Zihin yetersizliği olan öğrencilerin okuduğunu anlama sürecinde kullanılan öğretmen uygulamalarının incelenmesi
  1. Tez No: 665264
  2. Yazar: ABDURRAHMAN UYANIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAHİT NURİ, PROF. DR. HAKAN SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Zihin yetersizliği, Okuma, Okuduğunu Anlama, Kaynaştırma, Okuma Süreci, Öğretmen Uygulamaları, Mental disability, Reading, Reading Comprehension, Inclusion, Reading Process, Teacher Practices
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Zihin Engellilerin Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın amacı; zihin yetersizliği olan öğrencilerin okuduğunu anlama sürecinde kullanılan okuma sürecinin aşamalarına ilişkin öğretmen uyarlamalarının farklı değişkenlere göre incelenmesidir. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, ölçek güvenirlik ve geçerliliğini sağlamak için 2018-2019 yılında Konya ili Meray ve Kartay ilçelerinde bulunan 18 ilkokulda 361 sınıf öğretmeni oluşturmuştur. Ölçeğin doğrulayıcı faktör analizini sağlamak için 93 sınıf öğretmenine daha uygulanmıştır. Geçerlik ve güvenirlik sağlandıktan sonra betimsel analizi için Konya ili Karatay, Meram ve Selçuklu ilçelerinde ilkokullarda görev yapan 99 özel eğitim öğretmenine uygulanmıştır. Araştırmada veri toplama araçları olarak, araştırmacılar tarafından geliştirilen“Öğretmen Görüş Formu”ve“Okuma Sürecinin Aşamalarına İlişkin Öğretmen uygulamaları”ölçeği kullanılmıştır. Araştırmacı tarafından yapılan geçerlik-güvenirlik çalışması sonucunda ölçek tek boyutlu bir yapıya sahip olup Cronbach Alfa değerinin 0,98 ve varyansın %70,19'unu açıkladığı bulunmuştur. Verilerin analizinde Statistical Package for Social Sciences (SPSS) 24.0 yazılımı ve IBM AMOS 24.0 yazılımı kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre öğretmenlerin yaş grubuna, cinsiyete, eğitim düzeyi, mesleki kıdem ve görev yaptıkları sınıftaki öğrencilerin yetersizlik türüne göre okuma sürecinin aşamalarına ilişkin öğretmen uygulamaları ölçeğinden almış oldukları puanlar arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı düzeyde olmadığı tespit edilmiştir. Araştırmanın sonucuna göre okuma sürecinin aşamalarına ilişkin öğretmen uygulamaları ölçeğinin açımlayıcı faktör analizi ve doğrulayıcı faktör analizi uygulaması çok değişkenli normal dağılım da uyum göstermiş olduğu saptanmıştır. Okuma sürecinin aşamalarına ilişkin öğretmen uygulamaları ölçeğinin açımlayıcı faktör analizi için uygun olduğu, varyansın %70,19'unu açıkladığından dolayı ölçeğin tek faktörlü bir yapıda olduğu saptanmıştır. Erkek öğretmenlerin okuma sürecinin aşamalarına ilişkin öğretmen uygulamaları ölçeğinden aldıkları puanlar kadın öğretmenlere göre biraz yüksek olmasına ve yüksek lisans düzeyinde eğitim almış olan öğretmenlerin okuma sürecinin aşamalarına ilişkin öğretmen uygulamaları ölçeği puanları lisans düzeyinde olsa da, söz konusu farkın istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde olmadığı görülmüştür. Öğretmenlerin mesleki kıdemi okuma anlama sürecinde anlamlı düzeyde fark ortaya koymadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine teacher adaptation sregarding the stages of the reading process used in thecomprehensi on process of students with intellectual disability according to different variables. Descriptive survey model, one of thequantitative research methods, was used in the study. In order to ensure there liability and validity of the study, the sample of the study was composed of 361 classroom teachers in 18 primary schools in Meray and Kartay districts of Konya province in 2018-2019. To provide confirmatory factor analysis of the scale, it was applied to 93 more classroom teachers. After validity and reliability were provided, it was applied to 99 special education teachers working in primary schools in Karatay, Meram and Selçuklu districts of Konya province for descriptive analysis. In the research,“Teacher Opinion Form”and“Teacher Applications Regarding Stages of Reading Process”scale developed by researchers were used as data collection tools. As a result of the validity and reliability study conducted by the researcher, the scale has a one-dimensional structure and it was found that Cronbach Alpha value explained 0,98 and 70,19% of the variance. Statistical Package for Social Sciences (SPSS) 24.0 software and IBM AMOS 24.0 software were used to analyze the data. According to the findings of the study, it was determined that the difference between the teachers' scores regarding the stages of the reading process according to the age group, gender, education level, professional seniority and the type of disability of the students in their class was not statistically significant. According to the results of there search, it was found that the scale of the teacher application srelated to the stages of the reading process, the exploratory factor analysis and the confirmatory factor analysis application, also multivariate normal distribution. It was determined that the scale of teacher applications related to the stages of the reading process is suitable for exploratory factor analysis and the scale has a single factor structure because it explains 70.19% of the variance. Although the scores obtained by the male teachers from the teacher practices scale regarding the stages of the reading process are a bit higher than the female teachers and the teacher applications scale scores of the teachers who are educated at the graduate level at the undergraduate level, the difference was not statistically significant. It was determined that the teachers did not make a significant difference in the process of reading and understanding the professional seniority.