Post torakotomi ağrısının kontrolünde kısmi kaburga rezeksiyonunun etkisi: Randomize prospektif bir çalışma
The effect of partial rib resection on the control of post thoracotomy pain: A randomized prospective study
  1. Tez No: 665362
  2. Yazar: İSMAİL DAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHARREM ÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Kaburga, İyatrojenik Kaburga Fraktürü, Torakotomi, Vizüel Analog Skala, Pain, Iatrogenic Rib Fracture, Rib, Thoracotomy, Visual Analog Scale
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: ​Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, akut post torakotomi ağrısının azaltılmasında kısmi kaburga rezeksiyonunun etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Randomize ve prospektif olarak tasarlanan bu çalışma 2019 - 2020 yıllarını kapsayan 2 yıllık dönem içerisinde tek merkezde yapılmıştır. Yaşı 18 - 80 aralığında olan ve torakotomi yapılan olgular çalışmaya dahil edilmiştir. Göğüs duvarı tümörleri, göğüs duvarı invazyonu olan olgular, plevral patolojiler, eski kaburga kırığı veya eski torakotomi öyküsü olan hastalar, torakal radyoterapi öyküsü olan hastalar, eş zamanlı toraks dışı operasyon yapılan hastalar ve acil operasyon yapılan hastalar çalışma dışında tutulmuştur. Çalışma popülasyonu iki gruba ayrılmıştır. Girişim grubundaki olgulara torakotomi açılışında, henüz toraks ekartörü konulmadan evvel 1 cm'lik kısmi kaburga rezeksiyonu yapılmıştır. Kontrol grubunda ise rutin torakotomi tekniği uygulanmıştır. Her iki grupta torakotomi kapanışı aynı teknikle yapılmış ve perikostal sütürler kullanılmıştır. Her iki grupta postoperatif dönemde vizüel analog skala skorları ve komplikasyonlar takip edilmiş ve kaydedilmiştir. Bulgular: Girişim grubunda 19 ve kontrol grubunda 16 olgu olmak üzere çalışmaya toplamda 35 olgu dahil edilmiştir. Her iki grupta postoperatif 1, 3 ve 7. günlerde vizüel analog skala skorları açısından anlamlı farklılık saptanmamıştır. Çalışma gruplarında drenaj ve hastanede yatış süreleri anlamlı olarak farklılık göstermemiştir. Kontrol grubunda girişim grubuna göre daha sık iyatrojenik kaburga fraktürü izlenmiştir (%21 - %43). Çalışmamızda iyatrojenik kaburga fraktürü insidansı ile solunum fonksiyon testleri arasında anlamlı istatistiksel ilişki saptanmıştır (p=006). Solunum fonksiyon testleri ileri derecede bozuk olan hastalarda iyatrojenik kaburga fraktürleri daha sık olarak izlenmiştir. Sonuç: Akut post torakotomi ağrısının azaltılmasında kısmi kaburga rezeksiyonu tekniği tek başına faydalı bir teknik olarak bulunmamıştır. İnterkostal paketi koruyan diğer teknikler ile bu tekniğin kombinasyonu olumlu sonuçlar verebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the effect of partial rib resection in reducing acute post-thoracotomy pain. Materials and Methods: This randomized and prospectively designed study was conducted in a single center in a 2-year period covering the years 2019-2020. Patients between 18 and 80 years of age and undergoing thoracotomy were included in the study. Patients with chest wall tumors, chest wall invasion, previous rib fractures or previous thoracotomy history, patients with a history of thoracic radiotherapy, patients who underwent concomitant extra-thoracic surgery, and patients who underwent emergency surgery were excluded from the study. The study population is divided into two groups. In the intervention group, 1cm partial rib resection was performed at the opening of the thoracotomy, before the thorax retractor was placed. In the control group, routine thoracotomy technique was applied. In both groups, thoracotomy closure was performed using the same technique and pericostal sutures were used. Visual analog scale scores and complications were followed up and recorded in the postoperative period in both groups. Results: A total of 35 cases were included in the study, 19 cases in the intervention group and 16 cases in the control group. There was no significant difference in visual analog scale scores in both groups on postoperative 1st, 3rd and 7th days. Duration of drainage and hospitalization did not differ significantly in the study groups. Iatrogenic rib fracture was observed more frequently in the control group than in the intervention group (21% - 43%). In our study, a significant statistical relationship was found between the incidence of iatrogenic rib fracture and pulmonary function tests (p = 006). Iatrogenic rib fractures were observed more frequently in patients with impaired respiratory function tests. Conclusion: Partial rib resection technique has not been found to be a useful technique alone in reducing acute post thoracotomy pain. The combination of this technique with other techniques that protect the intercostal pack may yield positive results.