Hırsızlık olay yeri incelemesinde DNA veri tabanınınönemi; Dilovası örneği
The importance of DNA database in the anlysis of crime sceneinvestigation theft Dilovasi example
  1. Tez No: 665347
  2. Yazar: SAİD ARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAAN YILANCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hırsızlık, Hırsızlık Olayı Olay Yeri İncelemesi, Adli Bilimler, Biyolojik Deliller, Theft, Crime Scene Investigation, Legal Sciences, Biological Evidences
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Olay Yeri İnceleme ve Kriminalistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu tez çalışmasında hırsızlık olayları meydana geldiğinde olay yerine en kısa sürede gidilmesinin önemi, olay yerinde bulunan her bir materyalin küçümsenmeden dikkatli, özenli ve her birinin ayrı ayrı usulüne uygun olarak alanında uzman kişilerce alınmasının soruşturma salahiyetine etkisi. Kocaeli ili, Dilovası ilçesi Jandarma sorumluluk bölgesinde 2019-2020 yıllarında meydana gelen hırsızlık olaylarından vaka analizi için örneklem alınan (6) ayrı hırsızlık olayında genel itibariyle eylemi gerçekleştiren kişilerin, eylemi gerçekleştirdikleri yerlerde parmak izi bırakmama konusunda dikkatli davranıp, yakalanma korkusuyla olay mahallinde temiz çalıştıkları, şüphelilerin bu şekilde eyleme geçmeleri, olay yeri inceleme ekiplerine büyük alanları kapsasa dahi her bir noktayı ayrı ayrı titizlikle inceleyerek kimi zaman araziye atılmış bir sigara izmariti, kimi zaman çitlenilmiş çekirdek kabuklarının bile önemine, anlatılan olaylar bir bütün olarak ele alındığında ise, gerek kolluk kuvvetlerinin ve gerekse Kriminal Laboratuvar Amirliklerinin bilimsel metotlarla çalışma sonrasında elde ettikleri deliller şüpheliyi bulma amacıyla biyolojik araştırmalar yapılıp, eylemi gerçekleştiren şahısların DNA genotipleri tespit edilmiş olsa bile Türkiye'de DNA veri bankasının bulunmaması nedeniyle açık kimlik bilgilerine ulaşılamadığı, bu nedenlerle de bir çok dosyanın faili meçhul olarak kaldığı, suç işleyen şüphelilerin yakalanmadıkları algısıyla yeniden suç işlemeye hazır olmaları ve bunun önüne geçilmesi için bir çok gelişmiş ülkede kurulan DNA veri bankalarının kurulmasının önemine yönelik düşüncelerimi içermektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, theft incidents when they occur, the importance of going to the scene as soon as possible, the fact that each material found at the scene without underestimation is taken carefully by the experts in the field, and the effect on the health of the investigation, Six samples were taken for case analysis of the thefts that occurred in 2019- 2020 in the Gendarmerie area of Kocaeli province, Dilovası district generally the perpetrators of the action were careful not to leave fingerprints at the place where they performed the action and worked carefully at the scene of the crime for fear of being caught, By this way, the suspects take action, even if it covers large areas for crime scene investigation teams, carefully examining that each point separately, sometimes a cigarette butt thrown into the field or sometimes the importance of eaten seed shells, When the events described are considered as a whole, the evidences obtained by both polices and Criminal Laboratory authorities after working with scientific methods, even if the perpetrator of the discovery order was detected DNA genotypes of the person who performs the action performed by biological research, due to the absence of the DNA data bank in Turkey could not be reached to equals, by this cause too many files stayed as unsolved, In order to prevent the perpetrators to commit crime again with the perception that they have not been caught, It includes my thoughts which already exist in many developed countries establishing DNA data banks in our country for prevent the perpetrators from continuing their actions with the perception that they have not been caught and to combat them.