Ankara Eğitim ve Araştırma HHastanesi Acil Tıp Kliniğine başvuran toraks travmalı olgularda gizli pnömotoraks varlığının değerlendirilmesi(retrospektif çalışma)
Evaluation of occult pneumothorax in thoracic trauma patients who admitted to Ankara Training and Research Hospital Emergency Medicine Clinic
  1. Tez No: 665276
  2. Yazar: SEMRA ASLAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE EMEKTAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Toraks travması, Gizli pnömotoraks, Anterior pnömotoraks, Thoracic trauma, Hidden pneumothorax, Anterior pneumothorax
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniğine başvuran toraks travmalı olgularda gizli pnömotoraks varlığının değerlendirilmesi - Dr.Semra ASLAY - Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Uzmanlık Tezi-2011 Travmaya bağlı ölümlerde toraks travmaları önemli bir yer tutar. Çoklu travma hastalarında ileri travma yaşam desteği kılavuzlarına göre uygulanan standart yaklaşımlar, supin pozisyonda çekilen akciğer grafilerinde tespit edilmesi zor olan gizli pnömotoraks gibi mortalitesi yüksek olan durumlarına atlanmasına sebep olabilir. Bu retrospektif çalışmanın amacı, supin pozisyonda çekilen akciğer grafilerinde tespit edilmeyen“ gizli pnömotoraks”sıklığının araştırılmasıdır. Acil Tıp Kliniğimize 1 Ocak 2008- 31 Aralık 2010 tarihleri arasında başvuran, toraks travması olup göğüs cerrahisine konsulte edilen, 16 yaş üstü, akciğer grafisi ve toraks BT' si çekilen vakalar çalışmaya alındı. Hastalar, yaş, cinsiyet, toraks travmasının künt veya penetran olup olmadığı, patolojinin direkt grafide tespit edilip edilmediği, tedavi yaklaşımı, komplikasyon gelişip gelişmediği gibi özellikleri göz önüne alınarak değerlendirildi. Çalışmaya dahil edilme koşullarına uyan 105 pnömotorakslı vaka değerlendirilmeye alındı. Hastaların 24' ü kadın ve 81' i erkekti. Yaş ortalaması 36 idi. Hastaların 8'inde (%7.61) gizli pnömotoraks tespit edildi. Bunların %100' ü anterior pnömotorakstı. Gizli pnömotoraks tespit edilen hastaların hepsine tüp torakostomi uygulandı. Hiçbirinde komplikasyon gelişmedi. Acil Tıp hekimleri özellikle künt toraks travması olan hastalarda akciğer grafisinde tespit edilemeyen pnömotoraks olabileceğini unutmamalıdır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of occult pneumothorax in thoracic trauma patients who admitted to Ankara Training and Research Hospital Emergency Medicine Clinic- Semra ASLAY (M.D.)- Ankara Training and Research Hospital Emergency Medicine Thesis- 2011 Thoracic trauma cases have a significant raito among cases with trauma related death. Standart approaches that are conducted according to life support guidelines can result in failures to detect pneumothoraces when X-Rays that are done in supine position are used. The purpose of this retrosptective study is to research about the frequency of“occult pneumothoraces”which cannot be detected in X-Rays done in supine position. Patients who had applied to the aforementioned clinic between January 1st 2008 and December 31st 2010 have been considered in this study and they were above 16 years of age, had chest trauma, were consulted in thoracic surgery department and had their chest X-Rays and thorax CTs done. Patients were evaluated by taking into consideration the following parameters: Age, sex, whether the thoracic trauma is blunt or penetrating, whether the pathology was directly detected in the chest X-Ray or not, treatment approach, whether a complication developed after trauma or not. Hidden pneumothoraces were identified among these cases and were evaluated statistically. A total of 105 cases which were adhering to the restrictions imposed by the study were taken in to evaluation. The number of female patients was 24 and the number of maile patients was 81. The average age was 36. Eight patients (7.61%) had been identified as having hidden pneumothorax. All of these were of type anterior pneumothorax. All patients were applied tube thoracostomy and none of them developed any complications. In this study, the ratio of cases that had hidden pneumothorax were compatible with medilcal literature. Emergency medical doctors should keep in mind blunt trauma patients might have pneumothoraces which cannot be detected in chest X-Rays.