Sivrihisar geleneksel konutlarının cephe tipolojisi
Facade typology of Sivrihisar traditional houses
  1. Tez No: 665443
  2. Yazar: BERNA UZUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİCRAN HANIM HALAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sivrihisar, Geleneksel konut, Tipoloji, Cephe tipolojisi, Sivrihisar, Traditional housing, Typology, Facade typology
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Koruma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Eskişehir'in on dört ilçesinden en büyüğü olan Sivrihisar, kente 92 km uzaklıkta konumlanmaktadır. İlçenin yirmi iki mahallesinden on biri çalışma kapsamında kentsel sit sınırı içinde yer almakta olup, geleneksel konut dokusuyla ve tarihi yapılarıyla ön plana çıkmaktadır. Sivrihisar geleneksel konutlarını ele alan bu çalışmada konutların cephe özelliklerinin değerlendirilebilmesi için yerinde gözlemler, analizler, alan çalışması ve kaynak taraması yapılmıştır. Analiz paftalarında, belediyeden elde edilen Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı haritaları geliştirilerek kullanılmıştır. Bu değerlendirme ve analizler sonucunda, geleneksel konut cephelerinin ortak özellikleri belirlenerek tipolojik verilere ulaşılmıştır. Bu doğrultuda hazırlanan tez, giriş bölümü de dahil beş bölümden oluşmuştur. Çalışmanın birinci bölümünde, tez çalışmasının amaç, kapsam ve izlenilen yöntemden bahsedilmiştir. İkinci bölümünde, Sivrihisar'ın genel özelliklerine, tarihi dokusuna ve anıtsal yapılarına değinilmiştir. Üçüncü bölümünde, geleneksel Sivrihisar konutlarının cephe elemanları ve kullanılan malzeme özellikleri anlatılmıştır. Dördüncü bölümde, Konutlarının cephe mimarisinin tipolojik analizi yapılarak, alt başlıklar oluşturulmuştur. Beşinci bölümde, kentsel sit sınırı içinde kalan tescilli konutların tümü, mahalle sınırları içinde incelenerek her konutun cephe tipolojisi tablo ve haritalar yardımıyla tanımlanmıştır. Son bölümde tüm verilerden çıkarılan sonuçlar ile mahallelerde en çok rastlanan cephe özellikleri ve kentin cephe tipolojisi verilerine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sivrihisar, which is thebiggestone of Eskişehir'sotherfourteendistricts, is located 92 km awaytothetown. Elevenneighborhood of othertwenty-two in thedistrict is placed in urban protectedareaforworkingand it standsoutwithtraditionalhousingpatternandhistoricalconstructions. Inthisstudydiscussingtraditionalhousing of Sivrihisar, on-site observations, analysis, fieldsurveyandliteraturereviewaremadeforevaluatingsidefeatures of houses. Inanalysissheets, Reconstruction Plan forProtectionMapsobtainedfromMunicipalityareusedbyimproving. As a result of theseanalysisandevaluations, typologicaldataoccuredbyspecifyingcommomfeatures of traditionalhousesides. Thisthesis in thisdirectionaremadeup of fivesectionsincludingintroductions. Thegoal, extentandmethods of thesisstudyarementioned in firstsection. Insecondsection, it is mentioned of Sivrihisar's general features, historicalpatternsandmonumentalconstructions. Inthirdsection, sideelements of traditional Sivrihisar housesandusedmaterialfeaturesareexplained. Inforthsection, subtittlesareoccuredbymakingtypologicalanalysis of houses' sidearchitecture. Infifthsection, all of theregisteredhousesbeing in theborders of protectedareasareexamined in theneighborhoodareaandeveryhouses' sidetypologyaredefinedwiththehelp of tablesandmaps. Inthelastsection, it is approachedtothemostcommonsidefeatures at neighborhoodsandtown'ssidetypologywiththeresultsobtainedfrom alla data.