Üniversite öğrencilerinde yabancı dil kaygısının sınıflanması üzerine bir araştırma
A research on the classification of foreign language anxiety in university students
  1. Tez No: 665981
  2. Yazar: HAZAN ZORLU ASLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE TOPRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Kaygısı, Üniversite Öğrencileri, Yapay Sinir Ağları, Sınıflama, Yordama, Foreign Language Anxiety, University Students, Artificial Neural Networks, Classification, Predict
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinin yabancı dil kaygı düzeylerinin sınıflanmasında etkili olan değişkenlerin önem düzeyinin belirlenmesidir. Bu amaçla 2018-2019 öğretim yılı güz ve bahar dönemlerinde İç Anadolu'da iki büyükşehirde öğrenim gören 1121 üniversite öğrencisinden veri toplanmıştır. Araştırma korelasyonel araştırma türlerinden, yordayıcı korelasyon türünde bir araştırmadır. Öğrencilerin kaygı düzeyinin belirlenmesi amacıyla Yabancı Dil Kaygısı Ölçeği kullanılmıştır. Yabancı dil kaygısının sınıflanmasında kullanılan yordayıcı değişkenlerden İngilizce özgüveni, İngilizce dersine yönelik tutum ve İngilizce dersine verilen değer değişkenlerini ölçmek amacıyla TIMSS (2011) tarafından geliştirilen, İngilizce özyeterliği değişkenini ölçmek amacıyla Bandura (1994) tarafından geliştirilen, İngilizce dersine yönelik ilgi değişkenini ölçmek amacıyla Shoffner (2006), İngilizce dersi motivasyonu değişkenini ölçmek amacıyla Vallerand ve diğerleri (1992) tarafından geliştirilen, anne eğitim durumu, baba eğitim durumu, aile gelir durumu, cinsiyet, sınıf ve okul türü, okul iklimi değişkenlerini ölçmek amacıyla Çekirdek (2014) tarafından Türkçeye uyarlanan motivasyon, ilgi, özgüven, özyeterlik, tutum, değer ve okul iklimi ölçekleri kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS (IBM, 2011) ile gerçekleştirilmiştir. Analizlerdeki veri setinin %70'i eğitimde kullanılan örneklem, %30'u testte kullanılan örneklem olarak seçilmiştir. Veri analizinde her bir alt boyut için 100 farklı yapay sinir ağı modeli kurulmuş ve her bir değişkenin ilgili boyutu sınıflamadaki önem ortalaması 100 farklı model üzerinden hesaplanarak değişkenlerin önem sıralaması oluşturulmuştur. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre öğrencilerin yabancı dilde konuşma kaygısı düzeyini sınıflamada etkisi en yüksek olan değişkenin İngilizce özgüveni, etkisi en düşük olan değişkenin ise sınıf düzeyi olduğu; yabancı dilde olumsuz değerlendirilme kaygısı düzeyini sınıflamada etkisi en yüksek olan değişkenin İngilizce özgüveni, etkisi en düşük olan değişkenin ise sınıf olduğu ve yabancı dilde sınav kaygısı düzeyini sınıflamada etkisi en yüksek olan değişkenin okul türü olduğu, etkisi en düşük olan değişkenin ise İngilizce özgüveni olduğu belirlenmiştir. Yapılan sınıflamaların doğruluk düzeyi %79,00 ile %92,92 arasında değişmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda araştırmacılar, uygulayıcılar ve politika yapıcılara yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine the significance level of variables that are effective in classifying foreign language anxiety levels of university students. For this purpose, data was collected from 1121 university students studying in two metropolitan cities in Central Anatolia in the fall and spring semesters of 2018-2019 academic year. The research is a predictive correlation type research, which is one of the correlational research types. The Foreign Language Anxiety Scale was used to determine the students' anxiety level. For English self-confidence, attitude towards English lesson, value given to English lesson the scales developed by TIMSS (2011), for English self-efficacy the scale developed by Bandura (1994), for interest in English lesson the scale developed by Shoffner (2006), for motivation of English lesson the scale developed by Vallerand et al. (1992), for the scales of mother's education level, father's educational level, family income status, gender, school climate, class and school type adapted to Turkish by Çekirdek (2014) were used. The analysis of the data was carried out with SPSS (IBM, 2011). 70% of the data set in the analysis was chosen as the sample used in education and 30% as the sample used in the test. In the data analysis, 100 different artificial neural network models were established for each sub-dimension, and the relative dimension of each variable was calculated on 100 different models, and the importance order of the variables was created. According to the findings obtained from the research, it was determined that the variable with the highest impact on classifying the level of speaking anxiety of the students in English is the confidence of the English language, and the variable with the lowest effect is the grade level; the variable with the highest impact in classifying the level of negative assessment anxiety in foreign language was English self-confidence, and the variable with the lowest effect was the class, and the variable with the highest impact in classifying the level of exam anxiety in foreign language was English self-confidence. The accuracy level of the classifications made varied between 79.00% and 92.92%. According to the results obtained from the research, suggestions for researchers, practitioners and policy makers have been developed.