255, p = 0.658, p = 0.140, p = 0.382, p = 0.694, p = 0.778, p = 0.453, p = 0.310, respectively). It was observed that the median stone size and median operation time were statistically significantly higher in Group 2 compared to Group 1 (p = 0.021, p = 0.002 respectively). It was determined that the stone-free ix rate was significantly higher in Group 1 compared to Group 2 (81% vs 77%, p = 0.031). Conclusion : Preoperative degree of hydronephrosis was found to be significantly associated with postoperative stone-free and complications rate. Our study showed that preoperative hydronephrosis should be present as a variable in scoring systems predicting success before RIRC. Prospective multi-center studies with higher patient numbers are needed.