E-ticaret lojistiğine bibliyometrik bir bakış: Web of Science üzerine bir uygulama
A bibliometric review of e-commerce logistics: W database on Web of Science
  1. Tez No: 895014
  2. Yazar: BEYZA ÖZBEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: E-Ticaret, Lojistik, Bibliyometrik Analiz, Web Of Science Uygulaması, E-Commerce, Logistics, Bibliometric Analysis, Web Of Science Application
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma, e-ticaret lojistiği alanındaki mevcut bilgi birikimini derinlemesine incelemeyi ve bu alandaki araştırma eğilimlerini, önemli aktörleri ve potansiyel araştırma boşluklarını belirlemeyi hedeflemektedir. Bu amaç doğrultusunda, bibliyometrik analizler ve kapsamlı veri sağlayıcı platformlar gibi araçlar kullanılarak e-ticaret lojistiği alanındaki mevcut durum değerlendirilmiştir. Çalışmanın örneklemini oluşturan 1777 yayın,“e-commerce”ve“logistics”anahtar kelimeleri kullanılarak Web of Science veritabanında bulunmuştur. Analizlerde İngilizce makaleler tercih edilmiş ve tüm zaman aralığı kapsamında herhangi bir kısıtlama yapılmamıştır. Bu kriterler, çalışmanın amacına uygun makalelerin seçilmesi ve analiz edilmesi için kullanılmıştır. Çalışma, WoS'ta yayımlanan“e-commerce”ve“logistics”kelimeleriyle ilgili makalelerin dağılımını yıllara, kategorilere, yazarlara, kaynaklara, ülkelere ve kurumlara göre incelemektedir. Bunun yanında yazarların kullandığı anahtar kelimeler aracılığıyla alandaki konu eğilimlerini belirlemektedir. Analizin sonuçlarına göre, bu alandaki yayın sayısının 2000 yılında başladığı ve zaman içinde artış gösterdiği belirlenmiştir. En fazla yayın yapılan kategoriler arasında yönetim, işletme araştırmaları ve işletme gibi alanlar öne çıkmaktadır. Huang, George'nin en etkili yazar olduğu ve diğer önemli yazarların da belirlendiği görülmüştür. Analizin sonuçlarına göre, Huang ve Mangiaracina gibi belirli araştırmacılar önemli bir etkiye sahiptir ve geniş bir araştırma yelpazesine ve büyük bir alıntı tabanına sahiptirler. Ayrıca, Rai gibi diğer araştırmacılar da dikkate değer bir etkiye sahiptir. Web of Science (WOS) veritabanında e-ticaret ve lojistik konularında birçok makale bulunmaktadır ve bu makaleler farklı kategorilere sınıflandırılmıştır. Özellikle,“Sustainability”,“International Journal of Distribution & Logistics Management”ve“Transportation Research Part E-Logistics and Transportation Review”gibi belirli kaynaklar yoğun ilgi görmektedir. Ülke tabanlı analize bakıldığında, Çin'in akademik araştırmalardaki güçlü varlığı öne çıkmaktadır. Ayrıca, farklı kurumlar arasında da önemli bağlantılar bulunmaktadır, özellikle Hong Kong merkezli kurumlar ve Çin'deki üniversiteler dikkate değerdir. Anahtar kelime analizi, e-commerce, lojistik ve son kilometre teslimatı gibi konuların literatürdeki önemini vurgulamaktadır. Bu çalışma, e-ticaret ve lojistik alanındaki mevcut durumu anlamak ve gelecekteki araştırmalar için bir temel oluşturmak için önemli bir kaynak oluşturacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to provide an in-depth review of the existing body of knowledge in the field of e-commerce logistics and to identify research trends, key actors and potential research gaps in the field. To this end, the current state of knowledge in the field of e-commerce logistics was assessed using tools such as bibliometric analyses and comprehensive data provider platforms. The 1777 publications constituting the sample of the study were found in the Web of Science database using the keywords“e-commerce”and“logistics”. English-language articles were preferred in the analysis and no restrictions were made for the entire time period. These criteria were used to select and analyze articles suitable for the purpose of the study. The study examines the distribution of articles related to the words“e-commerce”and“logistics”published in WoS by years, categories, authors, sources, countries and institutions. It also identifies topic trends in the field through the keywords used by authors. According to the results of the analysis, the number of publications in this field started in 2000 and increased over time.Among the categories with the highest number of publications, areas such as management, business research and business administration stand out.Huang, George was found to be the most influential author and other important authors were also identified.According to the results of the analysis, specific researchers such as Huang and Mangiaracina have a significant influence and have a wide range of research and a large citation base.In addition, other researchers, such as Rai, also have a notable influence.The Web of Science (WOS) database contains many articles on e-commerce and logistics topics and these articles are classified into different categories.Specific sources such as“Sustainability”,“International Journal of Distribution & Logistics Management”and“Transportation Research Part E-Logistics and Transportation Review”are of particular interest.Looking at the country-based analysis, China's strong presence in academic research stands out. There are also important links between different institutions, particularly noteworthy are Hong Kong-based institutions and universities in China. Keyword analysis highlights the importance of e-commerce, logistics and last mile delivery in the literature. This study is considered to be an important resource for understanding the current state of e-commerce and logistics and to provide a foundation for future research.