Çoklu kapak hastalığında transkateter aort kapak implantasyonun diğer kapak patolojileri ve hastaneye yatışlar üzerine etkisi
The i̇mpact of transcatheter aortic valve implantation on other valve pathologies and hospitalizations in multiple valve disease
  1. Tez No: 665646
  2. Yazar: SAMIR ADIGOZALZADE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UYGAR ÇAĞDAŞ YÜKSEL, UZMAN SERKAN ASİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Transkateter aort kapak implantasyonu, mitral yetmezlik, triksüpit yetmezlik, Transcatheter aortic valve implantation, mitral regurgitation, tricuspit regurgitation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
GiriĢ Aort Darlığı (AD) tüm dünyada kapak replasmanının yapıldığı en sık kapak hastalığıdır. Cerrahi için yüksek riskli hastalarda (Transcatheter Aortic Valve Implantation - Transkateter Aort Kapak Ġmplantasyonu) TAVĠ alternatif tedavi olarak uygulanmaktadır. TAVĠ yapılan hastaların yaklaĢık olarak %20-60'ında fonksiyonel orta veya ciddi derece mitral yetersizliği (MY) ve triküspit yetersizliği (TY) eĢlik etmektedir. Bu tez çalıĢmamızda TAVĠ uygulamasının mitral ve triküspit kapaklar üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesini hedefledik. Gereç ve Yöntem ÇalıĢmamızda kliniğimizde 2016 ile 2019 yılları arasında TAVĠ uygulanan 79 hastayı retrospektif olarak inceledik. Hastalara ait veriler hastane bilgi sisteminden ve hasta arĢiv dosyalarından elde edilerek veri toplama formuna kaydedilmiĢtir. Hastaların sağ kalıma ait verileri Sağlık Bakanlığının güncel ölüm bildirim sistemi üzerinden toplanmıĢtır. Bu kapsamda hastaların iĢlem öncesi genel demografik verileri, komorbiditeleri, iĢlem öncesi ve sonrası transtorasik ekokardiyografi (TTE) parametreleri ile 2 yıllık mortalite durumu, hastaneye tekrar yatıĢ sayılarına ait veriler elde edilmiĢtir. Bulgular Hastaların %46,8'i (n=37) erkek, %53,2'si (n=42) kadındır. Hastaların iĢlem öncesi ekokardiyografik parametreleri; LVEF %54,15 (±13,78), VC 2,12 (±1,66) mm., EROA 0,16 (±0,01) cm2 , SAH 72,32 (±37,18) ml. ve SAHĠ 39,44 (±19,54) ml/m2 , Pg max 74,94 (±20,43) mmhg., Pg mean 47,06 (±11,47) mmhg., AKA 0,71 (±0,30) cm 2 , sPAB 44,30 (±14,43) mmhg., TJV 2,92 (±0,57) m/san., TAPSE 19,35 (±2,95) mm., Lateral anuler S' 11,08 (±1,83) cm/san. olarak tespit edilmiĢtir. ĠĢlem sonrası ise SVEF %56,49 (±12,88), EROA 0,13 (±0,17) cm2 , VC 1,49 (±1,23) mm., SAH 71,51 (±37,53) ml. ve SAHĠ 39,03 (±19,56) ml/m2 Pg max 29,66 (±29,94) mmhg., Pg mean 16,23 (±20,02) mmhg, sPAB 39,09 (±11,76) mmhg., TJV 2,79 (±3,28) m/san., TAPSE 19,48 (±2,58) mm., Lateral anuler S' 11,13 (±1,69) cm/san. olarak x tespit edilmiĢtir. Hastaların %24,1'i (n=19) 2 yıl içinde ölmüĢtür. Hastaların %50,6'sı (n=40) hiç hastaneye yatmazken, %31,6'sı (n=25) 1 defa, %15,2'si (n=12) 2 defa ve %2,5'i (n=2) 3 defa hastane yatıĢı yapılmıĢtır. AD hastalarının TAVĠ sonrası sPAB (mmhg) değer ortalamaları 39,09 (±11,77), TAVĠ öncesi sPAB değer ortalamalarından 44,30 (±14,42) istatistiksel anlamlı olarak daha düĢük seviyede bulunmuĢtur (Z=-3,506, p0,05). TAVĠ öncesi orta-ciddi MY 'si olan 34 (%43) hasta varken iĢlem sonrası 15(18%) 'e gerilemiĢtir. TAVĠ öncesi orta-ciddi MY oranı ile TAVĠ sonrası MY dereceleri arasında istatistiksel anlamlı azalma tespit edilmiĢtir. TAVĠ öncesi ortaciddi TY 'si olan 26 (%32,9) hasta varken iĢlem sonrası 12 (%15) 'e gerilemiĢtir. TAVĠ öncesi orta-ciddi TY oranı ile TAVĠ sonrası TY dereceleri arasında istatistiksel anlamlı azalma tespit edilmiĢtir. Yaptığımız analizler sonucunda kantitatif olarak ölçtüğümüz MY derecesinde azalmanın ve TY derecesinde azalmanın hem 2 yıllık mortalitede azalma hem de hastane yatıĢlarında azalma ile iliĢkisi bulunamamıĢtır. Sağ ventrikül sistolik fonksiyonları olan TAPSE ve Lateral anuler S' de iĢlem öncesi ve sonrası anlamlı farklılık yoktur. Ayrıca SAH ve SAHĠ'nde de iĢlem öncesi ve sonrası anlamlı farklılık yoktur. SONUÇ TAVĠ sonrası orta-ciddi MY ve TY hasta oranında anlamlı azalma olmaktadır. Ortaciddi MY ve TY deki azalma 2 yıllık mortalitede ve hastanede yatıĢlarda azalma ile iliĢkili değildir. TAVĠ öncesi hasta değerlendirmesinde orta-ciddi MY ve TY TAVĠ için engel teĢkil etmemelidir. xi
Özet (Çeviri)
Aortic Stenosis (AS) is the most common valve disease in which valve replacement is performed worldwide. TAVI is performed as an alternative treatment to surgery in patients with high surgical risk. Functional moderate or severe mitral insufficiency and tricuspid insufficiency accompany approximately 20-60% of the patients who underwent TAVI. In this study, we aimed to evaluate the effects of TAVI on mitral and tricuspid valves in patients who underwent TAVI. Material and Method We retrospectively examined 79 patients who underwent TAVI in our clinic between 2016 and 2019. Data of this study were obtained from the electronic health database of our hospital. Whether the patients included in the study alive or dead were interrogated from the electronic death notification system with the identification number. In this context, data regarding the pre-procedural general demographic data, comorbidities, TTE parameters before and after the procedure, 2-year mortality status, and the number of re-hospitalizations were obtained. Results 46.8% (n = 37) of the patients were male and 53,2% (n = 42) were female. Echocardiographic parameters of the patients before the procedure was determined as; LVEF was 54.15% (± 13.78), VC was 2.12 (± 1.66) mm., EROA was 0.16 (± 0.01) cm2, LAV was 72.32 (± 37.18) ml. and LAVI was 39.44 (± 19.54) ml / m2, Pg max was 74.94 (± 20.43) mmhg. , Pg mean was 47.06 (± 11.47) mmhg., AVA was 0.71 (± 0.30) cm2, sPAB was 44.30 (± 14.43) mmhg., TJV was 2.92 (± 0.57 ) m / sec, TAPSE was 19.35 (± 2.95) mm., Lateral anuler S' was 11.08 (± 1.83) cm / sec. After the procedure, LVEF was 56.49% (± 12.88), EROA was 0.13 (± 0.17) cm2, VC was 1.49 (± 1.23) mm., LAV was 71.51 (± 37.53) ml, LAVI was 39.03 (± 19.56) ml / m2, Pg max was 29.66 (± 29.94) mmhg., Pg mean was 16.23 (± 20.02) mmhg, sPAB was 39.09 (± 11.76) mmhg, TJV was 2.79 (± 3.28) m / sec, TAPSE was19.48 (± 2.58) mm., Lateral anuler S' was 11.13 (± 1.69) cm /sec. 24.1% (n = 19) of the xiii patients died within 2 years. While 50,6% (n = 40) of the patients were never admitted to hospital, 31,6% (n = 25) once, 15,2% (n = 12) twice and 2,5% (n = 2) 3 times were hospitalizated. The mean sPAP (mmHg) value of AS patients were 44.30 (± 14.42) before TAVI and were 39.09 (± 11.77) after the procedure and this difference was statistically significant (Z = -3.506, p 0.05). While there were 34 (43%) patients with moderate-to-severe MR before TAVI, it decreased to 15 (18%) after the procedure. There was a statistically significant decrease between moderate-severe MR rates before and after TAVI. While there were 26 (32,9 %) patients with moderate-to-severe TR before TAVI, it decreased to 12 (15%) after the procedure. There was a statistically significant decrease between moderate-severe TR rates before and after TAVI. As a result of our analysis, it was found that the decrease in MR grade which we measured quantitatively, and the decrease in TR grade was not related to both a decrease in 2-year mortality and a decrease in hospitalizations. There is no significant difference in TAPSE and Lateral S 'values showing right ventricular systolic functions before and after the procedure. Besides, there is no significant difference in LAV and LAVI before and after the procedure. Conclusion There is a significant decrease in the rate of moderate to severe MR and TR patients after TAVI. The decrease in moderate to severe MR and TR is not associated with a decrease in 2-year mortality and hospitalizations. Moderate-to-severe MR and TR should not be an obstacle for TAVI.