Primer fokal hiperhidroz tedavisinde endoskopik torasik sempatektominin uzun dönem sonuçları
LONG-TERM results of endoscopic thoracic sympatectomy in primary focal hyperhydrosis treatment
- Tez No: 665358
- Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN YİYİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Endoskopik torasik sempatektomi, hiperhidroz, kompansatuvar terleme, Compensatory sweating, endoscopic thoracic sympathectomy, hyperhidrosis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Sultan Abdülhamid Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Hiperhidroz hayat kalitesini hemen her alanda olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Medikal ve cerrahi olarak çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur. Biz bu çalışmada cerrahi tedavi seçeneği olan endoskopik torasik sempatektomi (ETS) ve bunun hastalar üzerindeki uzun dönem (medyan 7 yıl) sonuçlarını inceledik. ETS'nin uzun vadede etkileri, hasta memnuniyeti, kompansatuvar terleme oluşma oranı ve bunun hasta yaşamı üzerine etkileri ile ortaya çıkan sonuçların primer hiperhidroz bölgeleriyle ilişkileri hakkında objektif bilgi edinmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem Kliniğimizde 2013-2017 yılları arasında 165 hastaya ETS operasyonu uygulandı. Bu hastalardan kendilerine ulaşılıp çalışmaya katılmayı kabul eden 91 hasta çalışmamıza dahil edildi. Hastaların her biriyle telefon görüşmesi yapılarak hastalara ETS'nin uzun dönem sonuçları ile ilgili bilgi edinmek amacıyla hazırladığımız anket çalışması yöneltildi. Elde ettiğimiz veriler Microsoft Excel programında düzenlendi. Hastalar hiperhidroz bölge dağılımlarına göre 4'e ayrılarak (izole palmar, izole aksiller, palmar + aksiller, diğer) karşılaştırmalı analizler yapıldı. İstatiksel analizler için MedCalc Statistical Software version 12.7.7 programı kullanıldı. Bulgular ETS operasyonu sonrası kompansatuvar terleme oluşan hastalardan %7,0'sinde (5 hasta) refleks terlemenin spontan regrese olduğu tespit edildi. Kompansatuvar terlemenin hastalardan %40,9'unda sadece yazın, %15,1'inde yıl boyu olmakla birlikte daha çok yazın, %43,9'unda ise tüm yıl olduğu saptandı. Sempatektomi sonrası refleks terleme nedeniyle oluşan hasta yaşamında aksama şiddeti en yüksek izole aksiller bölge hiperhidrozu nedeniyle opere edilen hastalarda bulundu. Çalışmamızda yer alan 91 hastanın %7,7'sinde uzun dönemde rekürrens meydana geldiği tespit edildi. Hastaların operasyondan memnuniyet oranı uzun vadede %83,5 olduğu halde, bu oran izole aksiller bölge hiperhidrozunda %66,6 memnuniyetsizlik lehine saptandı. Sonuç Hiperhidroz bölgelerine göre ETS etkinliğini ve uzun dönem sonuçlarını araştırdığımız çalışmamız sonucunda; izole aksiller bölge hiperhidrozu nedeniyle sempatektomi uygulanan hastalarda rekkürrens görülme ve kompansatuvar terlemenin hayatı olumsuz etkileme oranlarındaki yükseklik, bu bölgenin tedavisinde medikal seçenekleri ön plana almayı düşündürebilir.
Özet (Çeviri)
Aim Hyperhidrosis is a disease that negatively affects the quality of life in almost all areas. Various medical and surgical treatment methods are available. In this study, we examined endoscopic thoracic sympathectomy (ETS), which is a surgical treatment option, and its long-term (median 7 years) outcomes in patients. We aimed to obtain objective information about the long-term effects of ETS, patient satisfaction, rate of compensatory sweating and its effects on the patient's life, and the relationship between the results and primary hyperhidrosis sites. Materials and methods Ninety-one patients who underwent ETS operation in our clinic between years 2013-2017 were included in our study. A questionnaire study, which we prepared in order to obtain information about the long-term results of ETS, was directed to the patients by making a phone call with each of the patients. The data we obtained was arranged in Microsoft Excel program. Comparative analyzes were performed by dividing the patients into 4 groups according to their hyperhidrosis region distribution (isolated palmar, isolated axillary, palmar + axillary, other). MedCalc Statistical Software version 12.7.7 was used for statistical analysis. Results It was found that reflex sweating spontaneously regressed in 7.0% (5 patients) of the patients who developed compensatory sweating after the ETS operation. Compensatory sweating was found to occur only in summer in 40.9% of the patients, xi throughout the year in 15.1% but mostly in summer, and in 43.9% all year. The highest severity scores of disruption in patients' life caused by reflex sweating after sympathectomy, found in patients who were operated due to isolated axillary hyperhidrosis. It was found that 7.7% of the 91 patients included in our study had recurrence in the long term. Although the patient satisfaction rate with the operation was 83.5% in the long term, this rate was 66.6% in favor of dissatisfaction in isolated axillary hyperhidrosis. Conclusion As a result of our study in which we investigated ETS effectiveness and long-term results according to hyperhidrosis regions; the high rate of recurrence in patients who underwent sympathectomy due to isolated axillary hyperhidrosis and the rate of compensatory sweating negatively affecting life may be considered to be the focus of medical options in the treatment of this region instead of surgery.