Kliniğimizde geniş kemik doku defekti rekonstrüksiyonu serbest vaskülarize iliak kemik flebi ile gerçekleştirilen olguların retrospektif olarak araştırılması
Retrospective analysis of cases which have large bone tissue defect reconstruction with free vascularized iliac bone flap in our clinic
- Tez No: 665756
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELMAN HAKKI ALTUNTAŞ, DR. ÖĞR. ÜYESİ FUAT USLUSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Serbest iliak flebi, DCIA, mandibula defekti, maksilla defekti, orofasiyal rekonstrüksiyon, Free iliac flap, DCIA, mandible defect, maxilla defect, orofacial reconstruction
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Kliniğimizde Geniş Kemik Doku Defekti Rekonstrüksiyonu Serbest Vaskülarize İliak Kemik Flebi ile Gerçekleştirilen Olguların Retrospektif Olarak Araştırılması Amaç: Bu çalışmanın amacı SDÜ Plastik Rekonstrüktif ve Estetik cerrahi kliniğinde geniş kemik defektleri için DCIA bazlı serbest iliak kemik flebi uygulanan hastaları inceleyerek, hasta bilgileri preoperatif ve post operatif özellikleri, karşılaşılan komplikasyonları ve elde edilen estetik ve fonksiyonel sonuçları değerlendirmek ve literatürle karşılaştırmaktır. Materyal ve Metod: 2009 ile 2020 arasında serbest iliak flep ile rekonstrüksiyonu yapılan 22 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların elektronik ve basılı dosyaları retrospektif olarak incelenerek, preoperatif ve post operatif dönemdeki demografik özellikleri, kullanılan flep ve ameliyata ait özellikler, hasta takipleri, komplikasyonları ve çözüm yöntemleri incelendi. Ayrıca hastaların fonksiyonel ve estetik sonuçları, FACE Q yüz görünümünden memnuniyet anketi ve fonksiyonel ve estetik değerlendirme anketleri ile değerlendirildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 42 olup kadın erkek oranı 6/16 idi. En sık karşılaşılan endikasyon (10 hasta) ateşli silah yaralanmasıydı. 19 hasta mandibula, 2 hasta maksilla, 1 hasta metakarp defekti nedeniyle opere edildi. Mandibulada gözlenen body(B) defekti, boyun cildi defekti, inferior alveolar sinir, bukkal mukoza defekti en sık karşılaşılan defektlerdi. 7 flebe toplam 9 adet osteotomi yapıldı. Ortalama kan transfüzyonu 1,19 üniteydi. Operasyon süresi 306,8 dakika, yoğun bakım takip süresi 0,59 gün, hastanede kalış süresi 13,1 gün ortalamayla belirlendi. Hastaların 4 tanesinde flep dolaşım bozukluğu belirlendi. 2'si revizyonlarla kurtarılırken 2 hastada dolaşım sorunu giderilemedi. Ancak bu iki hastada da önemli bir kemik kaybı yaşanmadı.11 hastada 12 alıcı saha komplikasyonu, 4 hastada 5 donör saha komplikasyonu izlendi. 9 hastada 36 implant yerleştirildi. 3 implant kaybı oluştu. Hastaların ortalama FACE Q değeri 59 bulundu. Estetik değerlendirme anketinde hastaların %42,51'i kendisini mükemmel/iyi, %33,3'ü kabul edilebilir, %23,8 i kötü olarak değerlendirdi. Fonksiyonel değerlendirmesinde ise 4 hastanın yumuşak diyetle beslendiği, 17 hastanın normal diyetle beslendiği anlaşıldı. Hastaların 19 tanesinin konuşması kolayca anlaşılır 2 tanesini zor anlaşılır bulundu. 3 hastanın sosyal aktivitesi azalmış olarak gözlendi. Ayrıca plastik cerrahlar tarafından yapılan değerlendirmede hastaların %19,04'ü mükemmel, %42,85'i iyi, %23,83'si kabul edilebilir, %9,52'si kötü, %4,76'si çok kötü olarak değerlendirildi. Sonuç: Serbest iliak flep, varyasyonel defektlere şekil, ebat ve içerik olarak uygulanabilirliği, flep yaşayabilirliği, donör saha ve alıcı sahanın estetik değerlendirmelere uygunluğu, komplikasyon oranları, tedavi ve takip süreci incelendiğinde orofasiyal bölge rekonstrüksiyonunda ilk seçenek olarak tercih edilebilecek bir flep olması gerektiği düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Retrospective Analysis of Cases Which Have Large Bone Tissue Defect Reconstruction with Free Vascularized Iliac Bone Flap in Our Clinic Purpose: The aim of this study is to examine patients who underwent DCIA-based free iliac bone flap for large bone defects in the SDU Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery Clinic, to evaluate the patient information, preoperative and post-operative features, encountered complications and aesthetic and functional results, and to compare them with the literature. Methods: Twenty-two patients who underwent reconstruction with a free iliac flap between 2009 and 2020 were included in the study. The electronic and printed files of the patients were retrospectively examined, and the demographic characteristics of the preoperative and postoperative period, features of the flap used and the the operation, patient follow-up, complications and solution methods were examined. In addition, the functional and aesthetic results of the patients were evaluated with the FACE Q facial appearance satisfaction questionnaire and functional and aesthetic evaluation questionnaires. Results: The average age of the patients was 42 and the female to male ratio was 6/16. The most common indication (10 patients) was gunshot wounds. 19 patients were operated for mandible, 2 patients for maxilla, 1 patient for metacarpal defects. Body (B) defect in the mandible, neck skin defect, inferior alveolar nerve, and buccal mucosa defects were the most common defects. A total of 9 osteotomies were performed on 7 flaps. The mean blood transfusion was 1.19 units. The operation time was 306.8 minutes, the intensive care follow-up time was 0.59 days, and the hospital stay was 13.1 days on average. Flap circulatory disorders were detected in 4 of the patients. While 2 of them were rescued with revisions, circulation problem could not be solved in 2 patients. However, no significant bone loss was experienced in these two patients. 12 recipient site complications were observed in 11 patients, and 5 donor site complications were observed in 4 patients. 36 implants were placed in 9 patients. 3 implant losses occurred. The mean FACE Q value of the patients was 56.19. In the aesthetic evaluation survey, 42.51% of the patients evaluated themselves as excellent / good, 33.3% as acceptable, 23.8% as bad. In his functional evaluation, it was found that 4 patients were fed with a soft diet and 17 patients were fed with a normal diet. Speech of 19 patients was easily understood and 2 of them were difficult to understand. Social activity of 3 patients was observed to be decreased. In addition, in the evaluation made by plastic surgeons, 19.04% of the patients were evaluated as excellent, 42.85% as good, 23.83% as acceptable, 9.52% as bad, 4.76% as very bad. Conclusion: When examining the free iliac flap, its applicability to variational defects in terms of shape, size and content, flap viability, suitability of the donor site and recipient area for aesthetic evaluations, complication rates, treatment and follow-up process, we think that it should be a flap that can be preferred as the first choice in orofacial reconstruction.