Fen bilimleri öğretmen adaylarının maddeve ısı ünitesinde hazırlanan bağlam temelliöğrenme etkinlikleri hakkındaki görüşleri
The views of pre-service science teachers about theactivities of context-based learning in the matter andheat unit
  1. Tez No: 665562
  2. Yazar: BİNNUR ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FULYA ÖNER ARMAĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Eğitimi, Bağlam Temelli Öğrenme Yaklaşımı, Nitel Araştırma, Durum Çalışması, Science Education, Context-Based Learning Approach, Qualitative Research, Case Study
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışmanın amacı, fen bilimleri öğretmen adaylarının madde ve ısı ünitesinde hazırlanan bağlam temelli öğrenme etkinlikleri hakkındaki görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırma sorusu“Fen bilimleri öğretmen adaylarının madde ve ısı ünitesinde hazırlanan bağlam temelli öğrenme etkinlikleri hakkındaki görüşleri nasıldır?”şeklinde oluşturulmuştur. Çalışmada nitel araştırma yöntemi desenlerinin bir türü olan durum çalışması kullanılmıştır. Bu çalışmada katılımcılar, amaçlı örneklem çeşitlerinden kolay ulaşılabilir durum örneklemesi ile belirlenmiştir. Çalışma grubunu 2018-2019 eğitimöğretim yılında devlet üniversitesinde öğrenim gören üçüncü sınıf üç fen bilgisi öğretmen adayı oluşturmaktadır. Bu öğrencilerden üçü de erkektir. Verilerin toplanması 2018-2019 yılı bahar döneminde gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak doküman incelemesi yapılmış ve gözlem kullanılmıştır. Doküman incelemesinde kullanılan doküman analiz formunda 14 soru bulunmaktadır. Araştırmacıların kimliklerini gizli tutmak için kod isimler verilmiştir. Toplanan verilerden kod, kategori ve tema oluşturularak; içerik analizi kullanılmıştır. Bulgular doğrudan alıntılarla sunulmuştur. Araştırmada elde edilen bulgulara göre; BTÖ yaklaşımının birçok olumlu yönü tespit edilmiştir. Bunlar; anlamlı öğrenme, öğrencinin derse ilgisinin ve motivasyonunun artması, problem çözme becerisinin kazanılması, yaratıcı fikirlerin ortaya çıkması, bilginin transferi, teorik bilginin pratik bilgiye çevrilmesi, günlük sorunlara karşı farkındalığın artması ve bu sorunlara çözümler bulunması bu yaklaşımın katkıları arasındadır. Bu yöntemin uygulanması esnasında bireysel farklılıklara ve sınıf yönetimine dikkat edilmesinin gerekliliği belirtilerek uygulama esnasında rehber olan vii öğretmenin de deneyiminin artmasının sürece katkı sağlayacağı vurgulanmıştır. Elde edilen bulgulardan yola çıkarak bu yaklaşımın fen bilgisi derslerinde kullanılabileceği ayrıca bunun da öğrenciye birçok olumlu katkıda bulunacağı sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçlar ışığında; eğitim fakültelerindeki öğretim programlarında BTÖ yaklaşımı hem teorik olarak ayrıntılı bir şekilde yer almalı hem de pratik yapılacak şekilde uygulama dersleri verilmesi gerektiği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the opinions of pre-service science teachers about context-based learning activities prepared in the matter and heat unit. The research question“What are the opinions of pre-service science teachers about context-based learning activities prepared in the item and heat unit?”was created in the form. The case study, which is a type of qualitative research method designs, was used in the study. In this study, the participants were determined by using easily accessible situation sampling from purposeful sampling types. The study group consists of three third-grade science teacher candidates studying at a state university in the 2018-2019 academic year. All three of these students are male. The data were collected in the spring semester of 2018-2019. Document analysis was made and observation was used as a data collection tool. There are 14 questions in the document analysis form used in document review. Code names are given to keep the identities of the researchers confidential. By creating codes, categories and themes from the collected data; content analysis was used. Findings are presented with direct quotations. According to the findings obtained in the research; Many positive aspects of Context- Based Learning approach have been identified. These aspects are meaningful learning, increasing student's interest and motivation in the lesson, gaining problem solving skills, emergence of creative ideas, transfer of knowledge, transformation of theoretical knowledge into practical knowledge, increasing awareness of daily problems and finding solutions to these problems which are also among the contributions of this approach. During the implementation of this method, it was emphasized both that individual differences and classroom management are needed to be pay attention and ix that increasing the experience of the teacher who is the guide during the application will contribute to the process. Based on the findings, it was concluded that this approach can be used in science lessons and it will make many positive contributions to the student. In the light of these results; it is suggested that Context-Based Learning approach should be both theoretically and practically applied in the curricula of the education faculties.