4. sınıf sosyal bilgiler dersinde senaryo temelli öğrenme yönteminin öğrencilerin başarılarına etkisi
The effect of scenario-based learning methods on students' academic achievement in 4th year social sciences course
- Tez No: 665760
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÇALIŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Senaryo Temelli Öğrenme, Başarı, Öğretmen Görüşü, Social Studies, Scenario Based Learning, Success, Teacher Opinion
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Araştırmanın amacı, Senaryo Temelli Öğrenme yöntemi etkinliklerinin ilkokul 4. Sınıf öğrencilerinin Sosyal Bilgiler dersi“İnsanlar, Yerler ve Çevreler”ünitesinde akademik başarısına olan etkisini incelemektir. Bu çalışmada hem nicel hem de nitel araştırma yöntemi birlikte kullanılmıştır. Nicel Araştırma yöntemlerinden ön test son test kontrol gruplu yarı deneysel desen ve nitel araştırma desenlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Bu araştırmanın çalışma grubunu 2018-2019 eğitim öğretim yılında Ağrı İli Patnos İlçesinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı Atatürk İlkokulu, Sütlüpınar İlkokulu ve 75.yıl ilkokulunda 4. Sınıfta öğrenim gören deney grubunda 78 ve kontrol grubunda 74 olmak üzere toplam 152 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma başlamadan önce deney ve kontrol gruplarının akademik başarı yönünden denkliğini belirlemek amacıyla başarı testi ön test olarak uygulanmış, deney ve kontrol gruplarının başarısında anlamlı farklılık gözlemlenmemiştir. Uygulama süresi boyunca deney grubunda dersler kontrol grubundan farklı olarak Senaryo Temelli Öğrenme yöntemine uygun olarak işlenmiştir. Araştırmanın nicel verilerinin toplanmasında İrevül Hamlı (2011) tarafından geliştirilen ve güvenirlik katsayısı (KR20= 0,79) olan başarı testi kullanılmıştır. Nitel verilerin toplanmasında ise araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde SPSS 22.0 paket program, nitel verilerin analizi ise içerik analizi kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın nicel bulgularına göre deney ve kontrol gruplarının başarı son test puanları deney grubu lehine anlamlı çıkmıştır. Ayrıca araştırma sürecinde uygulama yapan öğretmen görüşlerinden elde edilen nitel bulgulara göre senaryo temelli öğrenme yönteminin Sosyal Bilgiler dersinde uygulanabilir bir yöntem olduğu, öğrenme sürecinde öğrencinin aktif olarak bilgiye kendisinin ulaştığı ve yaparak yaşayarak öğrenmeyi desteklediği ortaya çıkmıştır. Araştırma sonucunda, Senaryo Temelli Öğrenme yöntemi ile deney grubunda işlenen derslerin, kontrol grubuna göre öğrenci başarısını daha çok artırdığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca öğretmen görüşlerinden hareketle Senaryo Temelli Öğrenme yönteminin yaparak yaşayarak öğrenmeyi desteklediği, öğrenci başarısında etkili olduğu ve Sosyal Bilgiler dersi konularına uygun bir yöntem olduğu sonuçları elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to analyze the effect of Scenario Based Learning method activities on the academic success of primary school 4th grade students in the unit of“People, Places and Environments”of the Social Studies course. In this study, both quantitative and qualitative research methods were used together. Semi-experimental design with pretest-posttest control group among quantitative research methods and case study from qualitative research designs are used. The study group of this research consists of 152 students, 78 in the experimental group and 74 in the control group, studying in Atatürk Primary School, Sütlüpınar Primary School and 75th year primary school, affiliated to the Ministry of National Education in Patnos District of Ağrı in the academic year of 2018-2019. Before the study started, the achievement test is applied as a pre-test in order to determine the equivalence of the experimental and control groups in terms of academic success, and no significant difference is observed in the success of the experimental and control groups. Unlike the control group, the lessons in the experimental group are taught in accordance with the Scenario Based Learning method throughout the application period. In collecting the quantitative data of the study, the success test developed by İrevül Hamlı (2011) with a reliability coefficient (KR20 = 0.79) is used. In collecting qualitative data, semi-structured interview form developed by the researcher is used. SPSS 22.0 package program is used to analyze the quantitative data, and the qualitative data are analyzed using content analysis. According to the quantitative findings of the study, the post-test scores of the experimental and control groups are significant in favor of the experimental group. In addition, according to the qualitative findings obtained from the teachers' opinions during the research process, it is revealed that the scenario-based learning method is an applicable method in the Social Studies course and the student actively accesses the information in the learning process and supports learning by doing and experiencing. As a result of the research, it is found that the lessons taught in the experimental group with the Scenario Based Learning method increases student achievement more than the control group. In addition, based on the teachers' opinions, it is found that the Scenario Based Learning method supports learning by doing, is effective in student achievement and a suitable method for the Social Studies course subjects.