Bazı tıbbi bitkilerin biyolojik aktivitelerinin incelenmesi ve aktif fenolik bileşiklerin analizi
Investigation of biological activities of some medical plants and analysis of active phenolic compounds
- Tez No: 665659
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİR ALPER TÜRKOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ TURGUT TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: antioksidan, antiasetilkolinesteraz, antiüreaz, esteraz, HPLC-DAD, antioxidant, antiacetylcholinesterase, antiurease, esterase, HPLC-DAD
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Farmakognozi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Achillea setacea, Achillea millefolium subsp. millefolium, Tanacetum macrophyllum, Paeonia mascula subsp. arietina, Plantago lanceolata ve Hypericum perforatum bitkilerinden elde edilen farklı ekstrelerin (petrol eteri, kloroform, etanol) biyolojik aktivitelerini (antioksidan, antiasetilkolinesteraz, antiüreaz ve esteraz aktiviteleri) incelemek ve güçlü biyolojik aktivite gösteren ekstrelerin içerdiği majör fenolik bileşikleri HPLC-DAD sistemi ile analiz etmektir. Gereç ve Yöntem: Bitkilerden elde edilen farklı ekstrelerin içerdiği total fenolik madde miktarı FCR yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Ekstrelerin antioksidan aktiviteleri DPPH, CUPRAC, FRAP ve ABTS/TEAC yöntemleriyle incelenmiştir. Ayrıca ekstrelerin antiasetilkolinesteraz, antiüreaz ve esteraz aktiviteleri sırasıyla Ellman, İndofenol ve Esteraz yöntemleri ile tayin edilmiştir. Güçlü aktivite gösteren ekstrelerin içerdiği majör fenolik bileşikler HPLC-DAD ile belirlenmiştir. Bulgular: Elde edilen sonuçlara göre Paeonia mascula subsp. arietina bitkisinden elde edilen etanol ekstresi antioksidan aktivite tayin yöntemlerinden DPPH (IC50: 0,010±0,0001 mg/mL) ve ABTS/TEAC (52,843±0,0001 mM Troloks eşdeğeri/mg ekstre) yöntemlerinde en güçlü aktivite göstermiştir. Aynı ekstre insan karbonik anhidraz (hCA) II enzimini en güçlü inhibe eden ekstre (IC50: 0,0028 mg/mL; Ki: 0,0019 mg/mL) olarak belirlenmiştir. T. macrophyllum bitkisinden elde edilen kloroform ekstresinin (0,733±0,035 mM FeSO4/mg ekstre) en iyi demir (III) iyonu indirgeme antioksidan gücünü (FRAP) gösterdiği tespit edilmiştir. En yüksek bakır (II) iyonu indirgeyici antioksidan kapasiteye Achillea setacea bitkisinden elde edilen etanol ekstresinin (5,502±0,072 mM Troloks eşdeğeri/mg ekstre) sahip olduğu belirlenmiştir. Bu ekstre aynı zamanda diğer ekstrelerden daha yüksek antiüreaz (%13,475±3,710) aktivite göstermiştir. Antiasetilkolinestereaz aktivite sonuçları incelendiğinde en yüksek inhibisyon A. millefolium subsp. millefolium bitkisinin kloroform ekstresinde (%82,819±2,747) görülmüştür. Sonuç: Etkili biyoaktivite gösteren bitkiler iyileştirici potansiyele sahiptir ve daha ileri araştırmalar ile ilaç sanayinde yeni bulguların elde edilebilmesini sağlayabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine the biological activities (antioxidant, antiacetylcholinesterase, antiurease and esterase activities) of different extracts (petroleum ether, chloroform, ethanol) obtained from Achillea setacea, Achillea millefolium subsp. millefolium, Tanacetum macrophyllum, Paeonia mascula subsp. arietina, Plantago lanceolata and Hypericum perforatum using the Soxhlet extraction and to determine the major phenolic substances contained in extracts with strong biological activity with HPLC-DAD system. Material and Methods: The total amount of phenolic substance in the extracts prepared by the Soxhlet extraction was determined using the FCR method. The antioxidant activities of the extracts were examined by DPPH, CUPRAC, FRAP and ABTS/TEAC methods. Antiacetylcholinesterase, antiurease and esterase activities of different extracts were determined by Ellman, Indophenol and Esterase methods, respectively. Major phenolic substances contained in the strongly active extracts were analyzed by HPLC-DAD system. Results: According to the results, ethanol extract obtained from Paeonia mascula subsp. arietina showed the strongest activity in the antioxidant activity determination methods DPPH (IC50: 0,010±0,0001 mg/mL) and ABTS/TEAC (52,843±0,0001 mM Trolox equivalent/mg extract). The same extract was determined as the most potent inhibititor of human carbonic anhydrase (hCA) II enzyme (IC50: 0,0028 mg/mL; Ki: 0,0019 mg/mL). It was determined that chloroform extract (0,733±0,035 mM FeSO4/mg extract) obtained from T. macrophyllum showed the best iron (III) ion reducing antioxidant power (FRAP). It was determined that ethanol extract (5,502±0,072 mM Trolox equivalent/mg extract) obtained from Achillea setacea plant had the highest copper (II) ion-reducing antioxidant capacity. This extract also showed higher antiurease (13,475%±3,710) activity than other extracts. When the antiacetylcholinesterase activity results were examined, the highest inhibition was observed in the chloroform extract of A. millefolium subsp. millefolium (82,819%±2,747). Conclusion: Plants with effective bioactivity have therapeutic potential and provide new findings in the pharmaceutical industry.