Enfekte yaradan alınan sürüntü ve derin doku kültür sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of superficial swab culture and deep tissue culture results in patients with infected wounds
- Tez No: 665608
- Danışmanlar: PROF. ERTUĞRUL GÜÇLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Derin doku kültürü, sürüntü kültürü, yara enfeksiyonu, Deep tissue culture, swab culture, wound infection
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu tez çalışmasında, enfekte yarası olan hastalardan alınan yüzeyel sürüntü kültürü ile derin doku kültürü sonucunda saptanan etkenler ve bunların antibiyotik duyarlılıklarının karşılaştırılması hedeflenmektedir. İki farklı teknikle alınan örneklerin benzerliğinin yüksek saptanması durumunda; hızlı, kolay ve noninvavif bir yöntem olan yüzeyel sürüntü kültürü örneğinin, derin doku kültürü örneği kadar güvenilir bir yöntem olduğu ispatlanmış olacaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yara Bakım Polikliniği'ne ocak 2019 ile nisan 2020 tarihleri arasında başvuran enfekte akut veya kronik yarası olan 90 hasta çalışmaya alındı. Yara bakım uzmanı tarafından aynı yaradan eş zamanlı olarak yüzeye sürüntü kültürü örneği ve derin doku kültürü örneği alındı. Her iki yöntemle alınan örnekler mikrobiyoloji laboratuvarına gönderildi ve sonuçlar karşılaştırıldı. BULGULAR: Sürüntü kültürde; 6 (%6,7) hastada üreme olmazken, 8 (%8,9) hastada deri flora elemanları üremiştir. Elde edilen toplam 115 bakterinin 31 (%27)'i gram pozitif, 84 (%73)'ü gram negatif bakteridir. Gram pozitif bakteriler arasında en sık S. aureus; gram negatif bakteriler arasında ise P. aeruginosa (%14,7) tespit edilmiştir. Derin doku kültüründe; 8 (%8,9) hastada üreme olmazken, 8 (%8,9) hastada deri flora elemanları üremiştir. Elde edilen toplam 107 bakterinin 26 (%24,2)'sı gram pozitif, 81 (%75,8)'i gram negatif bakteridir. Gram pozitif bakteriler arasında en sık S. aureus (%6,5); gram negatif bakteriler arasında ise P. aeruginosa (%17,7) tespit edilmiştir. Sürüntü kültürü ve derin doku kültür sonuçları incelendiğinde, 70 (%77) hastanın sonuçlarının aynı olduğu bulunmuştur. İki bakteri hariç (S. anginosus ve S. gordonii) tespit edilen tüm bakteriler hem sürüntü hem de derin doku kültüründe ortaktır. SONUÇ: Yüzeyel sürüntü örnekleri ile derin doku örneklerinde üreyen bakteriler benzer bulunmuştur. Derin doku kültürü alınamayan olgularda yüzeyel sürüntü örnekleri alınabileceğini ve tedavi planlamasının bu sonuçlara göre yapılabileceğini düşünüyoruz. Ancak hem sürüntü kültürünün hem de derin doku kültürünün yaradaki tüm mikroorganizmaları saptamaya yetmediği unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
Comparison of Superficial Swab Culture and Deep Tissue Culture Results In Patients with Infected Wounds INTRODUCTION AND AIM: In this study, we aimed to compare the agents detected as a result of superficial swab culture and deep tissue culture in patients with infected wounds and antimicrobial susceptibility of these agents. If the similarity rate of samples taken with two different techniques is high; we will prove it that the superficial swab sample, which is an easy and noninvasive method, is as reliable as a deep tissue sample. MATERIALS AND METHODS: We performed 90 patients with infected acute or chronic wounds who applied to the Wound Care Polyclinic of Sakarya University Training and Research Hospital between January 2019 and April 2020. A superficial swab sample and deep tissue culture sample were simultaneously taken from the same wound by the wound care specialist from the identified patients. Samples taken by both methods were sent to the microbiology laboratory and the results were compared. RESULTS: By swab culture while there was no growth in 6 (6.7%) patients, normal skin flora was detected in 8 (8.9%) patients. Thirty one (27%) of the total 115 bacteria were gram positive and 84 (73%) were gram negative bacteria. Among the gram-positive bacteria, the most common S aureus; among the gram negative bacteria, P.aeruginosa (14.7%) was detected. By deep tissue culture while was no growht in 8 (8,9%) in patients, normal skin flora was detected in 8 (8,9%) patients. Twenty six (24.2%) of total 107 bacteria are gram positive and 81 (75.8%) were gram negative bacteria. Among the gram positive bacteria, S. aureus (6.5%) was the most common; P. aeruginosa (17.7%) was detected among gram negative bacteria. We found that the results of swab culture and deep tissue culture were the same in 70 (77%) patients. Except for two bacteria (S. anginosus and S. gordonii), all bacteria detected were common in both swab and deep tissue culture. CONCLUSION: We found the bacteria detected by both the superficial swab culture method and the deep tissue culture method to be similar. We think that in patients in whom deep tissue culture we cannot obtain, superficial swabs can be taken and we can make treatment planning according to these results. Clinicians should, however, be aware that neither wound biopsy nor wound swab allow identification of all of all microorganisms present in the wound.