İdare hukuku açısından yatırımlarda devlet yardımları
State aid in investments in terms of administrative law
- Tez No: 665914
- Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM KUTLU GÜRSEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Devlet Yardımı, Yatırım, Teşvik, Teşvik Belgesi, Sübvansiyon, Devlet Desteği, Ekonomik Kamu Yararı, Takdir Yetkisi, Eşitlik İlkesi, State Aid, Investment, Incentive, Incentive Certificate, Subvention, State Subsidy, Economic Public Interest, Discretionary Power, Equality Principle
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 247
Özet
Devlet yardımı tedbirleri temel ekonomi politikası araçlarındandır. Devleti ekonomik hedeflerine ulaştırmak bakımından sahip oldukları etki nedeniyle yatırımlara yönelik devlet yardımı tedbirleri anahtar önemdedir. Bu kapsamda idari bir faaliyet olarak yatırımlara devlet yardımı verilmesi ekonomik kalkınmanın sağlanmasına yönelik bir kamu hizmetidir. Türkiye'de yatırımlara yönelik çok dağınık bir devlet yardımı mevzuatı bulunmakta ve bütün devlet yardımı tedbirlerini düzenleyen genel bir kanun bulunmamaktadır. Bu durum yatırım devlet yardımı rejiminin temel ilke ve esaslarının ortaya çıkarılmasını zorlaştırmaktadır. Uygulamada idari bir faaliyet olan ve esas olarak idari işlem ve eylemlerle yürütülen devlet yardımı verme faaliyetinin kamu hukuku temelleri göz ardı edilmekte ve devlet yardımı tedbirleri neredeyse tamamen ekonomi politikası teori ve pratiği çerçevesinde düzenlenmektedir. İdare hukuku açısından yatırımlarda devlet yardımları konulu bu çalışmada amacımız idarenin devlet yardımı verme faaliyeti ve bu faaliyet kapsamında yerine getirilen idari işlemlerin hukuki niteliklerini, hukuki ilkelerini ve yatırımlara devlet yardımı verilmesinde temel usul olan teşvik belgesi usulünü idare hukuku esasları çerçevesinde incelemektir. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde devlet yardımı kavramı ve anayasal dayanakları incelenmektedir. İkinci bölümde yatırımlara yönelik devlet yardımı tedbirlerine hakim olan temel ilkeler incelenmektedir. Bu kapsamda yatırımlara yönelik devlet yardımı tedbirleri öncelikle ekonomik kamu hukukunun ilkeleri açısından değerlendirilmektedir. İlgili bölümde devlet yardımı tedbirleri hakkında ülkemizin Türkiye-Avrupa Birliği ortaklık hukukundan ve uluslararası hukuktan doğan yükümlülükleri de incelenmektedir. Çalışmamızın son bölümünde ise yatırımlara devlet yardımı verilmesinde temel idari usul olan teşvik belgesi usulü incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
State aid measures are among the basic economic policy tools. State aid measures in investments are in the key importance because of the impact they have in achieving the state's economic goals. In this context, granting state aid to investments as an administrative activity is a public service aimed at ensuring economic development. Turkish regulations covering state aid measures in investments are scattered and there is no general law that incorporate all the diverse regulations. This situation makes it difficult to reveal the basic principles and basis of the investment state aid regime. In practice, the public law foundations of the state aid granting activity, which is an administrative activity and carried out mainly through administrative transactions and actions, are ignored. State aid measures are almost entirely regulated within the framework of economic policy theory and practice. Our aim in this study on State Aids in Investments in Terms of Administrative Law is to examine the legal qualifications, legal principle s of the administration's state aid granting activity and administrative transactions carried out within the scope of this activity and the incentive certificate procedure, which is the basic procedure for granting state aid to investments, within the framework of administrative law. Our study consists of three parts. In the first part, the concept of state aid and its constitutional bases are examined. The second section examines the basic principles governing state aid measures in investments. In this context, state aid measures in investments are evaluated primarily in terms of the principles of economic public law. In this chapter our country's obligations on state aid measures stem from Turkey- European Union partnership law and the international law are also investigated. In the last part of our study, the incentive certificate procedure, which is the basic administrative procedure in granting state aid in investments, is examined.