Fetal anomali taraması sonucu fetal hidronefroz tespit edilen fetüslerin üçüncü trimester takibi ve neonatal dönem sonuçları
Third trimester follow-up and neonatal period results of fetuses found to have fetal hydronephrosis as A result of fetal anomaly screening
  1. Tez No: 670075
  2. Yazar: ÖMRİYE YUŞAN ACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATALAY EKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Antenatal hidronefroz, fetal hidronefroz takibi, fetal böbrek, prenatal tanı, Antenatal hydronephrosis, fetal hydronephrosis follow-up, fetal kidney, prenatal diagnosis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Fetal anomali taramasında antenatal hidronefroz saptanan gebeliklerin takibi ve hidronefroz derecesinin gebelik sonuçlarına etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde Haziran 2017 - Haziran 2019 tarihleri arasında fetal anomali taramasında antenatal hidronefroz (ANH) tanısı alarak obstetri ve perinatoloji polikliniklerine başvuran 60 gebe dahil edildi. Hastaların bilgileri, hastane bilgi yönetim sistemi (HBYS) ve hastaların medikal kayıtlarından retrospektif olarak elde edildi. Çalışmaya dahil edilen hastalar gebelik takiplerini, doğumlarını hastanemizde gerçekleştiren ve bebeklerinin de takiplerini hastanemizde devam ettirmiş hastalardan seçildi. Hastaların antenatal dönemdeki hidronefroz sınıflaması renal pelvis anteroposterior çap ölçümüne göre; hafif, orta ve şiddetli olarak, postnatal sınıflaması ise Society of Fetal Urology (SFU) sınıflamasına göre yapıldı. Olgular hidronefroz derecesi, unilateral/bilateral oluşu, cinsiyet, hidronefrozun gerileme durumu, cerrahi operasyon gerekliliği açısından gruplara ayrılarak klinik özellikleri ve perinatal sonuçları açısından karşılaştırıldı. Verilerin analizinde Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 21.0 sürümü (IBM Corporation, Armonk, New York, US) paket programından yararlanıldı. Bulgular: Çalışmadaki 60 bebekten 30 (%50)'u hafif, 13 (%21,7)'ü orta ve 17 (%28,3)'sinde şiddetli hidronefroz mevcuttu. Üç yenidoğan postnatal ilk 24 saatte neoex oldu. Bu üç bebek şiddetli hidronefroz grubundaydı ve doğum öncesi oligohidramnios mevcuttu. 10 (%17,5) yenidoğanın postnatal ilk USG'sinde hidronefroz tamamen gerilemişti. 9 (%15) bebeğe cerrahi işlem uygulandı ve bunların 5'inde ikinci trimesterde hafif ANH vardı. Cerrahi gerekliliği ve ANH derecesi arasında anlamlı ilişki saptanmadı, cerrahi işlem uygulanan bebeklerde 3. trimesterde orta ve şiddetli hidronefroz mevcuttu. Antenatal ve postnatal dönemdeki hidronefroz sınıflandırmaları karşılaştırıldığında istatiksel olarak anlamlı ilişki saptandı (p=0,002). Bir ay sonunda 22 (%36,6) bebeğin hidronefrozu geriledi ve bu grubun %77,3' ünde antenatal hafif HN mevcuttu. Sonuç: Antenatal hidronefroz derecesi postnatal patolojileri öngörmede önemli bir belirteçtir. Hafif ANH grubundaki olguların çoğu spontan gerilemektedir fakat ilerleyici olgular cerrahi işlem gerektirecek patolojilere öncülük edebilir. Fetal hidronefroz antenatal ve postnatal dönemde ultrasonla değerlendirilerek takip edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Third trimester follow-up and neonatal period results of fetuses found to have fetal hydronephrosis as a result of fetal anomaly screening Objective: In this study, it was aimed to follow-up pregnancies with antenatal hydronephrosis detected in fetal anomaly screening and to investigate the effect of hydronephrosis degree on pregnancy outcomes. Materials and Methods: The study included 60 pregnant women who were diagnosed with antenatal hydronephrosis(ANH) in fetal anomaly screening between June 2017 and June 2019 at the University of Health Sciences Tepecik Training and Research Hospital Obstetrics and Perinatology Clinics. The information was obtained retrospectively from the hospital information management system (HIMS) and the medical records of the patients. The patients included in the study were selected from those who had their pregnancy follow ups, delivered their deliveries in our hospital and continued their babies' follow ups at our hospital. The classification of hydronephrosis in the antenatal period of the patients according to the anteroposterior diameter of the renal pelvis; postnatal classification was made according to the Society of Fetal Urology (SFU) classification as mild, moderate and severe. The cases were divided into groups in terms of degree of hydronephrosis, unilateral/bilateral status, gender, regression oh hydronephrosis, necessity of surgical operation and compared in terms of clinical features and perinatal outcomes. Statistical Package for the Social Sciences version 21.0 (IBM Corporation, Armonk, New York, US) package program was used to analyze the data. Results: Of the 60 infants in the study, 30(50%) had mild, 13(21.7%) moderate and 17(28.3%) severe hydronephrosis. Three newborns recevied neoex during the first 24 hours postnatal. These three babies were in the severe hydronephrosis group and they had prenatal oligohydramnios. Hydronephrosis is completely regressed in the first postnatal USG of 10(17.5%) newborns. Surgery was performed in 9(%15) babies and 5 of them had mild ANH in the second trimester. There was no significant correlation between surgery requirement and ANH grade, babies who underwent surgical procedures had moderate and severe hydronephrosis in the third trimester. When the hydronephrosis classifications in antenatal and postnatal periods were compared, a statistically significant relationship was found (p=0.002). At the end of one month, hydronephrosis of 22(36.6%) babies regressed and 77.3% of this grup had antenatal mild HN. Conclusion: The degree of antenatal hydronephrosis is an important marker in predicting postnatal pathologies. Most of the cases in mild ANH group regress spontaneously but progressive cases may lead to pathologies that require surgical procedures. Fetal hydronephrosis should be followed by evaluating with ultrasound in the antenatal and postnatal periods.