E-ticaret lojistiği
E-commerce logistics
- Tez No: 665939
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL HALEFŞAN SÜMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: E-Ticaret, E-Ticaret İnovasyonu, E-Ticaret Performans Lojistik İndeksi, E-Commerce, E-Commerce innovation, E-Commerce Logistics performance index
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
E-ticaret son yıllarda dikkat çekici ölçüde artış göstermektedir. İçinde yaşadığımız dijital çağda şirketlerin satış yaptığı kanallar fazlasıyla çeşitlendi ve tüketici alışkanlıklarında da hızlı değişimler gerçekleşti. Bu değişimler sonucu yeni lojistik süreçleri de oluştu ve yeni stratejiler belirlenmeye başlandı. Günümüzde birçok şirket tarafından benimsenip uygulamaya başlanan en yeni yöntemlerden biri de e-ticarette son kilometre teslimatı ve onun müşteri deneyimi etkisidir. Tüketicilere gönderilen kolilerde yaşanan artış kentsel yük taşımacılığına meydan okumaktadır. Bu konuda verimlilik ve sürdürülebilirlik açısından faaliyetleri optimize ederek iyileştirmeyi amaçlayan birçok önlem mevcuttur. Kentsel alanlarda hizmet sağlayıcılar üzerinde yapılan araştırmalar sınırlı olduğu için ilk kilometre toplama ve son kilometre teslimatlarının entegre edildiği bir vaka çalışması araştırması yaptık. Araştırmamız potansiyel kazanımlarının %30'a kadar yükselebileceğini göstermektedir. Çok kanallı çalışma deneyiminin etkileri ve etkili çok kanallı perakendecilik stratejisi tasarlamak için bir kılavuz niteliğinde kullanılabilecek bilgiler derledik. Müşteri yolculuğunun haritasını çıkarma artan müşteri talepleri ve zorluklarıyla teslimat hizmetinde yenilikçi, teknolojik hizmet yeniliğinin müşteriyi nasıl etkilediğine dair öngörüleri müşteri deneyiminin yönetimini iyileştirmek ve tasarım yaparken yönetimsel karar vermeye yardımcı olmak için temel bir haritasını ve çok kanallı perakendecilerin başarısını değerlendirmek için kullanılacak metrikleri belirledik. Araştırmamız sürdürülebilir lojistik değer yaratımı için hem teslimi hem de servisi kapsayan ve bu alanda yeni icat ve inovasyonların bulunduğu yüksek performanslı son kilometre teslimi pratiklerini de ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent years e-commerce has gained significant attention. In our digital era sales channels have been diversed and consumer behaviour rapidly changed. Consequently new logistics processes emerged and new strategies occurred. One of the newest methods that has been adopted by many companies is the last mile delivery and its effect on the customer experience. Increase in the number of boxes sent to consumer is a challanging factor to the urban load transportation. There exist many methods aiming to improve efficiency and sustainability. Since researhes concerning service providers are quite limited we conducted a survey including first mile collection and last mile delivery. Our research revealed that there is a potential svings up to %30. Moreover we compiled very informative practices in the multiple marketing and retail strategies fields. This knowledge would surely serve the improvement of logistics performance in terms of customer journey's steps. Since it is essential to manage via performance metrics we also provided key performance indicators that facilitate decision making and cost monitoring. Our research also shows that for a successful and sustainable logistics value adding activities necessitate a high performing last mile delivery practices, including both delivery and service perspectives and there is a new inventions and innovations in this field.