Kuru limanlarda yer seçimi: İran için bir uygulama
Site selection in dry ports: An application for Iran
- Tez No: 665525
- Danışmanlar: PROF. İSMAİL BİLGE ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kuru Liman, Yer Seçimi, İran, Ulaşım, Lojistik, Dry port, Location Selection, Iran, Transportation, Logistic
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Günümüzde dünyanın küresel bir köy haline gelmesi ve son mil gibi kavramların ortaya çıkmasıyla birlikte konteyner kullanımı her geçen gün daha da artmaktadır. Ülkeler, ulaşım sistemlerini optimize ederek küresel pazarlardaki rekabetçi konumlarını geliştirmek amacıyla kuru limanlar oluşturmaktır. İran da, açık denizlere erişimi olan ve denize kıyısı olmayan Orta Asya ülkelerin bitişiğinde olan bir ülkedir ve tüm Orta Asya bölgesine fayda sağlayacak bir ulaşım sistemine sahiptir. Diğer yandan, bu geniş ülkenin okyanusa yalnızca güneyden erişimi vardır ve bu nedenle kuzey ve orta İran bölgesindeki yüklerin limanlara aktarılması için kuru limanlar inşa etme ihtiyacı doğmuştur. Bu çalışmada, kuru liman yeri seçmek için gerekli kriterler belirlendikten sonra, İran'da Bam, Tabas ve Kermanshah şehirleri olası üç kuru liman yeri olarak seçilmiştir. Çalışmanın ilk bölümü kuru liman kavramını, ikinci bölümü yer seçimi kavramı ve önemini, üçüncü bölümde, AHP-TOPSIS araştırma yöntemi kullanılarak, yukarıda verilen üç şehirden Tabas en uygun kuru liman yeri olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, with the world becoming a global village and the emergence of concepts such as the last-mile delivery, the use of containers has raised enormously. Countries create dry ports in order to optimize their transportation systems and as a result, improve their competitive positions in global markets. Iran is a country with access to an ocean that is adjacent to the Central Asian landlocked countries. It has a transport system that will benefit the entire Central Asian region. On the other hand, this vast country has only access to the ocean from the south part. Therefore the need to build dry ports to transfer cargoes from the northern and central Iranian regions to ports and vice versa has arisen. In this study, after determining the necessary criteria for choosing a dry port location, Bam, Tabas, and Kermanshah cities in Iran were selected as three possible dry port locations. In the first part of this research, the concept of the dry port has been studied and in the second part, the concept of site selection and its importance has been explored. In the third part, using the AHP-TOPSIS research method, after comparing the three mentioned cities, Tabas was determined as the most suitable location to build a new dry port .