Zihinsel engelli birey ebeveynlerinin beden eğitimi ve spor derslerine karşı tutumları: Muş ili örneği
Attitudes of parents with intellectuel disabilities towards physical ecudation and sports lessons: Muş example
- Tez No: 665199
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ILKIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi ve Spor, Zihinsel Engelli, Tutum, Ebeveyn, Physical Education and Sports, Intellectuel Disabled, Attitude, Parents
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, zihinsel engelli birey ebeveynlerinin beden eğitimi ve spor derslerine karşı tutumlarını belirlemektir. Materyal ve Metot: Bu araştırma, zihinsel engelli birey ebeveynlerinin beden eğitimi ve spor derslerine yönelik tutumlarının belirlenmesi amacıyla nicel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli kullanılarak yapılmıştır. Zihinsel engelli birey ebeveynlerinin beden eğitimi ve spor derslerine yönelik tutumlarının belirlenmesi için, Öncü ve Güven tarafından geliştirilen Beden Eğitimi Dersine Yönelik Ana-Baba Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmanın bulgularına göre, zihinsel engelli birey ebeveynlerinin beden eğitimi ve spor derslerine karşı tutumları yaş, eğitim durumu, aylık gelir ve çocuklarının cinsiyetleri değişkenlerine göre anlamlı farklılık bulunurken (p0.05). Sonuç: Araştırmanın sonuçlarına göre zihinsel engelli birey ebeveynlerinin eğitim seviyeleri ile beden eğitimi ve spor derslerine yönelik tutumlarında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Bu sonuçtan yola çıkarak, ebeveynlerin eğitim durumlarının, beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutumda önemli bir etken olduğu söylenebilir. Yine araştırmanın sonucuna göre, ebeveynlerin cinsiyetlerinin beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutumda etken olmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is based on the child of intellectuel disabled individuals parents and to determine their attitude towards sports lessons. Material and Method: This research is based on the body of mentally disabled individuals parents. Quantitative research to determine their attitudes towards education and sports classes. It has been done by using descriptive scanning model. Mentally disabled individual to determine the attitudes of their parents towards physical education and sports classes, The Development Of A Parents Attıtude Scale Towards Physıcal Educatıon Class By Öncü And Güven Scale has been used. Results: According to the findings of the study, the mentally disabled individual attitudes towards physical education and sports classes, age, educational status, monthly income and while there was a significant difference according to the gender variables of their children (p 0.05). Conclusion: According to the results of the study, mentally disabled individual's parents significant differences in education levels and attitudes towards pyhsical education and sports classes differences were found. Based on this result, the educational status of the parents. It can be said that it is an important factor in attitude towards physical education and sports lesson. It can be said that there is no factor in the attitude towards.