Ortaokul öğretmenlerinin okul yönetiminde kararlara katılımı ile öznel iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişki (İstanbul ili Esenyurt ilçesi örneği )
The relationship between secondary school teachers 'participation in decision in school management and the levels of special good breeding (Istanbul province Esenyurt district example)
  1. Tez No: 665720
  2. Yazar: ŞEBNEM DÜLGER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİ AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaokul Öğretmeni, Karara Katılma, Öznel İyi Oluş, Secondary : School Teacher, Decision Agreeing, Subjective Well-being
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul öğretmenlerinin okul yönetiminde kararlara katılımları ile öznel iyi oluş düzeylerine ilişkin görüşlerini belirlemek ve bu değişkenler arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını ortaya koymaktır. Nicel araştırma yöntemi ve ilişkisel tarama modelinde yapılan bu araştırmada 2019 – 2020 eğitim öğretim yılında İstanbul İli Esenyurt İlçesi Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı 36 kamu (resmi) ortaokulda görev yapan 2246 öğretmen araştırmanın çalışma evrenini oluşturmaktadır. Tesadüfi örnekleme yöntemlerinden basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile 405 öğretmene ulaşılarak örneklemin çalışma evrenini temsil etmesi sağlanmıştır. Araştırmada öğretmenlerin görüşlerine ilişkin gerekli verileri toplamak amacıyla ''Kişisel Bilgi Formu'', 'Kararlara Katılma Ölçeği'' ve“ Öğretmen Öznel İyi Oluş Ölçeği'' kullanılmıştır. Öğretmenlerin Öznel İyi Oluş Ölçeği ve alt boyutlarından, Kararlara Katılım Ölçeği ve alt boyutlarından aldıkları puanların; cinsiyet ve yaş değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla t testi, çok değişkenli olanlar için tek yönlü ANOVA testi kullanılmıştır. Ayrıca öznel iyi oluş ve karara katılma arasındaki ilişkiler için Peearson Momentler Çarpım Korelasyon katsayısından, karara katılmanın öznel iyi oluşu yordamasına yönelik ise regresyon analizinden yararlanılmıştır. Manidarlıklar 0.05 düzeyinde sınanmış ve bulgular araştırmanın amaçlarına uygun olarak sunulmuştur. Araştırma sonucuna göre; öğretmenlerin okul yönetiminde kararlara katılımları ”bazen“ düzeyinde, öznel iyi oluş toplam puanları ise ”sık sık“ düzeyinde olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin okul yönetiminde karara katılımları ile öznel iyi oluş düzeyleri arasında orta düzeyde, pozitif yönlü ve anlamlı ilişki olduğu; öğretmenlerin kararlara katılım düzeyleri arttıkça öznel iyi oluşlarının da pozitif ve anlamlı bir şekilde yükseldiği sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen bulgular bütüncül bir bakış açısıyla ele alınmış ve öğretmenlerin karara katılmaları, öznel iyi oluşlarını anlamlı olarak yordar mı? Sorusuna yönelik analizler yapılmıştır. Bu analizler sonucunda öğretmenlerin okul yönetiminde karara katılmalarının öznel iyi oluş düzeylerini %30,7 oranında pozitif ve anlamlı olarak yordadığı belirlenmiştir. Başka bir ifadeyle ”öğretmenlerin karara katılmaları onların öznel iyi oluşlarını etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine middle school teachers' opinions about their participation in school management decisions and their subjective well-being and to reveal whether there is a significant relationship between these variables. In this research conducted in the quantitative research method and relational screening model, 2246 teachers working in 36 public (official) secondary schools affiliated to the Ministry of National Education in the city of Esenyurt in the 2019-2020 academic year constitute the study universe of the research. 405 teachers were reached with the simple random sampling method, which is one of the random sampling methods, and the sample was provided to represent the population of the study. In the study,“Personal Information Form”,“Participation in Decisions Scale”and“Teacher Subjective Well-being Scale”were used in order to collect the necessary data regarding teachers' opinions. The scores that teachers got from the Sub-dimensions of Subjective Well-Being Scale, the Participation in Decisions Scale and its sub-dimensions; t test was used to determine whether it differs according to gender and age variables, and one-way ANOVA test was used for multivariate ones. In addition, Peearson Moments Multiplication Correlation coefficient was used for the relationships between subjective well-being and decision participation, and regression analysis was used to predict subjective well-being of decision participation. The significance was tested at the 0.05 level and the findings were presented in accordance with the aims of the study. According to the results of the research; It was determined that teachers' participation in decisions in school management was at the level of“sometimes”and their subjective well-being total scores were at the level of“often”. There is a moderate, positive and significant relationship between teachers' participation in decisions in school management and their subjective well-being; It was concluded that as teachers' participation in decisions increased, their subjective well-being also increased positively and significantly. The obtained findings were handled with a holistic perspective, and do teachers' participation in the decision significantly predict their subjective well-being? Analyzes have been made for the question. As a result of these analyzes, it was determined that teachers' participation in decisions in school management predicted their subjective well-being levels positively and significantly by 30.7%. In other words, teachers' participation in the decision affects their subjective well-being.