Reşat Nuri Güntekin'in Acımak adlı romanının söz varlığı
The vocabulary of Reşat Nuri Guntekin's novel Acımak
  1. Tez No: 665984
  2. Yazar: TEKİN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU ŞEYDA GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Söz varlığı, sözcük sıklığı, Reşat Nuri Güntekin, Acımak
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Dil, temelde toplumsal bir olgudur. Dilin söze dönüşmesi bireysel olma özelliğini gösterirken bu bireysel kullanımlar da zaman içerisinde toplumsallaşarak genele yayılır. Söz varlığı bu bağlamda bireysellikten toplumsallığa uzanan sürecin en önemli alanı olarak karşımıza çıkar. Bir dilin söz varlığı; sözcükler, atasözleri, deyimler, terimler, ilişki sözleri, ikilemeler ve alıntı sözcükler gibi öğelerden oluşur. Dilin kullanım sürecinde argo, deyim, mecaz gibi öğeler de ortaya çıkmaktadır. Zamanın ve kullanımın dilin üzerindeki etkisinin en önemli göstergelerinden biri de söz varlığıdır. Dil kullanıldıkça dile ait söz varlığı da zenginleşmektedir. Bir dilde kullanılan sözcüklerin bütünü olan söz varlığı, düşüncenin, dilin ve dolayısıyla kültürün yansıtıcısıdır. Bu bağlamda söz varlığı çalışmaları, dil çalışmaları içerisinde önemli bir alanı oluşturmaktadır. Bu çalışmada Reşat Nuri Güntekin'in Acımak adlı romanındaki söz varlığının ortaya konulması amaçlanmıştır. Eserdeki söz varlığı unsurları, doküman incelenmesi yöntemiyle tespit edilmiştir. Çalışmada tespit edilen söz varlığı unsurları, sınıflandırılarak bu unsurların sıklık oranları ve sayfa numaraları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Language is fundamentally a social phenomenon. While the transformation of language into words ahows the characteristic of being individual, these individual uses are also socialized and spread to the general over time. In this context, vocabulary appears as the most important area of the process from individuality to sociality. Vocabulary of a language; words, proverbs, idioms, terms, relation words, reduplications and excerpts. In the process of using the language, elements such as slang, idioms and metaphors also appear. One of the most important indicators of the effect of time and usage on language is vocabulary. As the language is used, the vocabulary of the language gets richer. The vocabulary, which is the wholw of the words used in a language,is the reflector of thought, language and therefore culture. In this context, vocabulary studies constitute an importante area in language studies. In this study, it is aimed to reveal the vocabulary in Reşat Nuri Güntekin's novel Acımak. The vocabulary elements in the work were determined by the document analysis method. The vocabulary elements determined in the stuyd were classified and their freguency rates and page numbers were given. Keywors: Word presence, word freguency, Reşat Nuri Güntekin, Acımak