İnternet oyun oynama bozukluğunda bağlanma, karakter ve mizaç özellikleri
Attachment, character and temperament traits in internet gaming disorder
  1. Tez No: 665674
  2. Yazar: AHMET FARUK YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞADİYE VİSAL BUTURAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet Oyun Oynama Bozukluğu, Bağlanma, Ebeveynlik Stilleri, Dürtüsellik, Benlik Saygısı, Kişilik, Mizaç, Karakter, Bağımlılık, Internet Gaming Disorder, Attachment, Parenting Styles, Impulsivity, Self-Esteem, Personality, Temperament, Character, Addiction Contact Adress: [email protected]
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı İnternet Oyun Oynama Bozukluğu (İOOB) tanısıyla dürtüsellik, ebeveyn bağlanması, benlik saygısı, mizaç ve karakter özellikleri gibi değişkenlerin ilişkisini belirlemektir. GEREÇ ve YÖNTEM: Çalışmaya Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğrenci olan ve dışlama kriterleri sonrası 150 katılımcıdan elde kalan 99'u dahil edilmiştir. Katılımcılara tıp fakültesi dekanlığından alınan izin sonrası mail üzerinden ulaşılmış ve tüm ölçekler Google Formları halinde sunulmuştur. Tüm katılımcılara sosyodemografik veri formu, Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, İOOB ölçeği kısa formu, Ana-Babaya Bağlanma Ölçeği (ABBÖ) anne ve baba formları, Barratt Dürtüsellik Ölçeği (BIS-11) kısa formu, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (RBSÖ) ve Mizaç ve Karakter Envanteri verilmiştir. Çalışma grubunun kontrol grubuna göre sayıca az olmasından dolayı kategorik yerine boyutsal analiz yapılmıştır. BULGULAR: Katılımcılar İOOB ölçek puanlarına göre değerlendirildiğinde erkekler kadınlardan daha yüksek puanlar elde etmiştir. İOOB ölçek puanı ile BİS-11 kısa formunun Motor Dürtüsellik ve ABBÖ'nün Baba Aşırı Koruma/Kontrol değişkenleri pozitif korele bulunurken, İOOB ölçek puanı Mizaç ve Karakter Envanteri'nin Zarardan Kaçınma ve Kendini Yönetme'si ile negatif ilişki göstermiştir. Diğer taraftan hem RBSÖ'nün Benlik Saygısı hem de Mizaç ve Karakter Envanteri'nin Yenilik Arayışı ve Ödül Bağımlılığı ile İOOB ölçek puanları arasında beklenen ilişki bu çalışmada bulunmamıştır. SONUÇ: Bu çalışma Motor dürtüsellik ve Baba Aşırı Koruma/Kontrolü'nün oyun bağımlılığıyla en ilişkili değişkenler olduğunu ortaya koymuştur. Bu açıdan, İOOB'ye yönelik tedavi ve terapi planları geliştirirken özellikle babalar olmak üzere ebeveynler tedavi programına dahil edilmelidir. Ek olarak dürtüselliğin bağımlılıklar ile resiprokal ilişkisi düşünüldüğünde erken yaşları hedefleyen önleyici tedavi planları geliştirmek gerekebilir. Çalışmamız aynı zamanda Zarardan Kaçınma ve Kendini Yönetme azaldıkça İOOB riskinin arttığını göstermiştir, bu yüzden kişilikle İOOB ilişkisini daha iyi aydınlatacak ileri araştırmalar yapılması ve farklı kişilik özelliklerine farklı yaklaşımlar geliştirmenin önemli olacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
AIM: The aim of this study is to determine the relation of the variables such as impulsivity, parental attachment, self-esteem, temperament and character traits with Internet Gaming Disorder (IGD). MATERIALS and METHOD: After the elimination due to exclusion criterias, 99 of 150 participants, which were students of the faculty of medicine in Kırıkkale University, were included in the study. The participants have been reached via mail after getting aproval of the faculty of medicine deanery, and all of the scales were presented as Google Forms. Sociodemographic form, Beck Deppression Scale, Beck Anxiety Scale, IGD Scale short form, Parental Bonding Instrument (PBI) mother and father forms, Barratt Impulsivity Scale (BIS11) short form, Rosenberg Self-Esteem Scale (RSES) and Temperament and Character Inventory (TCI) were given to the participants. Dimensional analysis were conducted instead of categorical analysis because of having low numbers in the experimental group compared to the control group. RESULTS: As participitants were evaluated according to IGD scale scores, men scored higher than women. Whereas IGD Scale scores were positively correlated with Motor Impulsiveness of BIS-11 short form and Paternal Overprotection/Control of PBI, it showed negative relationship with Harm Avoidance and Self-Directedness of Temperament and Character Inventory. On the other hand, the expected relationship between IGD scale scores and both Self-Esteem of RSES and Novelty Seeking and Reward Dependance of TCI were not found in this study. CONCLUSION: This study revealed that Motor Impulsiveness and Paternal Overprotection/Control were the most related variables with gaming addiction. In this regard, while developing treatment and therapy plans for IGD, the parents, especially fathers, should be included in treatment programmes. In addition, considering the reciprocal relation of impulsivity with addictions, developing preventive treatment plans which aim earlier ages might be needed. Our study also showed that the lower Harm Avoidance and Self-Directedness the higher the IGD risk, and therefore, making further research to illuminate the relation between IGD and personality, and building different approaches for different personality traits were considered important.