Lokal ileri mide kanseri nedeniyle preoperatif kemoterapi alan hastalarımızın erken ve uzun dönem cerrahi sonuçlarının analizi
Surgical outcomes of the patients undergoing preoperative flot regimen for locally advanced gastric cancer
  1. Tez No: 665357
  2. Yazar: AHMET BARIŞ DİRİM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER SÖZÜTEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Rezektabl mide kanseri, Neoadjuvan kemoterapi, FLOT rejimi, Locally advanced resectable gastrik cancer, Neoadjuvant chemotherapy, FLOT regimen
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Rezektabl lokal ileri mide kanseri hastalarında (LARGC) perioperatif FLOT (fluorourasil, lökoverin, oksaliplatin, doksataksel) rejiminin cerrahi ve onkolojik sonuçlar üzerine etkisini değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif kohort çalışma 1 Ocak 2016 – 30 Temmuz 2020 tarihleri arasında perioperatif 8 kür FLOT ( fluorourasil, lökoverin, oksaliplatin, doksataksel ) kemoterapisi alıp küratif gastrektomi geçiren ardışık 103 lokal ileri rezektabl mide kanseri hastasının (T2 ve/veya üzeri N herhangi) verilerini içermektedir. Demografik veriler, görüntüleme çalışmaları, cerrahi özelikler (operasyon tipi, yatış süresi, komplikasyonlar), lokalizasyon veya histotipe bağlı klinik/patolojik cevap değerlendirildi. Tümör regresyonu Becker sınıflamasına göre kaydedildi. Sağkalım oranları Kaplan-Meier metoduyla analiz edildi. Bulgular: 103 hastanın 74'ü (%72) erkek, 29'u (28%) bayan, ortalama yaşı 60,7±14,2 yıldı. Lauren sınıflaması tümörün histolojik tipleri 49(47,5%) intestinal, 45(43,6%) diffüz ve 9(8,9%) mikst tipti. Mide yerleşimi antrum, korpus, kardia sırasıyla 35(34%), 40(39%) ve 28(27%) idi. İlk klinik evrelemede 8(8%), 87(84%) ve 8(8%) hasta sırasıyla evre 1,2 ve 3'tü. Preoperatif FLOT kemoterapisi tümör çapında anlamlı küçülme sağlamıştı (p=0.001). İntestinal histolojide tümör regresyon derecesi (TRG1) diffüz tipten daha fazlaydı. 2 yıllık takipte intestinal histolojik tipe sahip tümörlerin sağkalımı anlamlı derecede yüksekti (p=0.03). Postoperatif 30 günlük ve 90 günlük takipte mortalite sırasıyla 1,94% ve 3,88%, idi. Medyan hastalıksız sağkalım (DFS) ve genel sağkalım (OAS) sırasıyla 27 ve 29 ay idi. Sonuç: Preoperatif FLOT tedavisi tümör çapında belirgin gerileme sağlayıp küratif cerrahi rezeksiyonu kolaylaştırırken, uzun dönem onkolojik sonuçlar üzerine etkisi sorgulanmalıdır. Özellikle taşlı yüzük komponentli diffüz histotip tümörlerde FLOT rejiminin etkisi sınırlıdır. Lokal ileri rezektabl mide kanserlerinin bu subtiplerinde tatmin edici uzun dönem onkolojik sonuçlar elde edebilmek için yeni moleküler tedavilerin geliştirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To assess whether perioperative FLOT (fluorouracil plus leucovorin, oxaliplatin, docetaxel) chemotherapy has a favorable effect on the surgical and oncologic outcomes of the patients with locally advanced resectable gastric cancer (LARGC). Material-Method: This prospective cohort study included 103 consecutive LARGC patients (T2 or higher/Nx) who underwent curative gastric resection followed by receiving perioperative 8 cycles of FLOT between October 1, 2016, and July 30, 2020. Their demographic factors, imaging studies, surgical records (type of operation, length of stay, complications), clinical/pathologic tumor response according to the localization and histotype of the tumor and follow-up results were assessed. Tumor regression were assessed by Becker grading system. Survival rates were analyzed by Kaplan-Meier method. Results: A total of 103 patients including 74(72%) male and 29(28%) female patients with a median age of 60,7±14,2 years were enrolled. Lauren subtypes of the tumors were 49(47,5%) intestinal,45(43,6%) diffuse and 9(8,9%) mixed, and localized at antrum, corpus, and cardia in 35(34%), 40(39%) and 28(27%) patients; respectively. The initial clinical stage of 8(8%), 87(84%) and 8(8%) patients was stage 1,2 and 3; respectively. Preoperative FLOT administration significantly decreased the tumor size (p=0.001). Tumor regression grade(TRG 1) were higher in patients with intestinal histotypes than the patients with diffuse histotypes. However 2 year survival was significantly high in patients with intestinal histotypes (p=0.03). Postoperative 30-days and 90-days overall mortality were 1,94% and 3,88%, respectively. Median disease free survival(DFS) and overall survival(OAS) were 27 and 29 months; respectively. Conclusion: Despite preoperative FLOT administration provides significant tumor down-sizing thus facilitating the curative surgical resection, its effect on long-term oncologic outcomes is questionable. Its interaction with tumors including diffuse histotypes, particularly including signet ring cells, seems to be limited even though promising survival results were reported with FLOT regimen. Novel molecular based treatment modalities that directly target these subtypes should be investigated to achieve more satisfactory long-term oncologic outcomes in the treatment of LARGC.