Ankara numune eğitim ve araştırma hastanesi acil tıp kliniğine koah akut alevlenme bulguları ile başvuran hastaların araştırılması
Ankara numne training and research hospital copd acute excrease to the emergency medical clinic patients who apply with their symptoms investigation
- Tez No: 911713
- Danışmanlar: UZMAN ENGİN DENİZ ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: KOAH Akut Alevlenmesi, COPD, Acute Exacerbations
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Kulaksız F, acil servise KOAH akut alevlenme bulguları ile gelen hastaların araştırılması. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Uzmanlık Tezi. Ankara, 2011. KAOH, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre tüm dünyada en sık görülen 4. ölüm nedenidir. Alevlenmeler yaşam kalitesini bozar, hastalık progresyonunu hızlandırır, bu nedenle hastalığın morbidite ve mortalitasinde önemli bir yere sahiptir. Bu çalşmada akut alevlenme semptomları ile hastanemiz acil servisine başvuran KOAH hastalarının başvuru özellikleri, yönetimi, taburcu, yatış ve exitus üzerinde etkili faktörlerin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya 106 hasta dahil edilmiştir. Hastaların 58'i erkek, 48'i kadın ve yaş ortalaması 67.62+/- 11.67 idi. Hastalardan 56'sı sigara içtiğini, 19'u bıraktığını, 56'sı hiç içmediğini ifade etmiştir. Son bir yıldaki atak sayısı ortalama 10.1+/-6.1'dir. 50 (%%47.2) hasta acil servisten taburcu edilirken diğer hastalar yatarak tedavi görmüş ya da diğer hastanelere sevk edilmiştir. Hastalardan 15'i yoğun bakım ünitesine nakledilmiştir. Bu hastaların yaş ortalaması 76.13+/-12.03'tür (p= 0.002). Yoğun bakım ünitesine nakledilen 8 hasta sigara içerken, ortalama sigara kullanım süresi 42.88 +/- 7.58 yıldır. Bu süre yoğun bakım ünitesine nakledilmeyenlerde 35.26+/-11.12 yıldır (p= 0.035). Acil serviste ve yoğun bakımda tedavi sürecinde 11 (%10.37) ölüm gerçekleşmiştir. Hastalardan 9'unun kullandığı ilaçların isimleri, kendisi ya da yakınları tarafından bilinmemektedir (p= 0.026). Bu hastaların son bir yıldaki alevlenme sayısı 14.45 +/- 5.7'dir (p= 0.008). Kaybedilen 1 hastaya önce NIMV, ardından IMV, 10 hastaya ise IMV uygulanmıştır. Çalışmaya dahil edilen hastaların aşılanma oranı sıfırdır. Sigara kullanımının temel etyolojik faktör olduğu, hasta eğitimi ve tedaviye uyumunu sağlamanın yıllık alevlenme sayısını azaltacak temel hedeflerden olması gerektiği, kombine inhaler tedavi uygulamasının monoterapiye oranla atak sayısını azaltma ve hastaneden taburcu oranları göz önüne alındığında daha etkin olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Kulaksiz, F. Examination of patients presented to the emergency room with symptoms of COPD acute exacerbation. Ankara Numune Training and Research Hospital, Medical Dissertation, Ankara, 2011. COPD is the 4th leading cause of death according to the data of the World Health Organization. Exacerbations affect quality of life and accelerate disease progression; hence it has an important role in the morbidity and mortality of the disease. This study aims to examine presentation characteristics, management, discharge, and factors affecting admittance and exitus of COPD patients presented to the emergency room of our hospital with acute exacerbation symptoms. The study includes 106 patients. Of these patients, 58 were male, 48 were female, and the median age was 67.62±11.67. Of the included subjects, 56 were smokers, 19 were ex-smokers, and 56 stated they had never smoked. The number of attacks in the last year was 10.1±6.1 on average. While 50 (47.2%) of the patients were discharged from the emergency room, other patients were treated as inpatients or referred to other hospitals. Of these patients, 15 were transferred to the intensive care unit. Median age of these patients was 76.13±12.03 (p=0.002). While eight patients were smokers, the average smoking history was 42.88±7.58 years. The said duration was 35.26±11.12 years for patients not transferred to the intensive care unit (p=0.035). During the treatment period in the emergency room and the intensive care unit, 11 (10.37) deaths occurred. Names of drugs used by nine of the patients were unknown to themselves or to their relatives (p=0.026). Of these patients, the number of exacerbation cases in the previous year was 14.45±5.7 (p=0.008). One lost patient was treated with NIMV first, then IMV, and 10 patients were given IMV. The vaccination rate of the patients included in the study was zero. It was established that cigarette use was the essential etiological factor, that patient training and conforming to treatment should be among the main objectives to reduce the annual number of exacerbation cases, and that the treatment of combined inhaler is more efficient compared with monotherapy considering the reduction of the number of attacks and discharge rates.