Opere skuamöz hücreli akciğer kanserihastalarında sağkalımı etkileyenfaktörler
Opere skuamöz hücreli̇ akci̇ğer kanseri̇hastalarinda sağkalimi etki̇leyenfaktörler
  1. Tez No: 665316
  2. Yazar: ÖZGE ŞAFAK KOŞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Skuamöz hücreli akciğer kanseri, sağkalım, Squamous cell lung cancer, survival
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Atatürk Göğüs Has. ve Göğ. Cerr.Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Dünya genelinde akciğer kanseri, kansere bağlı ölümler arasında ilk sırada yer almaktadır. Akciğer kanseri insidansı tüm dünyada giderek artmaktadır. Akciğer kanseri oluşumunda en önemli etyolojik faktör sigaradır. Tanı konulduktan sonra tedavi seçeneklerinin belirlenebilmesi için evreleme yapılmalıdır. Hastalığın evresine göre cerrahi, radyoterapi, kemoterapi, hedefe yönelik tedavi veya bu modalitelerin kombinasyonu tedavide uygulanır. Tedavi yöntemlerinin seçiminde hastalığın evresi, histopatolojik tanısı ve hastanın genel durumu etkilidir. Uygun tedavi seçimine rağmen hastaların önemli bir bölümünde nüks ve akciğer kanseri nedeniyle ölüm görülür. Çalışmamızda 2009-2015 yılları arasında skuamöz hücreli akciğer kanseri tanısı ile hastanemizde opere edilmiş hastalar retrospektif olarak taranmıştır. Tanı anında yaş, cinsiyet, sigara maruziyeti, asbest maruziyeti, Charlson komorbidite indeksi üzerinden ek hastalık varlığı, KOAH varlığı, akciğer parankiminde bül/amfizem varlığı, tümör yerleşimi, patoloji alt tipi, klinik ve patolojik evre (7. ve 8. TNM evreleme sistemine göre ayrı ayrı evrelenmiştir.), tedavi yaklaşımı, cerrahi sınır pozitifliği, visseral plevra invazyonu, vasküler invazyon, intravasküler tümör embolisi ve intraalveoler yayılım parametreleri incelenmiştir. Bu parametrelerin sağkalım analizleri Kaplan Meier yöntemiyle elde edilmiştir. Sağkalım eğrileri Log Rank testi ile karşılaştırılmıştır. Çok değişkenli analizler için Cox proportional hazard modeli kullanılmıştır. Çalışmamızda evre, yaş, Charlson komorbidite indeksi, visseral plevra invazyonu ve cerrahi sınır pozitifliği opere skuamöz hücreli akciğer kanserli hastalarda sağkalımı etkileyen faktörler olarak bulunmuştur. Bu sonuç literatürde akciğer kanserinde sağkalımı etkileyebilecek faktörleri inceleyen birçok araştırma ile uyumlu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Worldwide, lung cancer is the leading cancer-related death. The incidence of lung cancer is increasing all over the world. The most important etiological factor in lung cancer formation is smoking cigarettes. After diagnosis, staging should be performed to determine treatment options. Surgery, radiotherapy, chemotherapy, targeted therapy or a combination of these modalities is applied to the treatment according to the disease stage. The choice of treatment modality is influenced by the stage of the disease, the histopathological diagnosis and the general condition of the patient. Despite appropriate treatment selection, a significant proportion of patients die from recurrence and lung cancer. In our study, patients with squamous cell lung cancer diagnosis who had been operated in our hospital between 2009 and 2015 were retrospectively scanned. Age at diagnosis, gender, smoking exposure, exposure to asbestos, presence of additional disease on the Charlson comorbidity index, presence of COPD, presence of bullae/emphysema in lung parenchyma, tumor location, pathology subtype, clinical and pathological stage (7th and 8th TNM staging system), treatment approach, surgical margin positivity, visceral pleura invasion, vascular invasion, intravascular tumor embolism and intraalveolar invasion were investigated. Survival analysis of these parameters obtained by the Kaplan Meier method. Survival curves were compared with the Log Rank test. Cox proportional hazards model was used for multivariate analyzes. In our study stage, age, Charlson comorbidity index, visceral pleura invasion and surgical margin positivity were found to be factors affecting survival in patients with operated from squamous cell lung cancer. This result is consistent with many studies in the literature that examine the factors that may influence survival in lung cancer.